Březen je tady třikrát hurá, zahrada tě ven zas volá!

Březen je tady třikrát hurá, zahrada tě ven zas volá!

Oficiálně jaro sice ještě nezačalo, ale příroda se už během prvních březnových dnů začíná pomalu, ale jistě oddávat jarnímu počasí. Tolik očekávané slunečné dny však s sebou přinášejí také jarní únavu. Co takhle zahnat ospalou náladu a zároveň probrat také tvou zahradu ze zimního spánku? Pěstík ti přináší tipy na činnosti v zahradě, kterými je ideální začít novou zahradnickou sezónu!

ZE VŠEHO NEJDŘÍVE NAPRAV RESTY PO ZIMĚ

Pokud to ještě nemáš za sebou, pusť se rychle do odstranění veškerých tkanin a jiných obalů, které chránily tvé milé rostliny před sněhem a mrazem. Nejen pro tebe je čas vyměnit zimní kabát za jarní, lehčí ohoz!

Tip: Víš jistě, že veškeré nářadí je stále v řádném stavu? Co takhle malá jarní inventura?

 

TRÁVNÍK TOUŽÍ PO SESTŘIHU

Sněhová pokrývka už tvůj trávník neschová. Je tak zase potřeba trochu se mu věnovat, aby dělal parádu! Až trávník dostatečně proschne během slunečných dní, dopřej mu jarní sestřih. Posekanou trávu pak nezapomeň pohrabat a použij třeba na kompost.

Pokud nacházíš místa, kde se vytvořila plíseň, odstraň ji hráběmi. Při rozsáhlejším zásahu pomůžou speciální postřiky! Aby nová tráva hezky rostla, je dobré trávník pohnojit.

Tip: Ještě než se oddáš prvnímu sečení, zkus vertikutátor, přístroj, který trávu hezky provzdušní a zbaví ji staré trávy a mechů. Na mech také pomáhá vápenný posyp!

 

STROMY A KEŘE UŽ NA TEBE ČEKAJÍ 

Stejně jako trávník, i stromy touží po jarním střihu! V prvé řadě je zbav všech suchých větví.  Prořež pak především staré, nemocné nebo směrem dolů rostoucí větve. A aby té péče nebylo málo, dopřej svým dřevinám taky hnojivo, hezky pěkně pod korunu stromů!

Protože nejen podzimní období, ale právě březnové, jarní počasí přeje výsadbě všech ovocných stromů a keřů, pusť se do toho. Třeba takové meruňky nebo broskve se už nemůžou dočkat!  A co třeba živý plot? Jestli máš v plánu si jej pořídit, je i na něj ten ideální čas!

Tip: S révou nebo okrasnými opadavými listnáči si ale raději počkej na konec měsíce nebo začátek dubna.

 

NEZAHÁLEJ SE ZÁHONY

Záhony svou hlavní roli sice dostanou až v průběhu dubna, ale už teď jim můžeš dopřát trochu pečující přípravy. Slávu pak zajisté sklidíš i ty!  Aby se dařilo zejména budoucím letničkám, prokypři půdu nejlépe motyčkou. Následně se zbav plevele a v neposlední řadě nezapomeň ani na hnojivo! Záhony sloužící zelenině prokypření jistě také ocení, ale jinak je nech odpočinout.

 

PŘEDPĚSTUJ SI LETNÍ KRÁSKY

Už během prvních březnových dní si můžeš předpěstovat letničky. Časně v létě ti pak krásně pokvetou. Týká se to především těch, které jsou háklivé i na jarní mrazíky. Vysévat je můžeš na parapet anebo do pařeniště. Koncem měsíce už se už můžeš odvážit a zasadit okrasné květiny přímo na zahradě!

 

VSAĎ NA DOBRÉ POČASÍ A SÁZEJ O STO ŠEST!

Březen už pár dní kraluje a velí, že je čas pro výsadbu celé řady zeleniny. Na začátku měsíce máš ještě poslední šanci zasadit semínka brokolice nebo papriky, tak to nezmeškej! Přibližně do půlky března můžeš začít s pěstováním třeba takového melounu nebo rajčat. Pokud si sluníčko zrovna nevezme dovolenou, zkus to s karotkou, ředkvičkou nebo salátem. Činit se můžeš ve fóliovníku, skleníku nebo pařeništi.

Od druhé poloviny března, za příznivého počasí  se už nemusíš bát ani venkovních záhonů a můžeš se směle pustit například do výsevu mrkve, petržele, špenátu, hrachu, cibule, česneku, bazalky nebo kopru!

Tip: Aby semínka nebyla ohrožena nečekanými mrazíky, použij bílou netkanou textilii, která je ochrání a zabrání také škůdcům.

 

Zdroj obrázku:
http://www.yellowpages.ca/tips/methods-for-maintaining-garden-tools/