Provensálské koření

Provensálské koření je zdravým dochucovadlem slaných pokrmů jako jsou ryby, různé druhy masa, dušená zelenina a saláty. Jeho chuť nejvíce vynikne v kombinaci s olivovým olejem.
Jméno tohoto koření pochází z Francie, z oblasti Provance. Připravuje se v mnoha variantách, základem však většinou zůstává majránka, bazalka, tymián, rozmarýn a levandule. Často je přidávána i dobromysl (oregáno), saturejka, libeček, kerblík, šalvěj nebo estragon. Jeho chuť může ještě více ozvláštnit přidání fenyklu nebo dokonce máty.
Pojďme se tedy podívat na několik osvědčených receptur provensálského koření...
Jak vyrobit provensálské koření
Výroba koření není nijak náročná. Stačí nasušené a nadcené bylinky a smíchat je ve správném poměru. Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete použít vlastnoručně vypěstované bylinky, u kterých máte záruku "bio" kvality. Také bývají podstatně více aromatické než už kupované směsi, které leží na pultu už nějakou tu dobu.
Provensálské koření z Vámi vlastnoručně vypěstovaných bylinek je i velmi milý dárek pro každou ženu. V plátěném pytlíčku s popiskem a snítkou bylinek udělá skvělý dojem.
Pokud nemáte zahradu, je možné bylinky pěstovat i v tuhlících a květináčích za okny. Jsou nenáročné na vláhu i živiny, vypadají velmi hezky a navíc krásně provoní vzduch.
Klasická směs, která se nejčastěji prodává v obchodech, se skládá z tymiánu, majoránky nebo dobromyslu, saturejky, rozmarýnu a levanule. Všechny přísady musí být nadrceny na přibližně stejnou hrubost.
Budeme potřebovat:
4 lžíce tymiánu
3 lžíce majoránky nebo dobromyslu
1 lžíci rozmarýnu
1 lžíci saturejky
0,5 - 1 lžíci levandule (dle chuti, lze ji vynechat)
Všechny ingredience dokonale promísíme a je hotovo. Koření je nejlepší skladovat ve tmě v utěsněných skleněných nádobách, aby nevyprchávalo aroma.
Pokud máte rádi nové chutě a experimenty, doporučujeme vyzkoušet i jiné varianty složení provensálského koření.
Fenyklové provensálské koření:
3 lžíce majoránky
3 lžíce tymiánu
3 lžíce saturejky
1 lžíce rozmarýnu
1 lžíce bazalky
1/2 lžíce šalvěje
1/2 lžíce fenyklu (semena)
Fenykl má velmi výraznou chuť, proto s tímto kořením zacházejte opatrněji. Velmi dobře se hodí do rybích polévek a dušeného masa.
Variace s pomerančovou kůrou
Složení:
1 lžíce bazalky
1 lžíce majoránky
1 lžíce saturejky
1 lžíce tymiánu
2 lžičky pomerančové kůry
1 lžička vavřínu (bobkový list)
1 lžička fenyklu
2 lžičky levandule
špetka bílého pepře
Pomerančová kůra a pepř dodávají směsi exotičtější chuť.
Provensálské koření s kerblíkem a mátou
Složení:
4 lžíce tymiánu
3 lžíce majoránky
3 lžíce saturejky
1 lžíce estragonu
1 lžíce bazalky
1 lžíce fenyklu (pro zjemnění chuti můžete i vynechat)
1 lžíce kerblíku
1 lžíce máty
1 lžíce levandule
Toto koření se skvěle hodí například k ochucení kuřete.