Noni - zázračné ovoce

Dočtete se o: nonijak noni poznáte?. hospodářský význam noniovocný nápoj z plodů noni

Noni - zázračné ovoce

Rostlina Noni, přesněji Morinda citrifolia, je menší strom plodící stejnojmené žluto-zelené ovoce. Z angličtiny se tento strom překládá jako Indická moruše. Známá je také pod názvy Nonu, Nono, Bumbo, Lada, Munja, nebo Kanárské dřevo. Polynéští námořníci přivesli Noni před více než 2000 lety na Havaj. Dnes je nejrozšířenější v mnoha pobřežních oblastech Střední Ameriky a Západní Indiie a na Madagaskaru.

Noni je keř dorůstající až do výšky 6m. Význam má převážně v lidovém léčitelství

Na jedné rostlině mohou být zralé i nezralé plody zároveň a to v množství 4-8kg každý měsíc!!! Díky své vysoké plodnosti je o Noni psáno už v bibli jako o zázračné rostlině. Na Havaji a Polynésii mělo toto ovoce dokonce významnou úlohu v dobách hladomoru.

Jak Noni poznáte ?

Noni je listnatý strom menší výšky, dosahuje přibližně 3-6m. Listy jsou jednoduché eliptické nebo vejčité podobné listům citónu. Již od 1 roku plodí ovoce Noni charakteristického vzhledu a specifickou chutí.

Množí se pomocí semen, která mají uvnitř kapsu vzduchu. Semena unášené proudy tak mohou na vodě za několik měsíců jejich životnosti uplavat tisíce kilometrů a dostat se na vzdálené kontinenty.

V našich podmínkách nejlépe semena noni vyklíčí v miniskleníku. Miniskleník udržujete konstantní teplotu a vlhkost vzduchu.

Kořeny mají silnou schopnost expandovat do strany, například na Havaji jsou proto často rostliny vysazovány do skalních trhlin a lávových ztuhnutí, kde drží půdu. 

Noni se daří v široké škále ekosystémů, tropických a mírných pásů. Klasické rostliny vyžadují průměrnou roční teplotu mezi 19 a 35 ° C. Dá se pěstovat na všech typech půd, kyselých, neutrálních nebo zásaditých.

Sama rostlina Noni brání proti vysoké koncentraci soli ve vodě, roste tedy také poblíž pláží. Snáší stín, suché i vlhké podnebí (srážky mezi 250 a 4000 mm ročně). Největší centrum pěstování je Polynésie, především Tahiti,  které je pro jejich pěstování zcela ideální. Sběr a zpracování ovoce Noni na těchto ostrovech má století-dlouhé historie a dnes nabízí alternativu pro místní hospodářství, jakož i pracovních příležitostí pro nové generace.

Všechny části Noni (kůra, kořeny, listy, květy a plody, semena) jsou používány v bylinné medicíně pro své léčivé vlastnosti. Hlavně díky obsahu xeroninu a proxeroninu. 

Tradiční  "Kahuna", což byly původní polynéští léčitelé, připravovali šťávu ze zralých plodů, dlouho kvašených na slunci.

Dokonce i dnes, obchodní společnosti, které začaly mezinárodně rozšiřovat fenomén Noni, následují staré a tradiční metody výroby. Některé šťávy z Noni stimulují imunitní systém, který je často ohrožen nevyváženou stravou a negativními účinky stresu, doprovázeným zvýšeným množstvím melatoninu a serotoninu v těle.

Noni je na trhu nabízízeno především jako ovocný nápoj, který má řadu zdravotních účinků, hlavně na lidskou psychiku. Podle zdravotních tvrzení EU posiluje imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu a působí pozitivně na klouby. Byly také zaznamenány tvrzení o příznivých účincích na cukrovku, artritidu, obezitu, nebo deprese . Diskutuje se také o jejích protirakoviných účincích.

Zaujala Vás tato rostlina? Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Vyzkoušejte pěstování exotické Noni již nyní...