Lahodný patison

Lahodný patison

Patison patří mezi plodovou zeleninu z čeledi tykvovitých. Tykve byli pěstovány již cca. 5000 let př.n.l ve starém Egyptě, Řecku i Římě. Patří ted mezi nejstarší kulturní zeleninu, ze které byl pravděpodobně vyšlechtěn i patison (lat. Cucurbita pepo).

Plody patisonu jsou bílé nebo žluté barvy, diskovitého tvaru s vlnitým okrajem. Jedná se vzhledově o velmi dekorativní a tvarem poetickou zeleninu. Je ozdobou každého záhonu a zahrádkáře.

Patison obsahuje z 90% vodu. Dále obsahuje důležité minerální látky jako jsou sodík, draslík, vápník a železo a vitamín C a betakaroten (žluté plody mají vyšší obsah betakarotenu). Díky obsahu draslíku pomáhá proti otokům a působí močopudně. Pomáhá tak při léčbě vysokého krevního tlaku, navrátit do organismu rovnováhu.

Rostlina patisonu je jednoletá, keříčkového vzrůstu. Typická velkými žlutými květy. Kmínek tvoří dutá nedřevnatá lodyha s velkými listy a liánovitými výběžky. Může být poset ostřejšími chloupky. Rostlina, pokud se jí dobře daří velmi rychle roste,naopak pokud jí chybí závlaha, nebo přijde chladnější počasí, velmi rychle uvadá a odumírá.

Patison je chutný, lehký a dobře stravitelný. Obsahuje vysoký obsah vlákniny a pomáhá tělu se správnou látkovou výměnou. Je vhodný při redukčních dietách.

Semínka patizonu si samozřejmě můžeme již na konci února/v březnu předpěstovat doma v kelímku na parapetu. Rostlina je ale natolik odolná, že ji můžeme sadit v polovině května přímo na záhon.

Pěstujeme patison

Pro pěstování patisonu jsou vhodné těžší, hlinité půdy, s vysokým obsahem živin. Půdu doporučujeme již na podzim zrýt a zapravit kompost nebo chlévskou mrvu.

S výseven semen patizonu přímo na záhon doporučujeme se počkat s výsevem po zmrzlých mužích. Semínka sejeme do sponu 100-120cmx60 cm, vždy cca. 2-3 semínka k sobě. Nepokládáme ale semínka přes sebe, vždy jim necháme trochu prostoru. Nevhodíme je tedy jen tak do připravené jamky.

Zasazená semínka pečlivě zaléváme. Patison podobně jako cuketa vyžaduje vlhčí půdy a slunné stanoviště. Pravidelnou zálivku provádějte ke kořenům, ne na listy a plody, nejlépe na večer. 

Rostlinu také můžeme průběžně přihnojovat, nýbrž vytváří košatý keřík a živin je opravdu hodně potřeba. Můžeme dohnojovat průmyslovými hnojivy, nebo kompostem.

Sklízíme patison

Patison má krátké vegetační období (zhruba 70 dní) a v ideálním případě můžeme sklízet plody již v červenci.  Sklízí se obdobně jako okurky. Při pravidelném sklízení se zvyšuje jeho úrodnost.

Plody patisonu sklízíme ještě nezralé. Pokud dodržíme postup výsevu, měli by mít plody optimálně 10 cm v průměru, max. 15 cm. Starší plody mají velmi tuhou slupku. Plody neodřezáváme nožem, ale ukroutíme stopku u lodyhy. Pokud bychom plody odřezávali hrozí přenášení chorob.

Pokud sklidíme více plodů než jsme schopni spotřebovat, můžeme patison uskladnit. Při jejich sklizni dbejte na to, aby plody zůstaly napoškozené, bez rýh a oděrek. Uchováváme v chladné a suché místnosti.

Vyzkoušejte patisonovou polévku, obalované a smažené patisony, či patisonový nákyp.

Recepty

Patisony můžeme jíst syrové, jako doplně do salátů. Nejsou ale tolik chutné, proto je raději připravujeme v teplém stavu.  Pro recepty z patizonu nemusíme chodit daleko, kdo jste zvyklý vařit s dýní či cuket, bude pro vás jednoduché nahradit je patisony. Ostatní jistě vykouzlí originální recept (vydlabaný patizon naplňte směsí mletého masa, cibulky a koření dle chuti, posypejte nastrouhaným sýrem a zapečte a budete překvapeni z výborné chuti. Hlavně zdraví prospěšné chuti. 

V letních měsících můžeme využít grilování a patison nakrájet, potřít olivovým olejem s česnekem a v této marinádě grilovat na venkovním grilu. Je skvělým doplňkem k masu.

Znáte chutné jídlo z patizonu? Podělte se o recept s přáteli na Facebooku!

Semínka Patisonu objednávejte již nyní!

Autor. Hana Michalíková