Pažitka do každé kuchyně

Pažitka do každé kuchyně

Původ pažitky je středomořskýroste i ve vyšších polohách. Patří do čeledi česnekovitých(latinsky allium schoenoprasum ). Pažitka se pěstuje již od středověku. Na českých záhonech je velmi rozšířená. Jedná se o vhodou a chutnou bylinku, která se dobře pěstuje v květináči za oknem a dobře zpestří každé jídlo. Je dekorativní i v létě, kdy hojně kvete a ozdobí nejen zeleninový záhon.

Podle odrůd kvete od bílé po fialkovou až tmavě fialovou barvu. Je víceletou cibulovinou vytvářející vytvářející tmavě zelené , dlouhé, úzké, rourkovité listy, dlouhé až 30 cm.

Odrůdy pažitky:

  • jemná - ranná odrůda příjemné chuti obsahující vitamín C
  • pražská - vysoce výnosná odrůda ostřejší chuti, která má delší, tmavězelené listy, obsahující vitamín C
  • čínská - pažitka vyššího vzrůstu 35-45 cm, má plochou nať s česnekovým aroma, obsahuje vitamín C
  • erecta - raná, vysoce výnosná odrůda, která má aromatičtější chuť a je vhodná pro pěstování v květináči, obsahuje vitamín C

Výsev a pěstování pažitky

Pažitka se dá pěstovat nejen na zahrádce ae i za oknem v truhlíku nebo mezi okny v květináči. Je mrazuvzdorná a můžeme ji pěstovat s sklízet po celý rok. Semena pažitky jsou černé, drobné a lesklé.

Pažitku vysazujeme na místa, kde je dostatek světla. Vyžaduje slunné stanoviště, příp. polostín. Půdu výžinou, humózní, vápenitou. Tzv. záhřevné polohy.

Pažitku si můžeme předpěstovat ve skleníku či pařeništi. Pro časnou sklizeň vyséváme již koncem zim do truhlíku na okno nebo do pařeniště a koncem jara přesazujeme na záhon.

Přímý výsev provádíme v březnu až dubnu na záhon. Můžeme předpěstovat i ve skleníku. Při výsevu dodržíme postup a pažitku sejeme mělce, nepříliš hluboko - mělký výsev. Pažitku můžeme dále množit a vsévat až do srpna. Na stejném místě b neměla být pažitka déle než 3 roky. Pokud sadíme více rostlin, sadíme je do sponu 40x40 cm, nebo do řady 15x40/60 cm. Při přesazování by měla pažitka dorůst do výšky 10cm.

Pažitku pravidelně zaléváme. Jakmile nám pažitka povyroste, začneme přihnojovat, nejlépe kompostem. 

6 týdnů po výsevu sklízíme a to několikrát do podzimu. To by měla mít již pažitka 20-30 cm dlouhé, tenké, trubkovité listy. Pokud chceme mít kvalitnější úrodu, jemné a chutné listy - květenství pažitky ulamujeme. Listy tak bývají méně tuhé. Při pravidelné sklizni pažitka obrůstá novými listy.

Pažitku neseřezáváme příliš nízko nad zemí, abycho nepoškodili růstová centra.Čím pevnější má pažitka poupě, tím lepší je chuť. Otevřené poupě značí přezrálost. 

Pažitku množíme buďto výsevem, nebo dělením starších trsů.

Říjen je pro nejzazším měsícem pro vyzvednutí trsů pažitky ze záhonu a přesazení do květináčů. Po vyrytí ze záhonů, přesaďte do květináče a ponechejte v chladu. Až budete v zimě bylinku potřebovat, vyneste ji na světlo a dopřejte jí dostatečnou zálivku.

Užitečná bylinka

Pažitka neslouží pouze jako přísada do pokrmů, nýbrž svými krásně fialovými kulovitými květy, vytváří rychle rostoucí obruby záhonů. Silné éterické oleje, které vylučují její květy a kořeny zamezují napadení kvetoucích trvalek padlím a chrání jahodníky před plísní. Angličtí zahradníci tvrdí, že pažitka a česnek pomáhají proti kadeřavosti listů broskvoní, a pokud se pěstuje v sousedství růží, chrání je před černou skvrnitostí. Podobné účinky mají i další druhy česneků.

Zdravá pažitka

Pažitka má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje vysoký obsah vitamínu C, B, karoten, vápník, draslík, fosfor a železo. Éterické oleje mají příznivý vliv na podporu trávení a upravují krevní tlak.

Pažitka v kuchyni

Pažitka je vhodná do studené kuchyně: pomazánek, majonéz, na chleba. Také do teplé kuchyně na dochucení sťouchaných brambor, rolád, bylinkových marinád na grilované maso. Není vhodná k sušení, lépe sestříhanou pažitku zamrazit po porcích, rozmrazená chutná jako právě utržená.