Cibule j.salát.GLOBO

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Cibule jarní salátová Globo

Patří mezi salátové odrůdy s velmi jemnou chutí. Cibule mohou dosáhnout hmotnosti 500 až 1500 g !! Balení obsahuje 180 semen. Více informací

minimální množství je 10 množství tohoto výrobku

32 Kč
29 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Allium cepa - Globo

Cibule je starobylá zelenina původem ze střední Asie, kterou znali i staří Egypťané a Sumerové. Obsahuje mnoho prvků - železo, zinek, hořčík, fosfor, draslík, sodík, vápník měď, síru a dokonce i trochu jódu. Dále pak kyselinu listovou, vitamin C, E a škálu vitamínů B. Cibule léčí. Cibulová šťáva s cukrem či medem je účinná proti kašli. Stejně jako cibulový čaj se používala už ve středověku, kde se s ní pokoušeli léčit mor. Cibule pomáhá proti střevním parazitům. Zlepšuje chuť jídlu a následně i trávení potravy, protože stimuluje tvorbu trávicích enzymů a žluče.

Cibule známe několik druhů – zimní, šalotku, perlovku či zmíněnou kuchyňskou. Stačí si jen vybrat a začít pěstovat!

Jak pěstovat cibuli

  • Vyžaduje slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Stín jí nesvědčí. Největší nároky na zálivku má rostlina po výsevu a při nalévání cibule. Za vlkého počasí nedoporučujeme zalévat navečer. Hrozí napadení plísní cibulovou. Na stejném záhonu nedoporučujeme pěstovat cibuli 4 - 5 let, aby se omezilo napadení škůdci a chorobami.

  • Přímý výsev: jarní výsev začínáme od března do dubna. Řádky by měly být od sebe vzdáleny 20 - 30 cm, hloubka výsevu 15 - 20 mm. Výsev zimních odrůd provádíme od 20. srpna do konce měsíce. Cibule by měla do zimy vytvořit 3 - 4 listy. Zimní druhy sklízíme od května do června.

    Výsev sazečky:cibule se neloupou. Před výsadbou je nutné je namořit např. Rovral 50WP nebo Rovral FLO. Výsadbu provádíme koncem března. Sázíme do řádků vzdálených 25 - 30 cm. Vzdálenost v řádcích by měla být 10 cm, hloubka výsevu 4 - 6 cm.

  • Nejlépe se cibuli daří na propustných živných písčitohlinitých půdách. Optimální pH 6,5.

  • Cibule má krátkou vegetační dobu, a proto nepotřebuje mnoho živin. Nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem. Před výsevem či výsadbou se hnojí 80g N, 30g P a 100g K. Ve fázi vývinu 2-3 listů 30g N v ledku. Při prvním hnojení - před setím - aplikujeme nejvíc dusíku, ale nejnižší podíl P2O5 a K2O. Cibule je náročná na síru, tu aplikujeme ve formě síranu draselného. Můžeme používat speciální hnojiva určená pro siličnaté rostliny.

  • Rostliny napadají mouchy květilky cibulové, které kladou vajíčka ke krčku rostlin. Vylíhlé larvy rostlinu požírají. Hubíme je přípravky Diazinon nebo Sumithion. Cibule pěstované ze sazečky jsou citlivé na napadení houbomilkou česnekovou. Ta klade vajíčka na listy vzcházející cibule. Ty se pak kroutí a rostlina následně pomalu odumírá. Proti tomuto škůdci preventivně zakročíme již při výsadbě tak, že záhon přikryjeme netkanou textilií. Pokud jsme neaplikovali textilii, pomůže jeden z přípravků Sumithion, Karate nebo Dragon.

    Za vlhkého počasí hrozí napadení plísní cibulovou. Projevuje se žloutnutím listů a hnědými skvrnami. Listy odumírají a cibule uhnívá. Chorobu likvidujeme Novozirem nebo Kuprikolem.

  • Cibuli sklízíme, když začne nať žloutnout. Stonky se začnou ohýbat k zemi. Tehdy cibuli vytáhneme za nať a můžeme je nechat jeden až dva týdny doschnout na záhoně.

Parametry a specifikace

Druhcibule
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-