Nádhernice (Clianthus puniceus) 7 semen

Nádhernice je vzácná rostlina, která si své jméno získala podle nápadných květů, které připomínají zobák papouška a mohou mít výrazné odstíny červené, oranžové nebo zelené barvy. Tato mezi zahradníky oblíbená okrasná rostlina lehce přitáhne pozornost svými jedinečnými květy. Více informací

64 Kč
57 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Nádhernice - Clianthus puniceus - 7 semen

Nádhernice pochází z Nového Zélandu, kde je se obvykle pěstuje pro své atraktivní květy. Květy nádhernice jsou velmi výrazné a tvarem připomínají papouščí zobák. Je často pěstována jako okrasná rostlina v teplých a mírných klimatických oblastech. Je považována za vzácný druh, a proto je ve volné přírodě chráněna. Jde o zajímavou rostlinu s jedinečnými květy a atraktivním vzhledem, která se stala velmi oblíbenou mezi zahrádkáři a milovníky rostlin.

Nádhernice

Nádhernice: Popis vzhledu rostliny

Nádhernice je keřovitá rostlina, která dorůstá do výšky kolem 2 metrů. Listy nádhernice jsou složené a mají tvar připomínající peří. Obvykle mají tmavě zelenou barvu. Nejvýraznějším znakem této rostliny jsou bezpochyby její květy. Jsou velmi výrazné a tvarem připomínají zobák papouška, od čehož se odvíjí i jeden z názvů této rostliny. Obykle jsou zbarveny do sytě červené, oranžové nebo zelené barvy a jsou uspořádány ve svislých květenstvích. Květy nádhernice jsou oblíbenou potravou kolibříků, což do zahrady přináší další rozměr atraktivity. Celkově je nádhernice rostlina s jedinečným vzhledem díky svým výrazným květům a strukturovaným listům, což z ní činí oblíbenou volbu mezi zahradníky a milovníky exotických rostlin.

Nádhernice

Jak pěstovat nádhernici? 

1. Příprava semen: semena nádhernice mohou mít tvrdý vnější obal, který brání rychlému klíčení. Aby se zvýšila pravděpodobnost úspěchu, doporučuje se provést proces zvaný "skarifikace". Jedná se o lehké seškrábání vnější vrstvy semene, aby se voda a vzduch dostaly do vnitřního jádra semene. Semena můžete také na několik hodin nebo přes noc namočit do vlažné vody.

2. Výsev semen: vyberte vhodný substrát pro semena, který je dobře propustný a mírně vlhký. Semena umístěte do substrátu, nejlépe ve vzdálenosti přibližně 2-3 cm od sebe. Semena zakryjte tenkou vrstvou substrátu.

3. Zálivka a teplota: udržujte substrát vlhký, ale ne přemokřený. Klíčení bude pravděpodobně úspěšnější, pokud budete udržovat teplotu kolem 18-21 °C. Pokud máte možnost, použijte miniskleník nebo zakryjte nádoby plastovým krytem, abyste vytvořili vlhké a teplé mikroklima.

4. Klíčení a růst: po několika týdnech by se měly objevit první klíčící rostliny. Jakmile rostliny dorostou do dostatečné velikosti a jsou dostatečně silné, můžete je přesadit do samostatných květináčů nebo na zahradu.

5. Přesazování: rostliny opatrně přesaďte do větších květináčů nebo do půdy na zvolené místo. Dodržujte doporučené rozestupy a hloubku výsadby.

6. Péče o rostlinu: nádhernice preferuje dobře propustnou půdu a slunné nebo polostinné stanoviště. Půdu udržujte vlhkou, ale nezaplavujte ji. Pravidelně odstraňujte plevel a na podporu růstu a kvetení používejte vhodné hnojivo.

7. Opora: květy nádhernice mohou být poměrně těžké, proto je vhodné jim zajistit oporu, aby se předešlo jejich převrácení.

8. Zimní péče: v chladnějším podnebí může být nutné rostliny na zimu chránit, pokud nejsou dostatečně odolné.

Parametry a specifikace

DruhNádhernice
Druh exotických rostlinOkrasné
Výška vzrůstuKeře, Popínavé rostliny
PěstováníNa slunci, V květináči, Ve stínu, Venku
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZN

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-