Vlastní mák voní a chutná líp

Mák přinášel ve středověku spánek
Mák setý (lat. Papaver somniferum) je letnička, která je velmi rozšířenou zemědělskou plodinou jako i léčivou rostlinou. Mák známe zejména z potravinářství a farmaceutického průmyslu.
Dnešní mák setý je potomkem divoké formy máku ostnitého. Původně pochází mák setý z Asie. Pěstuje se na rolích, v zahradách i na polích. Jeho latinský název papaver znali již Římané, Řekové ho nazývali mékón. Slovo somniferum z latinského názvu je odvozeno ze slova somnus, což znamená spánek a Farr, což je v překladu slovo přinášet.
Rozlišujeme 2 druhy máku:
- olejnaté máky - u nás jsou rozšířené pod názvem slepáky s tmavomodrými semeny.
- opiové máky - mají bohatě vyvinutou soustavu mléčnice, které produkují hodně šťávy zvané latex
Mák setý se odlišuje od divoké formy máku vlčího hlavně barvou květů. Pěstovaný mák má bílé květy s fialovou skvrnou a divoký mák má sytě červené květy. Divoce rostoucí mák při rozšíření do záhony máku setého může růst jako plevel, avšak vypadá to krásně.
Historie plná opia
Historické prameny uvádějí, že maličké semínka máku, alei makovice, byly nalezeny v rámci archeologických výzkumů i na neolitických kolových stavbách, což dokazuje jeho přítomnost už před 2000 lety ve střední Evropě. Sumerové uctívali v roce 3000 př. k. mák jako kultovní rostlinu. Již v Mezopotámii z něj využívali opium. (Opium je surovina, kterou využívá farmaceutický průmysl na výrobu důležitých léčiv).
Mák obsahuje 26 různých alkaloidů. Nejdůležitější z nich jsou kodein, morfin a papaverin. Ve starověkém Egyptě využívali mák jako sedativum při léčbě poranění, při různých druzích křečí a na léčbu kožních onemocnění. Ve starověkém Řecku byl mák spojován s bohem spánku a kouření máku bylo spojeno s různými obřady.
V bájného Homérova díle Odyssea a Iliada najdeme zmínku o máku jako o potravině. Léčivé účinky mléčné šťávy znali i vyspělé civilizace jako Arabové a Číňané. Později autoři uvádějí, že se mák používal pro lékařské účely. Typickým příkladem je Galenos, který ve svém díle pocházejícím z 1. století uvádí, že šťáva z makovic - opium byl dosud nejúčinnější a nejsilnější lék.
Ve středověku se mák setý pěstoval na základě instrukcí Karla Velikého jako zahradní rostlina. Slovanské národy rostlinku máku vzpomínají ve svých lidových pověstech, pověrách a písních. Ve statistickém popisu Uherska se říká, že "Slovák má velmi rád makové pokrmy a vždy si utrhne kus země na jeho pěstování."
V minulosti ho lidé přidávali do moučných jídel a koláčů. Ve starých kuchařských knihách se nachází recept na makovou polévku. Začátkem 19. století se začal mák pěstovat jako olejnin ve velkém. Historické prameny říkají, že na území bývalého Uherska, konkrétně v jeho části na Slovensku se pěstovalo hodně máku díky čemuž se stal významnou olejninou.
Mezi dvěma válkami bylo Československo v produkci máku na druhém místě mezi evropskými státy, těsně za Maďarskem. Z tohoto důvodu se po 2.světové válce začalo šlechtění máku právě na našem území.
Češi jako maková elita
V Čechách a na Slovensku se mák setý dlouhodobě pěstuje. Česká republika je dokonce největším pěstitelem máku pro potravinářské účely.
Ve farmacii se používají odrůdy máku, které obsahují vysoký obsah alkaloidů morfinového typu, z kterého se později vyrábějí analgetika. V potravinářství, v cukrářství a v pekárenství se zase využívají odrůdy s velmi nízkým obsahem alkaloidů.
V mnoha zemích se smí pěstovat mák za dodržení přísných podmínek, které upravuje konkrétní legislativa, aby se zabránilo případnému zneužití rostlinek máku na nelegální účely. Tyto zákony se ovšem vztahují na komerční pěstitele, nikoli zahrádkáře. Pokud byste rádi makem oseli větší plochu musíte si vyřídit povolení.
Jak na pěstování máku
Mák setý, latinsky Papaver somniferum, je jednoletou bylinou, která dorůstá do výšky 1,5 m. Řadíme ho do čeledi Maků (lat. Papaveraceae).
