Stévie sladká - přidejte ji do nápojů místo cukru


Stévie sladká
 (lat. Stevia rebaudiana) je rostlinou z čeledi hvězdnicovitých (lat. Asteraceae).  Původní  domovinou stévie jsou tropy a substropy v Jižní a Střední Americe. Dnes se oblast jejího výskytu značně rozšířila, účelně se pěstuje na mnoha místech po celém světě. 

Obrovský rozmach v pěstování stévie byl zaznamenán po "objevení" její vysoké sladivosti, díky čemuž ji lze používat jako náhražku klasického cukru.

Vypěstujte si vlastní stévii a místo cukru vložte do oblíbeného šálku s čajem nebo kávou lístek této rostliny. Uvidíte, že vás stévie mile překvapí.

Stévie sladká

Stévie sladká známá též pod názvy stévie cukrová, medové lístky nebo sladká tráva je rostlinou, která může dorůst do výšky cca 50 - 100 cm. Původně se jednalo o jednoletou rostlinu, ale díky šlechtění je ji dnes možno pěstovat jako víceletku. Na stonku vyrůstají drobné, kopinaté listy sytě zelené barvy. Květy uspořádané v jemných úborech jsou bílé, vytvářejí koncové okolíky. Stévie sladká pochází z velmi rozšířené rodiny, rod stévia totiž zahrnuje cca 150 druhů bylin a keřů.

Stévie není novinkou ve slazení

Víte že, složky steviocid a rebaudiosid izolované ze stévie jsou 250 - 300krát sladší než sacharóza?

Obrovský boom stévie zažila až v poslední době, kdy byla  v EU schválena jako přídatná látka do potravin. Vysoká sladivost, nízká kaloričnost a vhodnost pro diabetiky z ní rázem udělaly velkého konkurenta cukru a dalších sladidel. 

Poznatky o vysoké sladivosti listů stévie jsou však mnohem starší. Pro slazení vody i nápoje maté ji využívaly již kmeny Guarání z Paraguae a Brazílie. Dnes je používání stévie nejvíce rozšířeno v Číně, Jižní Americe a v USA.

 

Vypěstujte si vlastní  stévii ze semínek

Vypěstovat si stévii ze semínek můžete díky našemu e-shopu i vy. Pro úspěšné pěstování stačí dodržovat pouze pár zásad vycházejících z toho, že stévie pochází ze subtropických a tropických oblastí. 

Semínka stévie se obvykle vysévají během února a března. Semena rovnoměrně rozprostřete na povrchu připravené výsevní misky. Výsev umístěte na světlé stanoviště s teplotou kolem cca 20 °C. Nezapomeňte na navlhčení substrátu ihned po výsevu,  ani na další pravidelné zavlažování. Semena nesmí po výsevu nikdy zcela vyschnout, protože by se zastavilo klíčení a další růst rostlin. Vhodné je použití miniskleníku či minipařeniště, v němž se snadněji udržuje potřebná vlhkost a teplota. 

Vyklíčené semenáčky přepikýrujte do květináčků s výživnou zeminou. Nenechte se odradit pomalým růstem rostlinek, v počáteční fázi růstu je to zcela běžné. Stévie není mrazuvzdorná, proto s jejím umístěním na venkovní stanoviště počkejte až do doby, kdy nebudou hrozit přízemní mrazíky. 

Pěstební nároky stévie a její sklizeň

Stévii se bude dařit v kvalitním zahradním substrátu s vyšším obsahem humusu. Při pěstování si dejte pozor, abyste stévii nezasadili do zasolené půdy, to by ji v žádném případě nesvědčilo. Stévii můžete pěstovat v květináčích, v teplých lokalitách i na slunných záhonech. Stévie velmi intenzivně roste ve skleníku, její přírustky jsou tam největší. Přispívá tomu zejména vyšší teplota a dostatečná vzdušná vlhkost. 

Teplota hraje v životě stévie velmi důležitou roli, nízké teploty vedou k zastavení růstu, někdy i k úhynu rostlin. Teploty pod bodem mrazu rostliny zaručeně zničí, pokud je tedy chcete zachovat i přes zimu, nezapomeňte je včas přenést na zimoviště s teplotou minimálně 8 °C.  

Na zimovišti stévii zastřihněte ve výšce cca 10 cm nad substrátem. Rostlina postupně ztratí listy a zaschne. Při dobré péči na jaře opět vyraší z nových pupenů vytvořených na kořenovém krčku. Podmínkou úspěšného zimování je neustále mírně vlhký substrát. Na jaře je vhodné úspěšně přezimované rostliny přesadit do většího květináče.

Jako sladidlo se používá nať a listy. Sklizeň jednotlivých listů se může provádět postupně během celé sezóny. Nať s listy se obvykle sklízí v době, kdy stonek dosahuje cca 50 cm. Nať se seřízne cca 15 cm nad zemí. Nejsladší jsou listy v období kvetení. Sklizeň se provádí cca 2 - 3 ročně v závislosti na pěstebních podmínkách. Seříznutá rostlina znovu obrazí a rozvětví se. Sklizené natě a listy můžete používat čerstvé, sušené i zmražené.

Příznivé účinky stévie sladké a její využití

Stévie je využívána zejména pro svou sladivost. Víte však, že přidáním stévie do nápoje nebo do jídla prospíváte i svému zdraví? Stévie obsahuje oproti klasickému cukru a dalším sladidlům minimum kalorií, mohou ji tedy používat i diabetici. Používání stévie dokonce zvyšuje produkci inzulínu, čímž přispívá ke zmírněním projevů cukrovky. Stévie pomáhá při problémy s pálením žáhy, zlepšuje trávící proces. Na drobné rány, štípance, ekzémy se nanáší koncentrát ze stévie, který má hojící a zklidňující účinek. 

Při zvýšené únavě, únavovém syndromu i při touze po cigaretách nebo alkoholu již nehledejte tabulku čokolády, zastoupí ji stévie. Sladké potraviny a zuby nikdy nebyli velcí kamarádi, díky stévii budou! Odvar z listů nebo žvýkání lístků napomáhá omezovat zápach z úst a dokonce působí preventivně proti zubnímu kazu a paradontóze.

 
Vypěstujte si vlastní stévii nebo si přímo kupte sušené listy tohoto "zázračného" sladila. Oslaďte si život zdravě!

Napsala LenkaZ