Žumara nízká (Chamaerops humilis) 3 semena

Palma robustního vzhledu. Má stříbřité vějířovité listy. Dorůstá do výšky 1,5-3 m. Pochází ze severní Afriky a jižního Španělska. Lze ji pěstovat v našich podmínkách i trvale vysazenou v zahradě! Balení obsahuje 3 semena. Více informací

39 Kč
35 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Žumara nízká - Chamaerops humilis - 3 semena

Palma Chamaerops humilis , se stala velmi populární v posledních letech, především kvůli její odolnosti vůči chladu. Mrazuodolnost je -12°C, při této teplotě začínají listy silně omrzat, pokud je dobře zakrytá, snese i více a na jaře znovu obrazí.

Je původem z oblasti Středozemního moře. Dorůstá výšky 3-6m. Má vějířovité listy, které jsou stříbřité. Jsou široké kolem 50 cm, ovšem mladší rostliny mají vějíře 30-40 cm široké. Řapíky jsou do jednoho metru dlouhé s tuhými trny. Tento druh palmy roste do výšky velmi pomalu, exempláře větší než člověk jsou velice vzácné. Při správné péči začne brzy kvést. Tuto palmu lze pěstovat nejen v nádobě, ale také vysazazenou v zahradě.


Jak pěstovat žumaru 

  • Vyžaduje světlé, slunné místo. Zálivka by měla být v létě vydatná, nelijeme vodu do růžice listů, jinak srdíčko uhnije! V zimě u volně vysazených 1x měsíčně, zejména při absenci sněhu a v nemrazivých dnech. Nádobové palmy zaléváme s mírou, až po úplném proschnutí substrátu. Přezimovat může ve sklepě i v garáži i při špatných světelných poměrech. Nutné je při přezimování dobře větrat.

  • Výsev provádíme celoročně. Semena nejdříve namočíme na minimálně 3 dny do teplé vody. Vodu každý den měníme. Poté semena vysazujeme do substrátu, který je v poměru 1:1 složen z perlitu a rašeliny. Vyséváme mělce. Semena klíčí za 2-3 měsíce ve stále vlhkém substrátu. Ten by měl mít vyšší než pokojovou teplotu, cca 26 st. Celsia. Cca 10 cm velké rostliny přesadíme do vlastních nádob.

  • Ideálním základem pro většinu palem je směs kompostová země či rašelina s mírným zastoupením jílové složky a žlutého, kopaného písku. Lze ho přímo koupit jako substrát pro palmy. Základem je samozřejmě dobrá drenáž na dně nádoby.

  • Nezbytné je pravidelné přihnojování palem od března do září každé 2 až 3 týdny. Vhodnější je hnojit častěji v nižších koncentracích, nežli občas a silnou koncentrací hnojiva. Před aplikací hnojiva je nutné, aby byla rostlina zalitá. Hnojivo neaplikujeme do palmového srdíčka, nehnojíme na listy, nehnojíme nemocné rostliny, malé semenáčky také nehnojíme, čerstvě přesazené rostliny nehnojíme několik měsíců.

    Během vegetace přihnojujeme každé 3 týdny. Vhodné je používat hnojivo Humvit, kterým nehrozí předávkování rostliny. Prostřídat jej lze na jaře s Fytovitem. V létě s Hahrmavitem . Vždy aplikujeme jen jednu třetinu daného hnojiva, než jak je uvedeno v návodu.

  • Živočišní škůdci jsou kousající a sající hmyz a jeho larvy vysávání šťávy z listů a odčerpávající energii, což oslabuje organismus a vede k zániku rostliny. Červci, štítenky a puklice poznáme podle hnědých tvrdých krunýřů na rostlině. Rostlina zakrňuje, listy opadávají a objeví se lepkavý povlak. Příčinou je vždy suchý vzduch. Ochranou je postřik přípravkem Savel. Lze také krunýře seškrávat a napadená místa ošetřit tamponkem s lihem.

    Vlnatky,roztoči a třásněnky vytváří bílá vatová hnízda a mazlavé výměšky na spodní straně listů.Příčinou je opět suchý vzduch. Bílé chomáčky i jednotlivé exempláře potřeme olejem, zvlhčíme vzduch, nebo použijeme speciální postřiky , např. Biool (olejová emulze) nebo Mospilan 20 SP či Sumithion super v kombinaci s Applaud WP, Actellic 50 EC, Talstar 10 EC, alespoň 5 postřiků (po 2 dnech).

    Bílý hmyz, který vzlétne při sebemenším vyrušení, lepkavé a deformované listy, skvrny na listech. To všechno jsou příznaky napadení rostlin molicemi. Molice milují vlhké teplo, objevují se tedy nejčastěji ve skleníku. Ochranou je zajistit rostlinám chladnější a větranější prostředí a použít žluté lepové destičky či postřiky: Applaud 25 WP v kombinaci se Sumithion super, Mospilan 20 SP.

    Rostliny napadají také mšice. Vhodnou ochranou jsou postřiky mýdlovými roztoky či postřiky přípravky Pirimor 25 WG nebo Fast K180, Aztec 140 EW, Agrion delta.

    Svilušky vytvářejí pavučinky na horní či dolní straně listů. Listy žloutnou a později zasychají. Vhodné je použít použít insekticidy ve spreji ( Vertimec 2x 5ml-účinkuje téměř okamžitě ) Fast K 180, Apollo 50 SC, Omite 57 EW.

    Smutnice jsou černé mušky, jejichž larvy jsou průsvitné a mají černé hlavičky, milují humus a rašelinu a obvykle napadají a likvidují kořeny mladých rostlin. Ochrana musí přijít okamžitě, jinak není šance na záchranu. Rozvěsíme žluté lepové destičky (Stopset destičky), použijeme insekticidy ve spreji (Decis), alespoň 5 postřiků (po 2 dnech).

    Před zazimováním je vhodné provést preventivní postřik proti houbovým chorobám ( Fundazol 50 WP, Novozir MN, Polyram WG, Rovral 50 WP, Kuprikol 50. Většina houbových chorob se projevuje, je-li rostlina příliš oslabena nepříznivými podmínkami pěstování.

    Mezi nejčastější onemocnění palem patří čerň. Ta se projevuje lepkavým černavým povrchem na listech. Ochranou je odstranit znečištěné listy,postřik Novozir MN.

    Plíseň šedá vytváří an rostlinách šedobílý povlak. Nejvhodnější ochranou je odříznout zachvácené části rostlin, provětrat místnost, kde rostlinu pěstujeme a použít ochranné prostředky např. Novozir MN, Ronilan, Dithane.

    Rez se projevuje červenohnědé skvrny na listech, výhony mohou měknout. Napadené listy je potřeba zničit a při zalévání se nesmějí postříkat, jinak se spory rzí dále šíří po celé rostlině. Ochranu provádíme postřiky Baycor 25 WP, Polyram WG.



Zdroje fotografií:
By tato grasso - Own work (personal work), CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1333755
By © Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3875156

Parametry a specifikace

DruhPalma
Druh exotických rostlinPalmy, Okrasné, Mrazuvzdorné
Výška vzrůstuPalmy
PěstováníNa slunci, Venku, Ve stínu, V květináči, Uvnitř
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZZ

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-