Jak pěstovat žampiony na balkóně

Žampion je houba, která spadá do čeledi pečárkovité. Skládá se ze třeně a klobouku, který má zespodu lupeny. V průměru je vysoký 4 - 12 cm. Žampion má bílou nebo narůžovělou barvu. Příjemně voní a má zajímavou chuť. Vyskytuje se v mírném pásu, především na loukách, v příkopech nebo kompostech. Je to jedlá houba, která má široké využití v kuchyni. 

Pěstování žampionů krok po kroku 

1.) Nákup pěstební sady: Tuto sadu lze koupit ve specializovaném zahradnictví nebo na našem e-shopu. Sada má dvě varianty buď bílé žampióny nebo hnědé. Balení by se mělo skladovat v chladu, kde je teplota okolo 10 stupňů. Pěstební sada obsahuje: substrát (fermentovaný a osazený hnůj) a krycí zeminu.  

2.) Když jsme přinesli sadu domů: Ořízneme igelit na kostce tak, aby nám po obvodu zůstal okraj 3cm. Poté nakypříme substrát např. vidličkou do hloubky asi 2cm. Po nakypření zakryjeme kostku krycí zeminou. Kostku uskladňujeme asi týden v teplotě okolo 25 stupňů. 

3.) Mezičas: Na povrchu se objevuje bílá plíseň. Je nutné prohrabat celou zeminu. Vůbec by nevadilo, kdyby se část substrátu dostala do zeminy. Zeminu poté upravíme a urovnáme. Opět skladujeme při teplotě 25 stupňů.

4.) Nastane teplotní změna: Asi po pěti dnech od prohrabání zeminy dáme substrát do chladnější místnosti, kde se pohybuje teplota kolem 15 stupňů. Po týdnu se objeví první drobné houbičky. Necháme je ještě trošku povyrůst a poté je začneme zalévat. Měla by se dodržovat zálivka, odpad vody, ale také větrání. 

5.) Sklizeň: Vyrostlé žampióny neodřezáváme, pouze vykrucujeme. Žampiony sklízíme ve vlnách. První a druhá bývají nejsilnější. Po každém sběru hodně pomokříme zeminu, aby nám nevyschla. 

6.) Konec plození: Je možné substrát vysypat na zahrádku a čekat, jestli náhodou nevyrostou žampionky i na zahradě, ale je to jen pokus, není to pravidlem. Pokud nemáte zahradu, tak můžete do vyplozeného substrátu zasadit např. rajčata, okurky nebo papriky. 

 

 Důležité je větrat a hlídat substrát před nežádoucími škůdci!

 

Recept na zapečené žampiony plněné nivou

Potřebujeme: žampiony, nivu a anglickou slaninu

Postup: Žampiony opláchneme a odstraníme nožičky. Dovnitř kloboučku nakapeme olivový olej a naplníme nivou. Poté žampiony obalíme do slaninky a dáme na plech. Pečeme asi 30 minut na 200°C. 

 Dobrou chuť :-)

 

 

Žampiony jsou vhodné při redukčních dietách, protože jsou chudé na energii ;-)