Výprodej! Dýně Mus. De Provence - semena dýně

pošli přes

Kiepenkerl zahradní potřeby

Dýně Mus. De Provence - semena dýně

EXPIRACE: 12. 2022 Dýně s výrazným žebrováním. Má sytě oranžovou, kvalitní a hutnou dužninu. Za syrova chutná podobně jako melou Galia. Muškátová dýně. Více informací

71 Kč
58 Kč bez DPH

-25%

94 Kč

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Cucurbita pepo - Muscade de Provance

Pochází ze střední Ameriky. Všechny druhy tohoto rodu jsou bujně rostoucí, jednoleté rostliny. Existuje několik druhů tykví a každý z nich má několik desítek až stovek odrůd rozličných velikostí, tvarů a barev. Dýně dělíme podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné. Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Květy jsou pětičetné, velké a jasně žluté. Okrasné dýně lze pěstovat na záhonu, kde se plazí jako půdopokryvné rostliny. Růst mohou i na oporách.

Klasické gigantické dýně dorůstají až osmimetrové délky. Dýně obsahují provitamin A a vitamíny B a C, dále pak sacharidy, bílkoviny, vlákninu, hořčík, železo a vápník. Semena obsahují i zinek, mají projímavé účinky a napomáhají léčbě chorob močového měchýře a močovodů. Je vhodná k přípravě polévky, lze ji dusit, smažit, zapékat i kompotovat. Dobré jsou i její sušená nebo pražená semínka.

Jak pěstovat dýně

  • Dýně a tykve vyžadují bohatou půdu a hodně slunce a tepla. Dokážou růst přímo na čistém kompostu. Nepotřebují příliš zavlažovat. Rostlinám musíme zajistit dostatek prostoru pro jejich růst. Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost.

  • Semena se vysévají od poloviny května. Doporučujeme přímý výsev do hnízd, ve sponu 2x0,5–1 m dle vzrůstnosti odrůdy.

  • Vyžadují proto propustnou půdu s dostatkem humusu a bohatou na živiny.

  • Vhodné je organické hnojení chlévskou mrvou nebo dobře rozloženým kompostem. Pěstovat dýně můžeme i na kompostu.

  • Dýně jsou odolné chorobám a škůdcům, přesto se může objevit padlí okurkové. Především při zalévání na listy. Vyhýbáme se proto zamokření listů. V případě napadení ošetřujeme Kuprikolem.

  • Sklízíme začátkem podzimu. Slupka zralých plodů je tvrdá a matná. Na stonku se tvoří praskliny. Sklizené dýně je lepší několik dní dosušit, aby nezačaly plesnivět.

    EXPIRACE: 12. 2022

Parametry a specifikace

Druhdýně

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-