Ředkvičky všech tvarů a barev
Ředkvička je varietou ředkve seté letní (lat. Raphanus sativus var. sativus). Ředkvičky náleží do čeledi brukvovitých (lat. Brassicaceae) rostlin. Z původní ředkve seté bylo vyšlechtěno mnoho hybridů, které se liší svým tvarem i barvou. Dnes není problém setkat se s kulatými, válcovými i jehlanovitými ředkvičkami bílé, černé, růžové, červené, žluté a dokonce i tmavě fialové barvy. V nabídce našeho e-shopu si jistě vyberete.
Ředkvičky všech tvarů a barev z naši nabídky
- První zástupkyní klasických kulatých ředkviček je odrůda Poloneza, která je určená k rychlení i k polnímu pěstování. Barva bulvičky je červenobílá. Poloneza je ranou odrůdou ředkvičky, proto je jednou z prvních, které se na jaře sadí. Pod fólii ji lze vysévat již od února cca do konce března. Výsev do volné půdy se provádí od března do poloviny dubna a od konce července do konce srpna. Během léta by tato ředkvička nevytvořila požadovanou bulvičku, ale snažila by se vyrůst do květu. Vegetační doba ranné ředkvičky Poloneza je cca 29 - 33 dní. Odrůdami kulatých ředkviček červenobílé barvy jsou také Duo a Root vegetables.
- Další kulatou ředkvičkou, tentokrát šarlatově červené barvy je odrůda Faraon, která je primárně určená k rychlení. Semena klíčí již při teplotách okolo 2 - 3 °C, mladé rostlinky snesou krátkodobě i teploty pod bodem mrazu. Pro rychlení se semena ředkvičky odrůdy Faraon vysévají již koncem ledna, na venkovní stanoviště se mohou vysévat od března do dubna. Druhou možností výsevu je výsev od poloviny července do konce srpna. Ke kulatým ředkvičkám červené barvy patří i Ilka, Granát, Reisenbutter (máslová obří), Ria, Rudi v bio kvalitě, Saxa 3, Carmen, Lada, Lidka, Stela.
- Nezvykle fialovou barvu bulvičky má poloraná odrůdy ředkvičky pojmenovaná Viola. Je vhodná pro jarní i podzimní pěstování na záhonech. Dužnina je bílá, jemné konzistence.
- Bílou kulatou bulvičku má ředkvička odrůdy Albena. Jedná se o odrůdu vhodnou k přirychlení a pro jarní a podzimní pěstování. Bulvička je středně velká, velmi odolná proti popraskání. Dužnina je sklovitě bílá. Předností této ředkvičky je značná odolnost proti vybíhání do květu. Bílou kulatou ředkvičkou je i odrůda Sniezka.
- Poslední zástupkyní kulatých ředkviček je odrůda Zlata, jejíž bulvičky jsou světlé žluté, mají jemnou slupku a téměř nepálí. Odrůda Zlata je velmi odolná proti praskání bulviček, vybíhání do květu i proti houbovatění dužniny. Chuťově jsou žluté ředkvičky velmi dobré.
- Ředkvičkou s červenobílou válcovitou bulvičkou je Flamboyant. Tato odrůda je určená k rychlení a k ranému výsevu na záhon. Pro rychlení se výsev provádí od konce února, na záhon mohou semena přijít během března a dubna. Vegetační doba je cca 32 - 35 dní. Podobné vlastnosti má odrůda Slovana, je válcovitého tvaru, převážně červené barvy s bílou špičkou. Velmi raná je odrůda Slavia.
- V nabídce najdete i válcovitou ředkvičku s celočervenou bulvičkou určenou k rychlení i k polnímu pěstování.
- Rampouchy připomíná ředkvička pojmenovaná Rampouch, podle svého bílého zbarvení a rampouchovitého tvaru. Ředkvičky "Rampouchy" se hodí pro jarní pěstování, vysévají se na záhon od dubna do konce května. Vegetační doba je cca 36 - 38 dní. Dužnina "Rampouchu" je bílá, křehké konzistence, chuťově mírně pálivá. Horní část bulvičky, která se dostane na povrch může slabě zezelenat.
