JARO - aby semena lépe klíčila

JARO - aby semena lépe klíčila
Již nyní můžete začít plánovat výsev zeleniny na novou sezónu. Prohlédněte si nabídku semen a můžete příp. upravit své "zajeté koleje" a pustit se do pěstování nových druhů zeleniny.
Semena zeleniny nakupujte vždy včas! Některé druhy zeleniny, nelze vysévat se zpožděním, nemuseli byste se dočkat úrody (plody by se nemuseli stihnout vyvinout a dozrát).
Semena nakupujte pouze ve specializovaných prodejnách - u nás. Odrůdy jsou pravé a čisté. Klíčivost semen je zaručena. Do kdy je zaručena klíčivost semen je vyznačeno na rubu sáčku. Vždy sáček se semeny otevírejte tak, aby jste neroztrhli tento záznam. Neporušený sáček je třeba uchovat při případnou reklamaci, ale také pro vás, aby jste sami další rok věděli, zda je vhodné uchovaná nepoužitá semena vysévat.. Dle záznamu na obalu také ihned poznáte kdo semena vyrobil. Nenakupujte volně vážená semena, u kterých nemáte jistotu původu a datumu upotřebení.
Pokud zakoupená semena ihned nevyséváte, pak je vhodné je uchovat pro další použití. Aby semena nezplesnivěla, je vhodné je uskladnit v suchém prostředí. Semena pozbývají na klíčivosti, pokud jsou uskladněny při vyšších teplotách než 15°C. Semena je vhodné uskladnit např. v uzavřené sklenici nebo pytlíku, aby nepřijímala vlhkost ovzduší. Ideální teplota pro skladování otevřených sáčků semen je do 10°C.
Jak jednoduše zjistit klíčivost semen?
U větších semen - tykve, fazol, kukuřice - použijeme stejný postup jen místo vaty použijeme říční písek nebo piliny. Teplota v místnosti by se měla při tomto pokusu pohybovat kolem 20°C. Jak poznáme procentuální klíčivost? Čím více semen vyzkoušíme, tím bude zjišťování klíčivosti přesnější. Klíčení - 100 použitých semen = 100% klíčivost.
Jak podpořit klíčivost semen?
V jarních měsících je vhodné použít různé techniky, abychom podpořili klíčení semen.
Máčení semen
- semena se před výsevem pokropí vlažnou vodou, nechají se nabobtnat a po té se nechají oschnout.
- máčením se ze semen vyplavují chemické látky tzv. inhibitory, které zpomalují nebo zabraňují klíčení
- máčená semena přivzdušňujte - např. protřepáním misky, ve které klíčí
- přisvětlujte, stačí nechat semena pod stolní lampou
- máčeným semenům měňte vodu. Optimální teplota vody je 20-25 °C. Čím déle budete semena máčet, tím kratší dobu budou potřebovat ke klíčení
Naklíčená máčené semena nikdy nepřesazujte do suché půdy. Klíčky by tak zaschly a rostliny by nevzešly vůbec. Půdu před výsevem je třeba řádně navlhčit. Statisticky se dvojnásobně vyšší klíčivost rostlin u máčených semen.
Prohřívání semen
Semena prohříváme ještě před nakličováním semen. Prohřívání provádíme tak, že semena ohříváme cca. 2 hodiny vzduchem o teplotě 40-50°C. Pokud nemáme zářič teplého vzduchu, můžeme semena prohřívat po rozsvícenou stolní lampou - v přiměřené vzdálenosti! Prohřívání je zvláště účinná metoda, podporuje růst rostlin, nasazování květů a plodů.Prohřívání je vhodné zejména u semen okurek.
Jarovizace semen
Jak již z názvu vyplývá, jedná se o metodu probuzení semen před jarem. Tato metoda je účinná hlavně pro semena rajčat. Zvyšuje se tak jejich biologická hodnota. Semena navhčíme a uložíme v teplém prostředí, poté krátce podchladíme a uložíme na 1-2 dny do chladničky.
Pozor! - Semena, které nesnášejí jarovizaci - cibule, kedlubny, celer a všechny druhy, které jsou náchylné k vybíhání do květu a není to u nich prioritní!
Obalování semen
Tato metoda zajišťuje mladám rostlinkám výživu bezprostředně po vyklíčení. Navlhčená semena zeleniny obalíme v práškovém organicko-minerálním hnojivu, které obsahuje základní živiny a růstové látky v takovém poměru, aby je klíčící semena a potažmo mladé rostlinky kompletně využily. Semena vysévejte ihned po obalení.
Hnojivový prášek, který vám zbyde po obalování semen rozpusťte ve vodě a použijte k zálivce, např. pařeniště.
Dozvěděli jste se něco nového, co jste ještě nevyzkoušeli? Zaujala vás některá z metod podporující klíčení semen a rozhodli jste se ji na jaře vyzkoušet?
Máte vy osvědčené tipy na neklíčívá semínka? Co jim zpíváte vy, aby lépe rostla? Napište nám a sdílejte s přáteli na Facebooku!
Autor: Hana Michalíková,