Bájný kořen Zázvor

Zázvor bengálský (lat. Zingiber Rubens) je jednou z odrůd zázvoru lékařského, který zná lidstvo už 3000 let. Odrůdy dělíme podle způsobu zpracování na:
- černý neloupaný, tzv.. Barbadoský zázvor
- bílý loupáný, tzv.. Bengálský zázvor
Používá se jeho dužnatých kořenech čerstvý nebo sušený. Je oblíbeným kořením, které v naší kuchyni přidáváme do jídel a nápojů a je charakteristickou kořením jídel jihovýchodní Asie. Zázvor má pronikavou vůni a je součástí směsi kari koření.
Zemí původu zázvoru je jižní Asie, konkrétně z pohoří východních Himálaje v Indii, kde se v minulosti používal v indické gastronomii a také v lidovém léčitelství. Lidé ho znali již ve starověku, kdy ho nazývali Panacea, v překladu lék od všech nemocí. V sanskritu zázvor nazývají višvabhésad - univerzální medicína.
Ve středověku byl úspěšným lékem k léčbě moru. Do Evropy se zázvor rozšířil zásluhou arabských obchodníků a španělských objevitelů. Během středověku byl důležitou komoditou v obchodování s kořením mezi národy. V Anglii se dodnes vyrábí právě ze zázvoru velmi známé a populární zázvorové pivo, které je charakteristické nízkým obsahem alkoholu, takže ho v Anglii pijí i děti. K dnešnímu popularizováno tohoto nápoje přispěla i světoznámá spisovatelka J.K Rowlingová, která postavě Harryho Pottera dala pít toto pivo. Zázvorové koláčky nebo sušenky jsou zase typickou pochutinou Švédů.
Dodnes můžeme najít volně rostoucí zázvor v tropických pralesích Asie. K největším dnešním producentem zázvoru patří Asie a Indie, ale pěstují ho i Africe, severní části Austrálie a v karibské oblasti (např. na Hawaji). Nejkvalitnější zázvor na světě pochází z Jamajky! V našich podmínkách ho můžeme vypěstovat ze semen i jako hrnkovou rostlinu. Zázvor bengálský jako jedna z mála odrůd zázvoru toleruje chladné zimy. Pěstování zázvoru není náročné.
Pěstování zázvoru
Zázvor bengálský , Zingiber Rubens, je vytrvalá rostlina, která dorůstá do výšky až 1,2-1,5 m. Patří do čeledi zázvorový. Rostlina je velmi dekorativní. Vypadá jako nenápadná tráva, zdobí ji však velmi nápadné květy. Zázvor má štíhlé podlouhlé tmavozelené listy. Vytváří masité, uzlovité a parohovito rozvětvené oddenky.
Semena zázvoru sázíme do běžného zahradnického substrátu, který by měl být mírně kyselý (6-6,5 pH) a dopřejeme jim dostatek světla. Semínka začínají klíčit a vyhánět první výhonky do 2-3 týdnů. Rostlinka zázvoru libuje světlé stanoviště-dopřejme jí slunečního záření alespoň 5 hodin denně, v některých případech polostín. Vyžaduje dostatečnou a pravidelnou zálivku. Pokud ji občas orosíme zázvor bude jen rád. Třeba však dávat pozor na přelití zázvoru, jinak nebude kvést.
Během léta kvete ojedinělými žlutými květy obalenými hustými tvrdými listy nacházejícími se na vrcholu stonku. Květy zázvoru jsou nápadně podobné orchidejím a objevují se postupně nad povrchem nebo pod půdou zhruba měsíc po nástupu poupat. Během podzimu nadzemní část rostlinky zvadne a je možné sbírat úrodu; vybrat kořen zázvoru.
Účinky zázvoru
Světlehnědý zázvorový kořen je právem považován za účinný všelék. Blahodárně působí na trávicí soustavu, zlepšuje pohyby žaludku, zmírňuje křeče v trávicím traktu, podporuje produkci žluči a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Zázvor působí preventivně při chřipkových onemocněních, při střevních virózách a zabraňuje kornatění cév. Má antiseptické účinky, proto má schopnost eliminovat v lidském organismu mnoho bakterií a virů.
