Celer

Celer používali již staří Egypťané, k nám do Evropy se dostal v 17. století, v dnešní době je pěstování této zeleniny známé po celém světě.
Jeho účinky působí detoxikačně na organismus, pomáhá při zácpě, snižuje horečku, dokáže snížit krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu a má protirakovinné účinky.
Celer je vhodný pro diabetiky.
V celeru je obsažen vitamin C, A, B, E a K, dále pak minerální látky, jako sodík, vápník, draslík, železo, hořčík, jód a fosfor.
Tato zelenina se hodí k přímé konzumaci i k tepelné úpravě, například do polévek, omáček, pod maso či do salátů.
Odrůdy celeru
- Celer řapíkatý - vegetační doba 70 až 80 dnů
- Malachit
- Nuget
- Pascal
- Celer listový - vegetační doba 110 dnů
- Jemný
- Celer bulvový - vegetační doba 130 až 150 dnů
- Albín
- Apia
- Cisko
- Kompakt
- Kvido
- Maxim
- Neon
- Orion
- President