Houby

Nechce se vám řešit otázka, kam na houby? S našimi semeny jedlých hub budete mít houby nejen na sušení! Nevíte si s pěstováním rady? Nevadí, náš pěstíkův průvodce pěstováním vám s tím pomůže! Vypěstujte si také kořenovou zeleninu a uvařte si opravdu domácí BIO bramboračku s houbami! Využijte také speciální hnojivo a substráty, popřípadě truhlíky a květináčeJak si vypěstovat houby?

V naší nabídce naleznete semena dřevokazných jedlých hub, které slouží jako potravina s malou kalorickou hodnotou nebo jako pochutina. Obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a kvasinek. V nabídce naleznete například houbu shii take, která má silný účinek proti civilizačním chorobám, nebo některé druhy hlívy ústřičné, které zvyšují odolnost vůči virózám. Pěstování těchto hub je možné i v domácích podmínkách. Budete k tomu potřebovat dřevěný špalek, silnější větev nebo třeba pařez. Vrtačkou vyvrtejte otvory do kterých pak vložte předpřipravenou sadbu. Udržujte stálou vlhkost a teplotu. Podrobný postup, jak houby sadit naleznete na zadní straně obalu. 

Jak správně zpracovat houby?

Houby můžeme zpracovat různými druhy: sušením, mražením, v octě, soli, kvašením, v tuku, ve vlastní šťávě či jako houbovou pastu.

  • Sušení hub je velmi jednoduchá alternativa zpracování. Houby se nakrájí na plátky cca 2-3 mm a dají se usušit na rám či do sušičky. Jakmile se plátky lámou, je houba správně osušená Takto nasušené houby skladujte ve sklenicích s uzávěrem. Pokud se chystáte sušené houby konzumovat, postačí je pouze zalít horkou vodou a po pár minutách louhování použít do omáčky, polévky i k masu.
  • Mražení je dalším způsobem úpravy hub. Nakrájené houby poduste na sádle, oleji, či másle. Poté je podlijte vodou a duste. Houby scedíte, dáte do sáčků a zamrazíte.
  • Zpracováním s octem je taktéž velice populární. Houby vařte 20 minut v nálevu. Nálev se skládá z litru vody, pepře, lžíce vody, bobkového listu, nového koření, mrkve, petržele a celeru. Pak svařte nálev číslo dva. V 1/4 l octa, 3/4 vody rozmícháte 50 g cukru, 3 lžičky soli, 4 snítky stévie. celý pepř, koriandr, nové koření, hřebíček, hořčičné semínko a koriandr. Poté houby i s kořenovou zeleninou dejte do sklenic a zalejte hotovým nálevem. Nezapomeňte zavřené sklenice 20 minut zavařit. 
  • Houbová pasta je opět velmi jednoduchá. houby se podusí v troše vody. Poté se houby rozmixují, rozředí se vodou a prudce se uvaří. Konzistencí houbové pasty je sirup. Pastu dochutíme kmínem, solí a pepřem. Hotovou houbovou pastu nalejeme do sklenic, zavřeme a obrátíme sklenice vzhůru. 
Více

Houby 

Nechce se vám řešit otázka, kam na houby? S našimi semeny jedlých hub budete mít houby nejen na sušení! Nevíte si s pěstováním rady? Nevadí, náš pěstíkův průvodce pěstováním vám s tím pomůže! Vypěstujte si také kořenovou zeleninu a uvařte si opravdu domácí BIO bramboračku s houbami! Využijte také speciální hnojivo a substráty, popřípadě truhlíky a květináčeJak si vypěstovat houby?

Jaké houby rostou a jaké houby sbírat?

Množství hub v lese je přímo závislé na vlhkosti vzduchu a srážkách! Proto si můžete hřiby vypěstovat i doma. Za použití substrátu a hnojiva, to zvládne každý. Pokud jsou vyšší srážky doprovázeny vlhkým vzduchem, houbaři mají vyhráno. Listnaté lesy jsou plné hřibů, holubinek, ryzců, kozáků, křemenáčů, lišek a dalších hub na mražení i vaření. V jehličnatých lesech začínají růst houby později. Ideální měsíce pro sběr je srpenzáří! Mezi zimní houby pak patří hlíva ústřičná, penízovka a jidášovo ucho. Houby jsou velmi lahodné a existuje celá řada receptů. K velmi oblíbeným houbovým pokrmům patří houbový kuba, slaný koláč či houby v masové směsi a houbová polévka. Jak zpracovat houby pro dlouhou životnost?

