Dýně Big Max - semena dýně

pošli přes

Kiepenkerl zahradní potřeby

Dýně Big Max - semena dýně

Dýně není jen vhodnou ozdobou na Halloween! Dýně nejen, že době chutná, ale je také zdravou zeleninou! Vypěstujte si ji také. Více informací

49 Kč
44 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Cucurbita pepo - Big Max

Pochází ze střední Ameriky. Všechny druhy tohoto rodu jsou bujně rostoucí, jednoleté rostliny. Existuje několik druhů tykví a každý z nich má několik desítek až stovek odrůd rozličných velikostí, tvarů a barev. Dýně dělíme podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné. Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Květy jsou pětičetné, velké a jasně žluté. Okrasné dýně lze pěstovat na záhonu, kde se plazí jako půdopokryvné rostliny. Růst mohou i na oporách.

Klasické gigantické dýně dorůstají až osmimetrové délky. Dýně obsahují provitamin A a vitamíny B a C, dále pak sacharidy, bílkoviny, vlákninu, hořčík, železo a vápník. Semena obsahují i zinek, mají projímavé účinky a napomáhají léčbě chorob močového měchýře a močovodů. Je vhodná k přípravě polévky, lze ji dusit, smažit, zapékat i kompotovat. Dobré jsou i její sušená nebo pražená semínka.

Jak pěstovat dýně

  • Dýně a tykve vyžadují bohatou půdu a hodně slunce a tepla. Dokážou růst přímo na čistém kompostu. Nepotřebují příliš zavlažovat. Rostlinám musíme zajistit dostatek prostoru pro jejich růst. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost.

  • Semena se vysévají od poloviny května. Doporučujeme přímý výsev do hnízd, ve sponu 2x0,5–1 m dle vzrůstnosti odrůdy.

  • Vyžadují proto propustnou půdu s dostatkem humusu a bohatou na živiny.

  • Vhodné je organické hnojení chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem. Pěstovat dýně můžeme i na kompostu.

  • Dýně jsou odolné chorobám a škůdcům, přesto se může objevit padlí okurkové. Především při zalévání na listy. Vyhýbáme se proto zamokření listů. V případě napadení ošetřujeme Kuprikolem.

  • Sklízíme začátkem podzimu. Slupka zralých plodů je tvrdá a matná. Na stonku se tvoří praskliny. Sklizené dýně je lepší několik dní dosušit, aby nezačaly plesnivět.

Parametry a specifikace

Druhdýně

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-