Bazalka jemnolistá

Skvěle se snoubí s rajčaty, bylinkovými omáčkami, zeleninovými pokrmy a saláty s rozmarýnem. Se šalvějí se ideálně hodí k pokrmům z ryb. Více informací

33 Kč
30 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Ocimum basilicum

Pochází z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Tato aromatická rostlina se řadí do čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Dorůstá výšky podle druhu od 20 - 60 cm. Pěstuje se jako okrasná rostlina do okenních truhlíků, kde je kromě její vůně vítána i schopnost odpuzovat mouchy. Vyznačuje se velkým obsahem vitaminu C, minerálních látek, silic a tříslovin. Její příznivé účinky byly potvrzeny na trávicí trakt - zvyšuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, povzbuzuje trávicí činnost, odbourává tuky a stimuluje tvorbu žluči.

Největší využití nachází kuchyni. Zejména ve spojení s rajčaty a italskými specialitami. Známé je také bazalkové pesto. Používáme hlavně listy bazalky v čerstvém stavu, sušením obvykle ztrácí část svého typického aroma. Nejchutnější částí z rostliny jsou mladé listy.

Bazalka je skvělou rostlinou pro pěstování v nádobách. Čerstvou sklizeň si můžete dopřát v pohodlí domova po celý rok!

Jak pěstovat bazalku

  • Bazalka má ráda humózní a výživnou půdu. Nesnáší přemokření ani velké sucho. Volíme osluněné, ne však sluncem vyprahlé místo. Nejvhodněji mírně přistíněné. Ideální teplota je 20°C, ale snáší také 15°C. V nádobách udržujeme zeminu vlhkou. Rostliny nezaléváme na noc, nejlepší doba zálivky je poledne. Na zahradě je bazalka ideálním společníkem pro rajčata, protože má ráda stejně bohatou půdu a pravidelné zalévání. Při zalévání si dávejte pozor, abyste nepokropili listy - objevují se na nich černé skvrny. Při pěstování v interiéru můžete bazalku vysévat kdykoli, klidně i na podzim.

  • Semena vyséváme v březnu až dubnu. Výsev přímo na záhon není vhodný, protože bazalka nesnáší přízemní mrazíky. Do substrátu vmícháme trochu perlitu. Semena nasypeme řídce na povrch a lehce přitlačíme. Květináč umístíme na světlé místo a zaléváme velmi mírně. Zálivku provádíme podmokem. Nové rostlinky se objeví do měsíce.

  • Rostliny vyžadují humózní a výživnou půdu. Vhodná je květinová zemina smíšená s hnojivem, obyčejná zahradní zemina či speciální substrát pro bylinky. Při pěstování v bytě zamíchejte do substrátu trochu perlitu, aby se zajistilo provzdušňování a tím i lepší růst rostlin.

  • Jednou za týden aplikujeme plné hnojivo. Můžeme používat speciální hnojivo na bylinky.

  • Rostliny jsou náchylné na vlhké počasí. Při velké vlhkosti jim zahnívají kořeny a jsou napadány plísněmi. K ochraně před plísněmi používáme dostupné fungicidy.

    Rostliny napadají mšice a molice. Chráníme rostliny s pomocí insekticidu preventivně i kurativně.

  • Listy otrháváme po jednom po celou dobu vegetace až do doby květu (červen až červenec). V době květu se sklízí celá nať. Rostlinu seřízneme až u země a nať usušíme. O bazalku dále pečujeme, znovu obrazí.

Parametry a specifikace

Druhbazalka

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-