Proč jíst houby?

Houby jsou další potravinou, která poskytuje tělu živiny a vitamíny třeba jako zelenina a ovoce. Musíme si dát pozor na jejich samotnou úpravu. Pokud jsou špatně připravené, jsou velmi těžce stravitelné. Houby jsou výborným zdrojem vitamínu A, B, D, vlákniny, vápníku, železa, hořčíku a draslíku. Jelikož obsahují opravdu velký obsah vlákniny, neměly by se houby jíst na noc a před spaním. Děti do tří let by houby neměly konzumovat vůbec a děti do 6 tet věku pouze v omáčkách a polévkách. 

Koluje spousty zvěstí, které nám říkají, co na houby pít a nebo nepít. Na houby by se neměl pít alkohol. Tento mýtus byl vyvrácen jelikož například pivo, zlepšuje trávení. Pokud objevíme příznaky otravy měl by člověk vyvolat zvracení, vypít hodně tekutin a zkonzumovat živočišné uhlí. Nikdy nepijte alkohol nebo mléko!

V naší nabídce naleznete semena dřevokazných jedlých hub, které slouží jako potravina s malou kalorickou hodnotou nebo jako pochutina. Obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a kvasinek. V nabídce naleznete například houbu shii take, která má silný účinek proti civilizačním chorobám, nebo některé druhy hlívy ústřičné, které zvyšují odolnost vůči virózám. Pěstování těchto hub je možné i v domácích podmínkách. Budete k tomu potřebovat dřevěný špalek, silnější větev nebo třeba pařez. Vrtačkou vyvrtejte otvory do kterých pak vložte předpřipravenou sadbu. Udržujte stálou vlhkost a teplotu. Podrobný postup, jak houby sadit naleznete na zadní straně obalu. 

Jak správně zpracovat houby?

Houby můžeme zpracovat různými druhy: sušením, mražením, v octě, soli, kvašením, v tuku, ve vlastní šťávě či jako houbovou pastu.

  • Sušení hub je velmi jednoduchá alternativa zpracování. Houby se nakrájí na plátky cca 2-3 mm a dají se usušit na rám či do sušičky. Jakmile se plátky lámou, je houba správně osušená Takto nasušené houby skladujte ve sklenicích s uzávěrem. Pokud se chystáte sušené houby konzumovat, postačí je pouze zalít horkou vodou a po pár minutách louhování použít do omáčky, polévky i k masu.
  • Mražení je dalším způsobem úpravy hub. Nakrájené houby poduste na sádle, oleji, či másle. Poté je podlijte vodou a duste. Houby scedíte, dáte do sáčků a zamrazíte.
  • Zpracováním s octem je taktéž velice populární. Houby vařte 20 minut v nálevu. Nálev se skládá z litru vody, pepře, lžíce vody, bobkového listu, nového koření, mrkve, petržele a celeru. Pak svařte nálev číslo dva. V 1/4 l octa, 3/4 vody rozmícháte 50 g cukru, 3 lžičky soli, 4 snítky stévie. celý pepř, koriandr, nové koření, hřebíček, hořčičné semínko a koriandr. Poté houby i s kořenovou zeleninou dejte do sklenic a zalejte hotovým nálevem. Nezapomeňte zavřené sklenice 20 minut zavařit. 
  • Houbová pasta je opět velmi jednoduchá. houby se podusí v troše vody. Poté se houby rozmixují, rozředí se vodou a prudce se uvaří. Konzistencí houbové pasty je sirup. Pastu dochutíme kmínem, solí a pepřem. Hotovou houbovou pastu nalejeme do sklenic, zavřeme a obrátíme sklenice vzhůru.