Brukev Gigant - semena brukve

Vypěstujte si na zahradě kedlubny. Jsou zdravé, podporují krvetvorbu, obsahují látku biotin, která přispívá ke zdravé pokožce a hezkým vlasům! Více informací

33 Kč
30 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea var. Gongylodes

Dvouletá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a západní Evropy. Z plané rostliny bylo vyšlechtěno mnoho jejích kultivarů, které jsou vzhledově velmi rozdílné: hlávkové zelí, hlávková kapusta, růžičková kapusta, dřeňová kapusta, krmná kapusta, brokolice, květák, kedluben.

Kedlubna má maximálně 20 cm dlouhý košťál, z něhož vyrůstají nad hlízou dlouze řapíkaté listy, a listy pod hlízou odumírají. Nejzákladnější rozdělení kedluben je na modré a bílé, přičemž nejranější jsou bílé odrůdy. Kromě své libé chuti jsou také bohatým zdrojem vitamínů B, C a E, vápníku, draslíku, selenu, zinku, železa, kyseliny listové a panthothenové. Konzumuje se za syrova, samotná chutná dobře nebo jako součást zeleninových salátů. Můžeme ji vařit, dusit, zapékat, může se použít jako cuketa do těsta namísto brambor do placek nebo osmažit v trojobalu.

Jak pěstovat kedlubnu

  • Stanoviště by mělo mít vlhčí klima, nepotřebuje vysoké teploty. Dbáme na rovnoměrné zavlhčení půdy, pravidelně zaléváme střední dávkou vody, okopáváme. Za sucha bulvy zdřevnatí a po větším zalití praskají. Půdu na záhonu udržujeme bez plevelů.

  • Rané odrůdy:vyséváme v únoru. Vysazujeme je ve sponu 25x25 cm v polovině dubna. Bílé rané odrůdy kedlubnu nesnášejí vyšší teploty počátkem léta. Jarní odrůdy při výsadbě nadkrýváme netkanou textilií.

    Letní odrůdy: vyséváme v březnu nebo v dubnu. Vysazujeme ji ve sponu 25x25 cm v první polovině května.

    Pozdní odrůdy: vyséváme na přelomu dubna a května. Sazenice musíme vysazovat nejpozději do půli srpna.

  • Rostliny vyžadují hlinité nebo hlinotopísčité půdě, s dostatečným obsahem humusu a dostatkem přístupných živin. Pptimální hodnota pH se pohybuje v rozmezí 6–7,3.

  • Před výsadbou je žádoucí aplikovat do půdy průmyslová hnojiva v dávce 30–60 g/m2 s poměrem živin NPK 1,5:1:2, první polovinu dávky u pozdních odrůd nebo u přímých výsevů dodáme při výsadbě a druhou během vegetace.

  • Poškození suchem se projevuje pukáním kořenů, bulev a plodů, při silnějším poškození zaschnutím.

    Ze škůdců se na kedlubnech vyskytuje Dřepčík polní (Phyllotreta undulata), Dřepčík černý (Phyllotreta atra), Dřepčík zelný (Phyllotreta nemorum) a Mšice zelná (Brevicoryne brassicae).

    Z houbových onemocnění se vyskytuje především padlí.

  • Kedlubny sklízíme probírkou dle velikosti. Rané většinou tehdy, když dosáhnou velikosti 4 cm. Nevhodné je sklízet rostliny, které vzešly do květu.

Parametry a specifikace

DruhKedluben

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-