Kerblík můžeme pěstovat celý rok

Kerblík (lat. Anthriscus cerefolium) patří k nenáročným bylinkám, které velmi rychle rostou a snadno se pěstují v bytě. Nápadně se podobá petrželi, nejen svou vůní, ale i vzhledem. V minulosti byla velmi oblíbenou postní bylinkou, konzumovala se například na Zelený čtvrtek. Kerblík je charakteristickou bylinou francouzské kuchyně.

Rostlina kerblíku pochází z jihovýchodní Evropy a Malé Asie. Ve své domovině roste volně na pahorkatinách nebo v nížinách, v křovinách, u plotů, případně v akátových lesích. Lidé ji používali jako koření ve starověku, Řekové a Římané si kerblíkem ochucovali polévky.

Stal se známým díky spisem klášterní medicíny. Později považovali bylinkáři tuto rostlinku za hřejivou a vysušující bylinku, která pomáhá při horečce, při poruchách trávení, či zvracení. Kerblík je tedy jedna z nepostradatelných bylinek a koření.

Kerblík známe pod alternativním názvem třebule.V češtině používáme i název kerblík třebule. Můžeme ho pěstovat v bylinkové zahradě nebo v květináči v interiéru.

Pěstování kerblíku

Kerblík ( Anthriscus cerefolium) je jednoletá bylina, která dorůstá do výšky 25 - 40cm. Řadíme ji do čeledi mrkvovitých (lat. Apiaceae). Kerblík pěstujeme ze semen, které vyklíčí velmi rychle. Rostlina kerblíku nesnáší přesazování. Jelikož je odolná vůči chladu můžeme ji sázet v nižších polohách na stanoviště již v březnu, do vzájemné vzdálenosti 25cm, avšak noční teploty nesmí klesnout pod 7 ° C. Stonek kerblíku je tenký, jemně zbrázděný, která se směrem nahoru větví. Má světle zelené krajkové listy, které mají na vrchní i rubní straně výraznou žilní strukturu a štětinky. Svým vzezřením nápadně připomínají kapradinu.

 

Na konci stonku vyrůstají drobné bílé kvítky v okolících, které kvetou již od dubna přibližně do července. Semena kerblíku jsou tmavohnědé, dlouhé a úzké zhruba 6mm velké. Během teplých letních dnů semena rychle dozrávají. Rostlinku pěstujeme v lehké, dobře přesušené půdě, na stanovišti v mírném stínu (např. pod listnatými stromy). Na prudkém slunci vybíhá velmi brzy do květu a ztrácí původní barvu a chuť! Kerblíku vyhovuje dostatečná závlaka, proto ho často zaléváme. Kerblík pěstujeme bez ohledu na roční období, v zimě nám může nahradit petrželku!

 

Sbíráme listy kerblíku těsně před kvetením, případně když rostlinka dosáhne velikost 10 cm. Při sklizni se doporučuje používat rukavice. Posbíranou nať buď mrazíme nebo ji používáme vždy čerstvou, sušená totiž ztrácí vůni a chuť.

Detoxikační a léčivé účinky kerblíku..

 

Kerblík obsahuje flavonoidy, hořčiny, glykosidy, éterický olej, vitamin C, železo, magnézium, karoten a další látky.

 

Rostlinka se používá na podporu trávení, zlepšuje krevní oběh, detoxikuje játra, žlučník, ledviny, zvyšuje prokrvení ledvin a pomáhá při chronických průjmech a vysokém krevním tlaku. Regeneruje lidské tělo v postním období a během detoxikace organismu.

 

  • Jak připravit čerstvý čaj podle babiček? Připravujeme čaj z kerblíku, který připravíme tak, že do 250 ml vroucí vody přidáme několik čerstvých lístků a necháme louhovat 15 minut. Maximální denní dávka je 5g natě. Při léčbě kerblíkem pijeme hodně čisté vody. Čaj můžeme použít i na obklady očí, díky kterým poleví bolest očí.

Kerblík místo petržele

Kerblík používáme v kuchyni jako koření, protože má příjemnou vůni a chuť, kterou připomíná také anýz. Bývá součástí polévek, zeleninových jídel a omáček. Hodí se k pečeným bramborám, rybám, drůbeži a jehněčí. Je součástí zeleninových salátů, bylinkového másla a jídel připravených z vajec. Přidáváme ho i k jiným bylinkám, abychom zvýšili jejich aroma.

 

Kerblík je spolu s petrželkou, pažitkou a estragonem součástí známé francouzské směsi fines herbes. Směs přidáváme do pokrmů těsně před dokončením, aby neztratila svou chuť a aroma. Připravujeme z ní i ocet.

 Co je kerblík?

Kerblík (lat. Anthriscus cerefolium) je známou léčivou a kuchyňskou rostlinkou. Je nenáročný na pěstování, roste velmi rychle, nejlépe ve stínu v lehké půdě a dá se pěstovat celý rok. Pěstujeme ho v interiéru v květináči nebo jako součást bylinkové zahrady. Napomáhá při trávicích obtížích, regeneruje a detoxikuje tělo během diet a půstu. Kerblík je účinnou náhradou petržele a je součástí známé francouzské kořeninových směsi fines herbes. Na jaře je vhodným zdrojem vitamínu C.

 

 Smícháním kerblíku s tvarohem připravíme chutnou a zdravou dobrotu pro děti. Do čaje ho můžeme použít na vyčištění pleti a vyhlazení vrásek.