- Bílé rampouchovitě rostlé bulvičky má také ředkev setá odrůdy Astor. Na rozdíl od Rampouchu se jedná o letní odrůdu ředkve, která se do půdy zapravuje později, nejčastěji v červenci a srpnu. Nic se nestane, když tyto ředkve zasadíte dříve. Ředkve seté mohou dorůst až do délky 35 - 40 cm.
Pěstování ředkviček
Pěstování ředkviček je zcela nenáročné a zvládne ho i naprostý pěstitel začátečník. Ředkvičky mají nejraději lehčí půdy s dostatkem živin, proto je vhodné před výsevem půdu prokypřit a přidat dobře vyzrálý kompost. Kompost pomáhá zlehčovat půdu, dodá zemině nezbytné živiny. Mikroorganismy obsažené v kompostu půdu navíc zahřívají. Ředkvičky jsou rostlinami krátkého dne, čemuž je nutné přizpůsobit i dobu výsevu, protože v letních měsících mají ředkvičky tendenci rychle vybíhat do květu. Do pařeniště a do skleníků se ředkvičky mohou začít vysévat již od konce února, pokud to klimatické podmínky dovolí. Na záhon se ředkvičky sázejí o něco později, zhruba od dubna. Druhý výsev ředkviček je možné provést koncem léta. Výsev ředkviček se provádí do řádků vzdálených od sebe cca 10 cm. Po vzejití mladých rostlinek se musí provést vyjednocení, aby měly ředkvičky dostatek místa pro svůj růst. Vzdálenost mezi jednotlivými ředkvičkami přizpůsobte konkrétní odrůdě. Po celou dobu vegetace - od výsevu až po sklizeň by se mělo okolí bulviček udržovat mírně vlhké. Nevhodné je přelévaní i nedostatek vláhy. V příliš mokrém prostředí se daří plísním a bulvičky mohou začít uhnívat. Nedostatek vody a nepravidelná zálivka vede u většiny odrůd ředkviček k praskání bulviček. Pravidelná zálivka je také prevencí proti škůdci - dřepčíkovi, který v období sucha okusuje listy. Ideální je i pravidelné střídání stanoviště s ředkvičkami. Ředkvičky, díky velmi krátké vegetaci, nepotřebují dodatečné hnojení, vystačí si s živinami, které byly do půdy dodány ještě před výsevem. Krátká doba vegetace je výhodná také v tom, že ředkvičky nestihnout napadnout choroby a škůdci.
Tip pro snadné pěstování: Vysévejte ředkvičky z kombinovaných pásků, nebudete muset jednotit a navíc je na pásku namícháno více druhů zeleniny.
Ředkvičky jsou chutné a zdravé
Účinky ředkviček. Ředkvičky jsou velmi chutné, většina odrůd má svou typickou pálivou chuť, pro kterou na ně mnoho lidí nedá dopustit. Ředkvičky se konzumují v čerstvém stavu, přidávají se do zeleninových salátů, mohou tvořit ozdobu i přílohu k různým jídlům. Chutné jsou i listy ředkviček, které zpracovávají jako špenát. Milovníci zdravých klíčků nedají dopustit na čerstvě naklíčené ředkvičky, protože si již za pár dní mohou dopřát lahodnou chuť ředkvičky. Konzumace ředkvičky je velmi zdravá, protože bulvičky obsahují velké množství vitamínu C a kyseliny listové. Dalšími prospěšnými látkami jsou vápník, karoten, draslík, síra a vitamíny skupiny B. Ředkvičky mají antibakteriální účinky, dokáží zbavovat střeva zárodků plísní a pročišťovat žaludek. Ředkvičky snižují cholesterol, pomáhají při plynatosti i při zácpě. Konzumace ředkviček při kašli podporuje uvolňování hlenů. Ředkvičky ocení i lidé držící diety, protože obsahují minimum kalorií a tuku.