Brokolice - superzdravá zelenina

Brokolice (lat. Brassica oleracea var. botrytis italica) je jedním z mnoha kultivarů brukve zelné (lat. Brassica oleracea). Brukev zelná a všechny její kultivary patří do čeledi brukvovitých (lat. Brassicaceae) rostlin. Brokolice je dvouletou rostlinou, ale na zahrádkách se růžice sklízí již první rok. Brokolice je původem ze Středomoří, odkud se rozšířila na další území. Dnes se brokolice stává stále populárnější a na zahrádkách se objevuje mnohem častěji než dříve. Pěstitelé totiž dobře vědí, že brokolice z vlastní zahrádky je plná vitamínů a dalších příznivě působících látek. Vypěstujte si vlastní brokolici i vy. V naši nabídce si vyberete z několika odrůd tohoto zeleného klenotu.

Dostupné odrůdy brokolice z naši nabídky

  • Brokolice F1 - Marathon je velmi oblíbenou odrůdou. Velké růžice, zelené barvy se sklízí na podzim. Výnosy odrůdy Marathon jsou vysoké, předností je odolnost proti chorobám a škůdcům. Růžice jsou vhodné ke kuchyňskému i k průmyslovému zpracování.
  • Brokolice Limba je ranou odrůdou tvořící středně velké růžice zelené barvy. Odrůda Limba vytváří velkou centrální růžici a z bočních výhonů vyrůstají další menší růžičky. Růžice jsou určené pro přímý konzum i pro průmyslové zpracování. Vypěstované brokolice odrůdy Limba lze i krátkodobě skladovat. 
  • Brokolice odrůdy Miranda (lat. Brassica oleracea convar. botrytis var. cymosa) má růžici fialové barvy. Lze ji pěstovat z předpěstované sadby i z přímého výsevu. Odrůda brokolice Miranda je určená pro přímý konzum i pro mražení.
  • Dalšími dostupnými odrůdami brokolice jsou Apolena F1 a Cabbage vegetables F1. 

 

Pěstování brokolice

Brokolici se nejlépe daří v propustných hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníku. Brokolice pro svůj zdravý růst potřebují zajištění dostatečného množství živin, a to nejen před výsevem, ale i během celé vegetace. Brokolice proto pravidelně přihnojujte komplexním hnojivem určeným pro zeleninu např. NPK, Cererit... S vysokou spotřebou živin souvisí i další zásada pro úspěšné pěstování - brokolice by neměla přijít na stejný záhon více let po sobě.

Jelikož je brokolice blízkou příbuznou květáku, zelí, kapusty a ostatních brukvovitých rostlin, není vhodné ji sadit na záhon ani po těchto rostlinách. Půda by mohla mít vyčerpány některé důležité živiny pro růst a navíc by v ní mohli přezimovat škůdci a nemoci brukvovitých rostlin, které by mladé sazeničky napadly. Brokolice nejčastěji napadají dřepčíci, kteří mohou vyklíčené rostlinky zničit během pár dní. Prevencí proti napadení dřepčíky je pravidelná zálivka (dřepčíci nemají rádi vlhko) a přikrytí klíčících rostlinek netkanou textilii. Stejně jako ostatní košťáloviny napadají brokolici bělásci zelní. Pravidelná zálivka není jen prevencí proti dřepčíkům, je nezbytným elementem pro zdárný růst brokolice. Vysazené brokolice by neměly nikdy zcela vyschnout.

Výsev a sklizeň brokolice

Brokolice má poměrně krátkou vegetační dobu, proto se může pěstovat vícekrát do roka. Brokolicím se lépe daří při chladnějších podmínkách, proto se hodí spíše k jarnímu a pozdně letnímu výsevu. Brokolice vysazené v příliš teplém období mají tendenci rychle vykvétat. Ideální teplotou pro pěstování brokolice je cca 10 - 25 °C. Brokolice se může předpěstovávat nebo sadit přímo na záhon. Výsev do pěstebních nádob lze provést již v lednu a v únoru. Předpěstované sazenice se na záhon vysazují v dubnu a v květnu ve sponu cca 50 x 40 cm. Na záhony se brokolice vysévají od dubna v závislosti na konkrétním počasí. Pro podzimní sklizeň se brokolice vysévají do poloviny července, na záhon by měly být mladé sazeničky vysazené nejpozději v průběhu srpna. Brokolice snesou mírné podzimní mrazíky, cca do -5 °C. Brokolice se sklízejí v době, kdy je centrální růžice plně vyvinutá, nejlahodnější jsou brokolice těsně před otevřením květních poupat. Poupata však před sklizní nesmí vykvést. Správně vyvinutou centrální růžici uřízněte a košťál ponechte na místě, v paždí listů narostou menší růžičky, které jsou stejně lahodné.

Superzdravá brokolice

Brokolice je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny i beta karotenu. Obsahuje vitamíny C, D, B6, B12,  E, kyselinu listovou, draslík, železo, selen i hořčík. Brokolice působí jako účinná prevence proti nachlazení a chřipce, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, zlepšuje trávení a dokonce má příznivé účinky proti rakovině tlustého střeva a prostaty. Konzumací brokolice si lze zlepšit imunitní systém, zrychlit metabolismus, ochránit se před infekčními nemocemi. Ženy mohou pomocí brokolice zmírnit bolesti při menstruaci. Brokolice pomáhá odbourávat nervozitu a poruchy spánku. Ocení ji i lidé držící dietu, protože obsahuje velké množství vody a naopak málo sacharidů.

Tepelná úprava brokolice - nezničte cenné vitamíny

Nesprávnou tepelnou úpravou brokolice lze zničit velké množství důležitých látek. Brokolice by se neměla převařitIdeální je příprava v páře. Ve vodní lázni se brokolice vaří při teplotě cca 60 - 70 °C po dobu okolo 10 minut. Přesná délka vaření závisí na velikosti jednotlivých růžiček brokolice (hlavní růžici je nutné před tepelnou úpravou rozkrájet na menší růžičky). Tuhost růžiček se během vaření průběžně zkouší pomocí ostrého nožíku či vidličky. Uvařené růžičky opatrně vyjměte z vodní lázně, aby se nepoškodily. Vodu před vařením nezapomeňte mírně osolit. Osoby trpící nadýmáním mohou do vody přidat i trošku fenyklu.

Nejoblíbenější pokrm z brokolice - zapéčená brokolice se sýrem

Ingredience:

  • brokolice
  • 10 dkg eidamu v celku
  • 1/4 l mléka
  • 1 vejce
  • koření dle chuti (vegeta, podravka či jiné)
  • máslo na vymazaní zapékací nádoby

Postup přípravy:

Brokolici uvařte podle pokynů uvedených výše. Nechejte ji vychladnout a poté ji naskládejte do máslem vymazané zapékací nádoby. Vrstvu brokolice posypte trochou nastrouhaného eidamu a kořením. Na sýrovou vrstvu naskládejte druhou vrstvu brokolice, kterou opět zasypte eidamem a kořením. Vložte zapékací nádobu na chvíli do vyhřáté trouby, aby se sýr trochu roztekl, potom nádobu vyjměte a brokolice zalijte mlékem v němž je rozmíchané vajíčko. Dejte zpět do trouby a pečte až do doby, než se na povrchu vytvoří zlatavá krusta.

 

Dobrou chuť!   :)