Česnek kuchyňský - Allium sativum L.

TIP: Vyzkoušej Pěstíkova průvodce!
Pěstík Ti pomůže s pěstováním od výsadby po sklizeň. Postupně na Tvůj email. Vždy, když to budeš potřebovat dá sám vědět co a jak dělat.
1) Přihlaš se do průvodce
2) Pěstík Ti bude posílat co dělat jak tvůj česnek poroste!
Cibule česneku je složena z nepravidelně vejcovitých prohnutých cibulek (stroužků). Každý stroužek obaluje ještě šupina. Z cibulky vytváří oblou, přímou lodyhu, která se v době zrání na vrcholu kroutí. Kvete bělavými květy.
Pěstuje se u nás v nejteplejších obsatech s výživnými půdami. Pěstují se zimní i jarní kultivary.
Česnek je znám už od pradávna a byl rozšířen zejména ze Středomoří a Orientu. Rovněž z Indie, Číny a Japonska. Výchozí odrůdou česneku je Allium longicuspis ze střední Asie, odkud také česnek pravděpodobně pochází.
Droga je obsažena v čerstvých stroužcích (Bulbus allii sativi recens) . Stroužky se sbírají v létě, až se zkroutí vrcholek lodyhy a začnou žloutnout listy česneku. Mírně se osuší a zavěsí se v otýpkách na dobře větrané místo k dosušení. Skladuje se v suchu a temnu bez lodyhy, nejdéle 10 měsíců.
Česnek si získal popularitu pro svou intenzivní ostře palčivou chuť, která se ale projeví až při zpracování. Obsahuje totiž 0,1 - 0,25 procent silice se sirnými organickými sloučeninami. Tyto silice působí desinfekčně (ničí bakterie) a jako vermifugum (vypuzují parazity). Využívají se v terapeutii. Desinfekční účinky má česnek také díky obsahu alliinu a enzymu allinázy. Jelikož se ale látka mění a rozkádá na další látky, nejsou antibiotické účinky česneku stálé. Je proto nejlepší konzumovat česnek co nejčersvější !
Mimo to obsahuje česnek také množství cukrů, vitaminy B a C, provitamin A.
Mimo desinfekční účinky působí česnek také protikřečově. Využívá se proti prevenci nachlazení, na střevní a žaludeční infekce, k celkovému očištění zažívacího traktu, na horní cesty dýchací. Česnek také spolehlivě odstraňuje plísně, zejména mykozu (hlavně mezi prsty).