Výprodej! Zelí bílá lé Brunswijker - semena zelí

pošli přes

Kiepenkerl zahradní potřeby

Zelí bílé Brunswijker - semena zelí

EXPIRACE: 12. 2022 Podzimní odrůda bílého zelí s velkými, pevnými zploštělými hlávkami. Hodí se k pokrájení a krátkému naložení. Více informací

22 Kč
19 Kč bez DPH

-25%

29 Kč

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 22.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea convar. capitata - Brunswijker

Dvouletá rostlina, která tvoří v prvním roce hlávky obalené bublinatými, laločnatými listy žlutozelené až tmavě zelené barvy. Roste na krátkém košťálu. Druhým rokem hlávku prorůstá květní lata s čtyřčetnými květy. Mezi ty nejznámější odrůdy kapusty patří hlávková kapusta, kapusta kadeřavá a růžičková kapusta.

Kapusta je bohatá na vitamín C, K a minerální látky. Obsahuje mnoho vitamínů (např. B1, B2, B3, B9, C a K). Je bohatá na minerály a stopové prvky (hořčík, selen, draslík, vápník, fosfor či železo). Konzumace kapusty snižuje cholesterol, léčí cévy, podporuje trávení imunitu atd. Používá se do polévek, omáček nebo zeleninových salátů.

Jak pěstovat kapustu

  • Hlávková kapusta nejlépe roste při stálé teplotě pohybující se mezi 15 – 20 stupni Celsia. Nesázíme je příliš blízko. Má to negativní dopad na výnos! Rostliny jsou mrazuvzdorné. Snáší bez problémů teplotu od - 10 až - 15 °C. Vyžadují světlé a nebo polostinné stanoviště. Na začátku léta rostliny vyžadují velké množství vody. Půda by neměla nikdy vyschnout. Okolí rostlin pravidelně okopáváme a zbavujeme plevelů. Pravidelně také vápníme a hnojíme.

  • Rané odrůdy vyséváme v únoru do téplého skleníku či pařeniště. Výsadbu provádíme v dubnu do sponu 40×50 cm.

    Letní a polorané odrůdy vyséváme od poloviny dubna do května přímo na stanoviště ve sponu 50×40 cm.

    Podzimní odrůdy vysazujeme do konce července přímo na stanoviště ve sponu 40–50×60 cm.

    Ozimé odrůdyvysazujeme do sponu 40x40 cm do konce září.

  • Pozdní odrůdy vyžadují středně těžké půdy s dostatečným obsahem vápníku. Odrůdy určené pro polní pěstování a studené rychlení vyžadují lehčí, hlinitopísčitou a záhřevnou půdu. Optimální hodnota pH je 6-7.

  • Na podzim je vhodné do půdy zapravit 4–5 kg chlévského hnoje/m2, 5g P2O5/m2, 10–14 g K2O/m2. Nezapomínáme půdu povápnit. Další dávku 8—10 g dusíku/m2 , zapravíme před výsadbou. Během vegetace dodáme ještě 2–5 g dusíku/m2, kterou rovnoměrně rozdělíme k aplikaci ve fázi 8–9 listů a před tvorbou hlávek.

  • Nejčastější škůdce kapusty je dřepčík zelný, bělásek zelný a plodomorka zelná. Z chorob způsobuje škody především nádorovitost košťálovin.

    Na plodomorku zelnou je vhodné použít syntetické insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době líhnutí housenek z vajíček.

    Proti nádorovitosti košťálovin je vhodné vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.

    Před bělásky lze rostliny chránit tak, že je vysázíme např. mezi rajčata.

  • Rané odrůdy sklízíme v květnu nebo v červnu.vegetační doba do sklizně se pohybuje od 50-70 dní.

    Letní a polorané odrůdy mají vegetaci dlouhou cca 120 dní. Sklizeň tedy provádíme v srpnu až září.

    Podzimní odrůdy mají vegetaci dlouhou 102–160 dní. Sklizeň provádíme v srpnu až září.

    Ozimé odrůdy mají vegetační dobu dlouhou 240–250 dní. Sklízet je můžeme až do ledna.

    EXPIRACE: 12. 2022

Parametry a specifikace

DruhZelí bílé

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-