Morušovník nejen domovem bource morušového

Morušovník je znám spíše v souvislosti s bourcem morušovým a výrobou pravého hedvábí. Sehnat housenky bource morušového, které by hedvábná vlákna vytvářely je dosti obtížné, proto má morušovník v našich podmínkách spíše okrasnou funkci. Neopomenutelné jsou jeho velmi chutné plody připomínající maliny.
Morušovník přežívá i v našich klimatických podmínkách, odolává mrazu až cca do- 29 °C.
V tomto článku si můžete přečíst: Morušovník černý, morušovník a hedvábí, pěstování, léčivé účinky, využití plodů, domácí zmrzlina
Morušovník černý
Morušovník černý (lat. Morus nigra) patří do čeledi morušovníkovitých (lat. Moraceae) rostlin. Kromě morušovníku černého se lze setkat s morušovníkem bílým (lat. Morus alba) a morušovníkem červeným (lat. Morus rubra). Křížením morušovníku černého a červeného byl vyšlechtěn morušovník trnavský (lat. Morus trnaviensis).
Morušovník černý běžně dorůstá výšky cca 10 m, což je méně než jeho dva kolegové, proto se více objevuje v zahradách a v parcích. Morušovník černý je opadavým keřem. Kůra morušovníku černého je ojíněná, v mládí má světle zelenou barvu.
V příznivých podmínkách se může morušovník dožívat stovek let.
Starší stromy mají popraskanou světle hnědošedou kůru. Listy jsou dlanitého tvaru se zubatými okraji, spodní strana je plstnatá. Morušovník černý kvete v období května a června.
Plody jsou malé, tmavě fialové až černé, vzhledově připomínají přerostlé maliny. Plody dozrávají průběžně, zralé plody opadávají. Chuťově jsou plody sladké, jemně voní.
Morušovník a hedvábí
Morušovník je od pradávna spojován s pravým hedvábím. Není se čemu divit, housenky bource morušového (lat. Bombyx mori) se živí pouze listy morušovníku bílého.
V Číně je výroba hedvábí z vláken nočního motýla bource morušového známá více než 5000 let. Při návštěvě Číny tohoto vzácného motýla najdete jen stěží, na celém světě se dnes chová výhradně na farmách specializovaných na výrobu hedvábí.
Jak bourec morušový vypadá? Dospělí jedinci jsou velmi nenápadní, bíle ochmýření motýlci o velikosti cca 5 cm. Narozdíl od většiny motýlů nemohou létat ani přijímat potravu. Za svůj život nakladou pouze vajíčka z nichž se brzy vylíhnou housenky.
Právě tyto velmi žravé housenky jsou producenty hedvábného vlákna. Nenasytné housenky se musejí několikrát svlékat a těsně před zakulením si začnou tvořit kokon z čistého hedvábného vlákna. Hedvábné vlákno je produkováno slinnými žlázami .
Jeden kokon je vytvořen z 300 - 900 m dlouhého vlákna. Navinuté kokony se zakuklenými housenkami se sbírají a zahřívají se. Vysokou teplotou se housenky usmrtí a kokon je možné rozmotat a poslat k dalšímu zpracování. Výroba hedvábí z hedvábného vlákna je velmi složitá, proto již dnes nemá takový význam jako v minulosti, do popředí se dostala synteticky vyráběná vlákna. Pravé hedvábí je i přesto dodnes velmi ceněné a šijí se z něj luxusní modely oděvů.
Pěstování morušovníku černého
Morušovník černý je možné bez problémů pěstovat na zahradách v našich klimatických podmínkách, lépe se mu daří v teplejších oblastech. Morušovník je nenáročný na složení zeminy, snese i sušší stanoviště. Nesnáší mokřiny. Stromy můžete vysadit na slunné i mírně přistíněné stanoviště.
V čím chladnější oblasti budete morušovník pěstovat, tím více slunce a "tepla" byste měli stromu dopřát.
Morušovníky jsou citlivé na silné holomrazy, proto je zasaďte na chráněné místo. Morušovníky je možné pěstovat jako klasické stromy s vysokým kmenem. Řezem je možné vytvarovat strom s nižším kmenem z něhož se snadněji sklízejí plody. Starším rostlinám se řezem na konci zimy podle potřeby prosvětlují koruny.
Rostliny jsou samosprašné, proto se plodů dočkáte i u jediné rostliny na zahradě. Podlouhlé plody začínají dozrávat od cca od poloviny léta.
Zcela zralé plody jsou černé, lesklé a lze je snadno utrhnout. Po dozrání plody velmi brzy opadávají. Zralé plody mají příjemně sladkou chuť. Sklizené plody je nutné rychle zpracovat, protože velmi brzy podléhají zkáze. Z moruší se nejčastěji vyrábějí marmelády, šťávy, kompoty, samozřejmě je lze konzumovat i v čerstvém stavu.
Léčivé účinky morušovníku
Celý morušovník je léčivý. Z listů se vaří odvar při nachlazení, plody mají příznivé účinky na ledviny a močové cesty. Plody je možné užívat i proti předčasnému šednutí vlasů. Kořeny se používají jako podpora v boji s astmatem, hypertenzí i s diabetem.
Moruše jsou bohatým zdrojem železa, které má příznivý vliv na červené krvinky. Konzumace moruší je tudíž prevencí proti chudokrevnosti. Neopomenutelný je obsah vitamínu C a resveratrolu, což je antioxidant s detoxikačními účinky. Kromě tmavých moruší se vyskytuje v červeném víně.
Využití plodů morušovníku
Dříve bylo využití plodů morušovníku mnohem širší. Šťáva z moruší se používala k barvení látek, plody se sušily.
Dnes se z moruší vyrábějí zejména chutné marmelády, kompoty a šťávy. Příprava kompotů, marmelád i šťávy z moruší je velmi jednoduchá a zcela identická jako u ostatních podobných plodů. Moruše lze samozřejmě používat i na koláče, do dezertů či na zdobení ovocných pohárů...
Zkoušeli jste zmrzlinu z moruší?
Vyrobit si zmrzlinu z moruší je velmi jednoduché. K přípravě budete potřebovat cca 200 g moruší, smetanu ke šlehání (33%), 300 g hustého bílého jogurtu, 70 g cukru a 2 lžičky citrónové šťávy. Všechny suroviny vložte do mísy, rozmixujte a přelijte do zmrzlinovače.
Dobrou chuť!
Napsala LenkaZ