Jak na domácí řepu

Na zahrádkách se pro konzumaci pěstují dva druhy řepy - řepa červená (lat. Beta vulgaris var. vulgaris) a řepa salátová (lat. Beta vulgaris var. conditiva). Oba druhy řepy patří do čeledi laskavcovitých (lat. Amaranthaceae) rostlin. Řepa je primárně pěstována pro své bulvy, které se vytvářejí pod zemí. Vyhazovat se nemusí ani nadzemní část - listy, protože je lze upravit jako špenát. Červená řepa pochází ze Středomoří. V dnešní době se s oblibou pěstuje v Evropě, v Asii i v Severní Americe. Historie červené řepy je velmi dlouhá, první záznamy o jejím používání jsou staré cca 3000 let. Hojně pěstovaná byla červená řepa i ve starém Římě, kde byla zdrojem potravy a zároveň i lékem na mnohé neduhy. Své příznivé účinky řepa neztratila dodnes. Vypěstujte si domácí červenou řepu na své zahrádce i vy!
V následujícím článku se dočtete o nejčastěji pěstovaných odrůdách červené i salátové řepy, zjistíte jak řepu pěstovat. Nejen ženy bude zajímat tzv. "minerál krásy" obsažený v červené řepě. Nebude chybět ani zmínka o dalších příznivých účincích řepy na organismus a několik osvědčených tipů na úpravu červené řepy.
S jakými odrůdami řepy se setkáme?
Nejčastěji pěstované řepy mají červenou barvu bulev, jinak tomu je u salátové řepy odrůdy Burpee's golden, která má bulvu žluté (zlatavé) barvy. Burpee's golden je středně ranou odrůdou salátové řepy, kterou je možné bez problému pěstovat na celém území Česka. Nejvyšší výnosy jsou dosahovány v oblastech se stejnoměrným množstvím srážek. Sklizeň kulatých bulviček žluté barvy je možná cca 4 měsíce od výsevu.
Na první pohled obyčejná, ale po rozkrojení velmi zajímavá je řepa salátová odrůdy Chioggia. Bulvičky této řepy jsou kulaté, slupka je červená, což je pro řepu typické. Onou zajímavostí je vnitřní dužnina, protože po rozkrojení bulvičky je patrné výrazné proužkování připomínající letorosty stromů. Červeno - bílé proužky zaujmou každého konzumenta. Jedná se o velmi ranou odrůdu salátové řepy.
Velmi výnosnou, polopozdní odrůdou salátové řepy je "Bona". Bulvičky jsou kulaté, červené barvy. Jejich velikost závisí na pěstebních podmínkách a rovnoměrnosti přísunu vody v období vývoje bulev. Je možné ji pěstovat ve všech polohách naši země. Předností je odolnost proti chorobám.
Ranou odrůdou červené salátové řepy je "Kahira". Tato řepa tvoří méně listů, což však nemá žádný vliv na bulvičky, které jsou příčně úzce eliptické. Vrchní slupka je červené barvy, málo korkovitá. Dužnina je tmavě purpurové barvy, nejsou v ní patrné proužky.
Červená řepa může být i válcovitého tvaru
Svým tvarem bulvy se od předchozích druhů řepy liší odrůda salátové řepy "Alexis", která je válcovitá. Barva bulvy je typická - červená. V příznivých podmínkách mohou bulvy dorůst do velikosti 21 - 26 cm. Alexis je pozdní odrůdou salátové řepy.
Vypěstovat si můžete i další odrůdy řepy, např. Egypt, Červená koule, Detroit, Monorubra, Renova...
