Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkupošli přes
Dostupny od:
Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč
Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice
Doprava zdarma nad 1500 KčČajovníkový strom známý také jako kajeput střídavolistý není čajovníkem, který se využívá na výrobu čaje. Je totiž pěstován pro svůj vysoký obsah silic obsažených v listech.
Silice, které čajovníkový strom obsahuje jsou nejsilnějším přírodním antiseptikem na světě a v dnešní době je najdeme v obrovském množství léčebných přípravků. Díky svým antibakteriálním účinkům se aplikuje na různé problémy s pokožkou (akné, lupénka, ekzémy apod.). Je třeba znímit i jeho antimykotické a protiplísňové účinky, které se využívají při plísňových onemocněních nehtů, kůže či nohou.
Esenciální olej z čajovníků se uvolňuje při mechanickém poškození listu (naříznutí či zmáčknutí). Drobné váčky s obsahem léčivých silic praskají a vypouštějí rychleprchající směs téměř stovky různých látek.
Díky obsahu vonných silic odpuzuje čajovníkový strom hmyz, vši a klíšťata.
Čajovníkový strom je zajímavý i díky svému zbarvení kůry. Na povrchu je bílá a zakrývá černý kmen. V řečtině je tento druh nazýván melaleuca což znamená černo-bílý.
- Semínka vyseváme na povrch substrátu. Ten musí být po dobu klíčení stále vlhký a bylo by dobré udržovat zhruba skleníkovou teplotu. Klíčení trvá zhruba 14 dnů. Nejlepším obdobím pro klíčení je jaro až léto.
- Čajovníkový strom preferuje mokré až téměř bahnité půdy. Jeho domovem jsou totiž močály v Austrálii. Je vhodná častější zálivka.
- Během léta jej můžete přemístit ven, teploty ale nesmí klesnout pod 17 stupňů.
Zdroje fotografií:
By Geoff Derrin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63755005
By Tangopaso - Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19409739