Pomáhá i při nevolnostech, které jsou způsobeny cestováním (kinetóze) jako i při těhotenství. Dokonce některé studie poukazují na to, že výtažky ze zázvoru zpomalují vznik nádorových onemocnění. Zázvor uvolňuje bolesti hlavy, napětí a různé stavy úzkosti. Celkově zázvor povzbuzuje metabolismus a obranyschopnost organismu.
Kořen zázvoru obsahuje 2% éterického oleje, 4% těkavých aromatických silic, 5% fenolických derivátů a další látky. Ve 100g zázvoru se nachází velké množství draslíku, až 400mg.
Při trávicích obtížích se doporučuje zkonzumovat 2 čajové lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru denně. Při kinetóze třeba sníst 2g zázvoru každé 4 hodiny, dokud potíže neodezní. Při dlouhodobé migréně lze užívat až 20g zázvoru denně při artritidě (zánětlivých kloubních onemocněních) až 50g denně. Vyzkoušet můžete také sušený zázvor v cukru.
Je vhodné jeho pravidelné užívání u lidí, kteří mají intelektuální práci. Avšak jeho konzumace má být střídmá, jinak má nežádoucí účinky ve formě pálení žáhy nebo nevolnosti. Nedoporučuje se jeho konzumace pro děti do 3 let.
Čerstvý nebo sušený zázvor patří do kuchyně
Čerstvý zázvor má ostrou a sladší chuť s nádechem citronu. Jeho chuť je velmi charakteristická. Pro přípravu pokrmů se používá převážně sušený zázvor, kde se 1 čajová lžíce sušeného zázvoru rovná jedné polévkové lžíci zázvoru čerstvého.
Používá se na dochucení sladkých, ale i slaných jídel. Přidáváme ho do kompotů, koláčů, cukrovinek-typických zázvových marmelád.
Zázvor může být součástí pokrmů připravených z hovězího, jehněčího masa a zeleninových salátů. Používáme ho i na nakládání okurek a zavařování dýně. Výjimečnou vůni a chuť dodá zázvor rýži, kečupu, a sójové omáčce. V mnoha domácnostech se používá lidový čínský recept - zázvor zkombinovaný s česnekem. Tato směs se používá k přípravě jídel z ryb a mořských plodů, protože neutralizuje jejich typický pach.
Vyrábí se i kondenzovaný zázvor, který vydrží sice déle, ale nenahradí typickou vůni zázvoru a efekt čerstvého zázvoru. Mladý zázvor zbavený hořkých látek, povařený a obalený v cukru jsou oblíbenou anglickou pochoutkou.
Zázvor může i zahřát
Klasický zázvorový čaj, který posílí a osvěží náš organismus připravíme tak, že zázvor nastrouháme najemno (1 čajovou lžičku) a zalijeme 250 ml vroucí vody, Směs necháme louhovat 10 minut. Následně do směsi přidáme trochu čerstvé máty nebo meduňky a po dalších 10 minutách směs scedíme, přidáme lžičku medu a řez citronu. Zázvorový čaj rozvoní celou místnost kořeněnou vůní.
V zimním období je někdy nutné prohřát celé tělo a na to je vhodný horký zázvorový nápoj. Na jeho přípravu potřebujeme čerstvě nastrouhaný kořen zázvoru 2-3cm dlouhý, který necháme louhovat v 1l vařící vody cca po dobu 15 minut. Takto připravený zázvorový nápoj dochutíme podle potřeby citronem a medem. Na zvýraznění a ozvláštnění jeho aroma přidáme do nápoje skořici, hřebíček, pomerančovou kůru a anýz.
Závěrem
Zkuste si i vy vypěstovat tuto cizokrajnou odrůdu zázvoru ve svém domově. Zázvor bengálský, zingiber rubens, pocházející z Himálaje, proto oživí váš domov netradiční atmosférou dalekých zemí. Rostlinka zázvoru je velmi dekorativní. Pěstujeme ji ze semen na slunném stanovišti a dopřejeme jí dostatek zálivky. Kvete atypickými žlutými kvítky během léta. Na podzim nadzemní část zázvoru uschne a můžeme vykopat kořen zázvoru. Má léčivé účinky, působí antibakteriálně, i proti zvracení, tlumí bolest hlavy a omezuje úzkostné stavy. Je oblíbeným orientálním kořením a je součástí kari koření.