Rostlina máku kvete v průběhu června - srpna. Plody máku setého jsou tobolky tzv. makovice. Mají kulovitý nebo kuželovitý tvar a jsou mírně zploštělé. Když jsou makovice zralé mohou se otevřít mezi paprsky blizny nebo zůstávají zavřené. Rostlinka máku zajišťuje včelám dostatek pylu, ale není pro ně medovinou.
Mák pěstujeme výhradně ze semen, které sázíme ideálně na jaře. Během podzimu je proto nutné půdu pro výsev připravit. Semena máku sázíme včas na jaře, ale až tehdy, když je vrchní půda přesušená. Nejpozději mák sázíme v průběhu dubna. Semena umísťujeme do vzájemné vzdálenosti 30-40cm, do hloubky 1,5 - 2cm. Pro pěstování máku je vhodná písčito-hlinitá půda s dostatkem živin. Nevhodné jsou těžké jílovité půdy a místa s vysokou hladinou podzemní vody.
Nejlepší předplodinou na pěstování máku jsou luštěniny, případně okopaniny, které byly hnojené chlévským hnojem.
Během období růstu, od výsevu až do kvetení, je rostlinka máku náročná na vláhu, ale nepotřebuje mnoho tepla. Později se podmínky pro úspěšné pěstování máku obrátí, od kvetení až po zralost makovic je nejvhodnější teplé a suché počasí, s dostatkem slunce, protože světlo podporuje růst semen. Po celé vegetační období mák okopáváme a odstraňujeme z jeho blízkosti plevel.
Sběr makovic
Sbíráme zralé makovice, ve kterých při zatřesení semena uvnitř šustí. Makovice seřezáváme spolu s 10-15cm stonkem. Sušíme je pod střechou a až po úplném vysušení seřízneme makovici v horní části pod korunkou a semena vyklepeme. Dobře vysušené semena máku setého po vyklepání z makovice nesmi měnit barvu.
Nejkvalitnější je ručně vyklepáním mák, protože semena nejsou poškozeny a proto ani při delším skladování nezhořknou. Pozor na poškození semen, semena obsahují až 45% oleje. Při sušení semínek se olej uvolňuje, následně oxiduje a tím se makové semeno znehodnocuje.
V některých případech sbíráme i makové lupínky květů, které se stávají součástí čajových směsí. Můžeme je sbírat jen za suchého počasí a jen květiny, které právě vykvetly. Následně je sušíme v tenkých vrstvách, protože jsou náchylné na zapaření.
Sušené lupínky máku setého používáme na přípravu čaje, který připravíme tak, že 2 čajové lžičky sušené směsi zalijeme 250ml vroucí vody. Necháme louhovat a směs scedíme.
Makové mléko a makový olej
Semena máku setého obsahují 20% bílkovin, 40% tuků (zejména glyceridy kyselin stearové, palmitové a linolové), 4,5 g vlákniny, vitamíny - hlavně vitamín E a minerální látky jako hořčík, vápník a železo.
Výzkumy se dokázalo, že semena máku setého mají velmi významný obsah minerálních látek jako je draslík a vápník jako i fosfor, zinek, hořčík, měď, železo, mangan a hliník. Ve 100 gramech suchých semen máku se nachází 9,76 mg železa a až 1400 mg vápníku. Zároveň makové semena obsahují morfin, který může tvořit až 20% opia, které působí tlumivě na nervovou soustavu, zmírňuje dráždivý kašel a střevní peristaltiku a samozřejmě utišuje bolesti.
Říká se, že pravidelná konzumace máku je důležitá v prevenci proti osteoporóze, zároveň příznivě působí na stav vlasů, nehtů a zubů. Léčivo preventivně působí i při migréně, ovlivňuje psychiku-zklidňuje mysl a tělo, pomáhá při revmatismu, či chronické únavě. Lokálně můžeme používat mák ve formě oleje, který bývá jednou ze složek léčebných kosmetických přípravků.
Z semen máku můžeme připravit - vylisovat makový olej, který nachází své využití v gastronomii, kosmetice, medicíně, či v malířství. Olej z máku je velmi prospěšnou látkou pro zdraví člověka kvůli svému obsahu polynenasycených mastných kyselin jako např. kyselina linolová, kyselina olejová, kyselina palmitová a další.
V kosmetice je olej z máku setého součástí vonných mastí, kondicionérů a zvlhčujících krémů, v medicíně se jodidovaný makový olej používá jako kontrastní látka.
Je známá a stále rozšířenější příprava makového mléka.
Recept: Do láhve se dá mák spolu s vodou v poměru 1:5. Během noci se nechá směs ustát při pokojové teplotě. Ráno se směs dobře umixuje a přecedí přes plátno. Takto připravené makové mléko se podle chuti dochutí medem, cukrem nebo se z něj připraví kakao.