Jidášovo ucho - léčivá pochoutka

Jidášovo ucho neboli boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae; syn.: Hirneola auricula-judae) patří mezi jedlé, navíc i léčivé houby. Své jméno si vysloužila díky vzhledu připomínajícímu lidské ucho. Přídomek "Jidášovo" má původ v pověsti, podle které byla tato houba poprvé nalezena na stromě, na němž se oběsil Jidáš.
Vzhled
Plodnice boltcovitky jsou poměrně nápadné a nedají se splést s jinými druhy. Patří mezi dřevokazné houby, choroše. Najdete ji tedy na starých odumřelých kmenech a pařezech. Nejčastěji se vyskytuje na černém bezu, můžete ji však najít i na jiných listnáčích (javor, buk, vrba).
Plodnice mohou být v různých odstínech hnědé barvy, od téměř krémově po hnědočervenou. Mají miskovitý zprohýbaný tvar, velké jsou asi 2-12 cm. Nejvýraznějším poznávacím znakem je však jejich konzistence, která připomíná rosol nebo chrupavku, na omak se téměř zdá živá.
Léčivé účinky
Jidášovo ucho obsahuje množství důležitách prvků (vápník, draslík, hořčík a další) a antioxidanty.
Napomáhá zlepšení kvality vlasů a nehtů a má pozitivní účinky na pleť. Zvyšuje schopnost těla čistit krev a odolávat infekcím. Také jde o vhodný doplněk stravy při rekonvalescenci.
Boltcovitku lze použít při výrobě obkladů na záněty a k léčení hemoroidů. Při aplikaci na pleť obličeje pomáhá v boji proti vráskám.
Vnitřně se užívá pro zlepšení funkce trávicího traktu, při žaludečních obtížích a ke snížení tlaku. Díky příznivému působení na cévy pomáhá předcházet infarktu, kornatění cév a trombóze.
Pěstování jidášova ucha
Jidášovo ucho je možné poměrně snadno pěstovat i doma. Vhodné je k tomu nějaké vlhčí, teplé místo, ideálně pařeniště nebo foliovník. Je však možné pěstovat boltcovitku i v bytě, třeba ve starém akváriu. Houby ke svému růstu nepotřebují světlo. Sklízet se mohou celoročně, ve volné přírodě plodí hlavně na podzim nebo v zimě, pokud je mírná. Doma pěstované houby bývají zpravidla značně větší.
K úspěšnému pěstování potřebujete zdravou sadbu a substrát, ve kterém budete pěstovat. Ten si můžete buď koupit, nebo vytvořit doma sami. Jsou vlastně tři možnosti - použít staré větve nebo kmeny bezu (vyvrtají se do nich díry, naplní se sadbou a zalijí voskem), substrát ze slámy a substrát z pilin.
Substráty se po namíchání uzavřou do sáčků a sterilizují varem po dobu nejméně jedné hodiny. Potom po vychladnutí můžete k substrátu přidat sadbu. Substrát je třeba udržovat vlhký a udělat otvory do sáčků, ze kterých budou vyrůstat plodnice.
Pilinový substrát: K pilinám z listnatých stromů přimíchejte asi 10% otrub a trochu mletého vápence.
Slámový substrát: Drcenou slámu smíchejte s trochou pilin nebo kukuřičných vřeten.
Houba začíná plodit zhruba po měsíci pěstování, někdy i dříve. Plodnice se sbírají průběžně. Mohou se zpracovávat čerstvé nebo se suší.
Jidášovo ucho v kuchyni
Tato houba je velice oblíbená zejména v čínské kuchyni, ozvláštnit však může i spoustu jiných jídel. Sušené houby je třeba 20 minut povařit, čersvým stačí kratší doba, oboje je však dobré nechat je alespoň 1 hodinu stát ve studené vodě. Vývar lze použít při přípravě omáček nebo jako čaj. Sušením houba získá černou barvu, což můžete při přípravě jídel využít k vystvoření kontrastu.
Jidášovo ucho lze použít při přípravě masa a zeleniny, vhodné je také do polévek, omáček a rizota. Na dvě porce jídla je doporučována jedna plná hrst plodnic.
Polévka s Jidášovým uchem
Budeme potřebovat 0,5 l kuřecího vývaru, 100 g čínského zelí, 4 g sušeného Jidášova ucha, 2 vejce, vegetu, sůl.
Jidášovo ucho dopředu necháme namočit - hodinu předem přelejeme horkou vodou a necháme nasávat. Potom je nakrájíme na drobné nudličky, stejně jako čínské zelí. Obojí povaříme ve vývaru. Ke konci přidáme vejce, vegetu a sůl.
Kuřecí maso na asijský způsob
Budeme potřebovat kuřecí maso, sójovou omáčku, cibuli, Jidášovo ucho, bambusové výhonky, vývar nebo bujón.
Nadrobno nakrájené kousky kuřecího masa opečeme na pánvi. Přidáme k nim sójovou omáčkua případně další koření dle chuti. Jidášovo ucho (opět dopředu namočené nebo povařené) a cibuli také nakrájíme a spolu s bambusovými výhonky přidáme k masu. Podlejeme vývarem nebo vodou s bujónem. Nechte krátce přejít varem a je hotovo. Podáváme s rýží.
Celerový salát s Jidášovým uchem
Budeme potřebovat 400 g celeru, 50 g Jidášova ucha, 50 g papriky, šťávu z citronu, bobkový list, cukr, ocet, červený olej a sůl.
Celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do osolené vody spolu se 2 bobkovými listy a citonovou šťávou. Jidášovo ucho opět dopředu nechte nasát vodu a krátce povařte. Spolu se spařenými paprikami nakrájíme i Jidášovo ucho na tenké nudličky. Necháme vychladnout a vše smícháme. Podle chuti přidáme ocet, sůl, cukr a červený olej, můžeme přidat i malé množství celerového vývaru.