Čerstvá pažitka v květináči doma

Pažitka pobřežní (lat. Allium schoenoprasum) je rostlinou z čeledi amarylkovitých (lat. Amaryllidaceae). Jak již samotný latinský název pažitky "Allium" napovídá, je blízkou příbuznou česneku i cibule. Pažitka je známá též pod lidovým názvem Šnytlik. Pažitka je velmi odolná rostlina, která ve volné přírodě roste v Evropě, v Asii, Severní Americe, na Sibiři i na Kamčatce. Na pažitku lze narazit i na území Česka. Přirozenými lokalitami výskytu pažitky u nás jsou vysokohorské prameniště v Krkonoších a v Hrubém Jeseníku . Pažitka roste i v nížinách, podél řek Labe, Vltavy, Berounky i Sázavy. Za pažitkou dnes již nemusíte nikam chodit, bez problému si ji vypěstujete doma v květináči. Není to vůbec složité.
Následující článek vám poradí jakou odrůdu pažitky můžete pěstovat a jak pěstovat pažitku v květináči. Dočtete se o příznivých účincích pažitky i o jejím použití. Nebude chybět ani pár osvědčených tipů.
Pažitku je možné pěstovat v květináči i na zahráce
Stačí květináč se zeminou a balíček semínek... Ale jakých?
Co třeba pažitka pravá - jemná odrůdy Pražská? Tato odrůda pažitky je vysoce výnosná, vhodná i k rychlení. Jednotlivé listy trubičkovitého tvaru jsou delší a silnější, sytě zelené barvy. Pražské pažitce se nejlépe daří v záhřevných, lehčích půdách s dostatečným množstvím živin.
Lahodná je i pažitka odrůdy Bohemia, která je vhodná k rychlení, polnímu pěstování i k pěstování v nádobách. Listy jsou středně dlouhé s větším průměrem. Pažitku odrůdy Bohemia lze bez problémů sklízet několikrát do roka. Na záhoně nemá problém s přečkáním zimy, snese i silné mrazy. Ani pěstování v nádobě v interiéru pažitce nevadí. Vyžaduje však světlé, slunné stanoviště s dostatečným přísunem vzduchu.
Pažitka česneková (lat. Allium tuberosum) svou chutí opravdu připomíná česnek. Jelikož se tato odrůda pažitky nejčastěji pěstuje v jihovýchodní Asii, je známá též jako pažitka čínská. Díky své aromatické chuti připomínající česnek se tato pažitka přidává do omáček všech druhů. Pažitka česneková dorůstá do výšky cca 25 - 30 cm. Daří se jí v humózní zemině s dostatkem živin na slunném či polostinném stanovišti.
Pažitka česneková svou chutí připomíná česnek
Pěstování pažitky v květináči doma!
Pěstování pažitky není vůbec složité, proto ji na okně připravenou k okamžitému použití můžete mít i vy. Pěstování bylinek v květináči se liší od pěstování na zahrádce, protože v interiéru rostou bylinky ve zcela jiných podmínkách. Na okenní parapet dopadá mnohem méně slunečních paprsků než na zahrádku. Bylinky pěstované v květináči si musí vystačit s velmi omezeným množstvím zeminy. Péče o všechny bylinky i interiéru, pažitku nevyjímaje, proto vyžaduje zvýšenou péči a dodržení základních pravidel.
Pažitku pěstovanou v květináči je nutné častěji zalévat, protože substrát v malém květináči velmi rychle vysychá. Zároveň je třeba hlídat, aby nedošlo k přelití rostlin.
Tip: Pažitku v květináči zalévejte častěji malými dávkami vody.
Pažitka je rostlinou, která na zahrádce miluje slunné či polostinné stanoviště, proto i v interiéru potřebuje pro zdravý růst dostatek světla. Nejvhodnější je pěstovat pažitku přímo na okenním parapetu na slunné straně budovy. Na okně orientovaném na sever se bylinkám moc dařit nebude. Nedostatek světla vede k tomu, že bylinky se vytahují, jsou slabé a nažloutlé.
Pažitka pěstovaná v bytech si časem zvykne na specifické podmínky. Aklimatizaci ji však velmi ztěžují neustálé změny, se kterými se musí vyrovnávat. Nepřemisťujte pažitku v květináči příliš často na jiné stanoviště. Pažitce neprospívají ani změny teplot způsobené náhlým otevřením okna či průvanem.
Tip: Dopřejte pažitce klidnou aklimatizaci na vnitřní prostředí.
Výsev pažitky do květináče
Pažitka se pěstuje v květináči naplněném zeminou s vysokým obsahem živin. Půda by měla být spíše lehčí, kyprá. Nejlepší podmínky pro výsev pažitky jsou v jarních měsících (březen až duben). Při pěstování v interiéru se však může vysévat téměř po celý rok. Semena pažitky se vysévají po více kusech do jedné vyhloubené jamky. Do květináče vysejte pažitku v několika "hnízdech". Po výsevu substrát zalijte a postavte ho na světlé stanoviště. Po několika dnech začnou klíčit první semínka. Substrát udržujte neustále mírně vlhký, aby mladé rostlinky neuschly. Pažitka velmi brzy zesílí a bude možné provést první postupnou sklizeň. Po zastřihnutí nechejte pažitku znovu vyrůst. Tento postup je možné opakovat mnohokrát po sobě. Pažitka je vytrvalou rostlinou, ale po nějaké době začne viditelně slábnou a ztrácet své aroma. Řešením je výsev nové pažitky.
Pažitka pěstovaná v květináči potřebuje častější zálivku a dostatek vody.
Tip: Pažitku stříhejte nůžkami, aby se nepomačkaly jednotlivé stonky.
Vitamíny ukryté v pažitce
Pažitka obsahuje velké množství vitamínu C a B2. Pro lidský organismus je důležitý také vápník a draslík obsažený v pažitce. Cibulové aroma pažitky povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Lidem dodržujícím dietu ji může velmi zpříjemnit, protože pokrmy ochutí i bez přídavku soli a dalšího koření. Pažitka se nejčastěji konzumuje v surovém stavu, tepelnou úpravou by ztratila velké množství cenných látek. Pažitkou lze posypat chleba s máslem, dají se s ní ozdobit polévky, omáčky i další jídla. Ve vaječných jídlech je často náhradou za cibuli.
Tip: Tepelná úprava pažitky by měla být co nejkratší.