Kávovník - exotická rostlina s vyhlídkou vlastní pražené kávy

Dočtete se o: kávovníkpopis kávovníkukofeinsemena kávovníku, pěstování

Kávovník - exotická rostlina s vyhlídkou vlastní pražené kávy

Kávovník ,coffea,  je velký rod (obsahuje více než 90 druhů) kvetoucích rostlin z čeledi Rubiaceae. Jsou to keře nebo malé stromy  pocházející ze subtropické Afriky a jižní Asie.Semena některých druhů jsou zdrojem oblíbené kávy. Kávové boby jsou široce pěstovanéna plantážích v tropických a subtropických oblastech země a to převážne na export.

Káva patří mezi světově nejhodnotnější a široce obchodované komodity a je významným vývozním artiklem mnoha zemí. 

Za nejlepší odrůdu pro výrobu kávy je považován kávovník arabský (coffea arabica) a to zejména pro svou chuť a kvalitu. Dále se pěstuje také Coffea canephora (robusta), která ovšem roste v jiných půdách než coffea arabica.

Popis kávovníku

Rostlina kávovníku dorůsta obvykle do výšky kolem 4m. Kvalitnější druhy dorůstají i menších výšek a rostou hlavně ve výše položených oblastech. V interiérech se daří hlavně kávovníku arabskému, který je velmi nenáročnou rostlinou.

Kávovník produkuje červené nebo fialové plody (peckovice), které obsahují dvě semena - kávová zrna. Na jednom hektaru plantáže se vyprodukuje asi 800-1400 kg kávových semen. Na celém světě se odhaduje na 15 miliard kávovníků zabírajících 100.000 km 2

Zralá semena začne kávovník produkovat už od jednoho metru své výšky. Úplné výšky dosáhne za 3-5let a průměrně se dožívá 50-60 let. Květy kávovníku jsou krásně bílé, barvou a vůní podobné jasmínu.

Pěstování kávovníku

Už víte, kde budete kávovník pěstovat? Kávovníkům nevyhovuje přímé slunce. Jsou vhodné do bytu i polostínu. Nevadí jim suchý vzduch. Doporučujeme pravidelně přihnojovat. Hnojivo řeďte v doporučeném poměru. Dodržujte dostatečnou zálivku. Rostlinu nepřelévejte.

Ve svém přirozeném prostředí roste kávovník zejména ve stínu, nicméně komerčně se pěstuje hlavně na plném slunci.

Kofein (1,3,7-trimethyl-xantin) je alkaloid nejvíce přítomen v zelených i pražených kávových zrnech. Kávovník vytváří kofein, aby odradil škůdce před konzumací semen. Kofein je bílý prášek, ve vysokém množství toxický a pro zvířata nechtěnný. Semena ho obsahují mezi 1- 2,5% své hmotnosti a dává jim mírně hořkou chuť.

Na jeden šálek kávy připadá asi 150mg kofeinu.

Semena kávovníku

Semena kávovníku dále obsahují kyselinu citronovou, kyselinu vinnou a jiné. Jsou také bohaté na sacharidy (50%), lipidy, aminokyseliny a bílkoviny (10 %). Podobné látky, převážně alkaloidy včetně kofeinu, lze nalézt například v čaji. 

Zelená kávová zrna jsou bohatým zdrojem antioxidantů, jako polyfenoly a mannitol .Chrání proti negativní chemické oxidaci. Obsažené látky mohou stimulovat imunitní systém . Mohou pomoci překonat problémy dráždivého tračníku nebo střevní onemocnění.

Pozor! Pravidelná konzumace vysokého množství kávy (kofeinu) může způsobit žaludeční vředy.

Rozbor zelené kávy prokázal zlepšení cévní vasoaktivity. Samozfřejmě nezapomínejte  na značné stimulační účinky kávy.

Pěstujete doma kávovník? Už jste sklidili své první zrnko?

Pokud se Vám nedaří kávovník dopěstovat, zkuste kvalitní výběrovou kávu. 

Sdílejte článek s přáteli na Faceboou!