Pěstování řepy na vaši zahrádce
Pěstování řepy není nijak složité. Vysévat se může bez problémů přímo na záhon od poloviny dubna cca do června, vždy záleží na konkrétní odrůdě. Pozdním výsevem dosáhnete menších bulviček, které jsou chutnější a hodí se spíše k přímému konzumu. Červené řepě se daří téměř ve všech půdách, špatně roste pouze v příliš kyselých a štěrkovitých půdách. Řepa je rostlinou druhé tratě, nemá ráda čerstvě vyhnojenou půdu. Více ocení stanoviště, kde se v minulé sezóně pěstovaly např. brambory. Semena řepy se vysévají do řádků vzdálených od sebe cca 30 - 40 cm. Mladé rostliny je nutné pro vzejítí protrhat na vzdálenost cca 8 - 10 cm. Při zanedbání vyjednocení by bulvy neměly dostatek prostoru pro svůj vývoj a byly by malé a zdeformované.
Během sezóny je třeba o řepu pečovat, odplevelovat řádky a pravidelně je okopávat. Dostatek vody řepy potřebují zejména v období klíčení a v období tvorby bulev. Zálivka je odvislá od počasí. Při suchu je nutné pravidelně zavlažovat, v deštivějším období si řepa vystačí s přirozeným přísunem vody z dešťových srážek.
Řepu nehnojte organickými hnojivy, dejte přednost hnojivu NPK s mikroprvky
Řepu je možné podpořit v růstu přihnojováním. Nevhodné jsou pro tyto účely organická hnojiva, protože by docházelo ke kumulaci dusičnanů v bulvě řepy. Dostatek živin během vegetace je vhodnější doplnit prostřednictvím průběžného hnojení komplexním hnojivem NPK s mikroprvky - nejlépe s bórem. Správně vyživení jedinci řepy jsou méně náchylní k napadení chorobami a škůdci. Přes veškerou snahu mohou řepy napadnout např. květilka řepná, mšice maková. Z chorob řepa nejčastěji trpí skvrnitostí listů.
"Minerál krásy" v řepě
Červená řepa je bohatým zdrojem křemíku, který je označován za "minerál krásy". Křemík je pro lidský organismus nesmírně důležitý pro tvorbu a pevnost vazivových tkání a kostí, podporuje pružnost a celkové zdraví cév. Příznivé účinky křemíku jsou prokázány i na pokožku, která díky němu získává pružnost a mladistvý vzhled. Konzumací červené řepy se zpevní vlasy a nehty. Červená řepa je proto oprávněně považována za zpomalovače stárnutí, protože křemík podporuje celkovou regeneraci organismu.
Nejen křemík je obsažen v bulvičkách červené řepy
Kyselina listová je další z řady velmi cenných látek obsažených v červené řepě. Kyselina listová je nepostradatelná pro plodnost žen, silné srdce a vlastně i celý kardiovaskulární systém. V červené řepě se kromě křemíku a kyseliny listové nachází také draslík, železo, hořčík, zinek, vápník, jód i měď. Bulvičky červené řepy jsou zdrojem vitamínu C, E a betakarotenu. Pro lidský organismus je příznivý i obsah vlákniny, který pomáhá při procesech trávení, podporuje tvorbu trávicích šťáv a zlepšuje činnost žlučníku a detoxikuje játra. Příznivé účinky červené řepy byly prokázány i při rekonvalescenci po borelióze a klíšťové encefalitidě. Ženy ocení červenou řepu při menstruačních a klimakterických potížích. Mnohé studie dokázaly, že červená řepa působí i proti antokyanům, které způsobují rakovinné bujení. Červenou řepu se doporučuje ve zvýšené míře konzumovat i během léčby a při následné rekonvalescenci u rakovinných onemocnění.
Červená řepa patří k nejlepším přírodním zdrojům křemíku - "minerálu krásy"
Způsoby úpravy červené řepy
Červená řepa se může konzumovat v syrovém stavu, kdy je ji možné přidávat nastrouhanou či nakrájenou na tenké plátky do zeleinových salátů. Bulvičky červené řepy se dají nakládat a následně používat jako příloha k jídlům. Známá je také pitná léčebná kůra řepné šťávy. Červenou řepu je možné kombinovat s dalšími druhy zeleniny a ovoce, proto si svůj oblíbený způsob úpravy najde i největší odpůrce této "zeleniny věčného mládí". Výborná je i pečená řepa nebo salát z červené řepy.