Výprodej! Dobromysl/L/ = 71711

pošli přes

Moravo Seed zahradní potřeby

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Dobromysl obecná známá jako koření oregano. Oregano je obsaženo v provnsálském koření, které často využíváme! S úspěchem ji můžeme pěstovat i na zahrádce nebo na balkoně. Více informací

18 Kč
16 Kč bez DPH

-50%

35 Kč

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Origanum vulgare

Dobromysl obecná je známá také jako oregano. Je léčivá bylinka s charakteristickou chutí, kterou využijeme při přípravě salátů, masitých pokrmů a nebo pizzy. Přidává do směsí koření provensálského typu. Zvyšuje chuť k jídlu a působí desinfekčně. Původem pochází dobromysl z nižších poloh v okolí Himalájí, z Malé Asie, Kavkazu a Íránu, ale později se rozšířila do Ameriky a Evropy. Po pokrmech z oregana vás nebude pálit žáha. Snižuje zánětlivost mandlí a jako kloktadlo ji můžete používat při zánětu dásní. Odvar z dobromysli se používá k potírání míst po bodnutí hmyzem.

Jak pěstovat oregáno

  • Vyžaduje sušší a teplé stanoviště, půdu výživnou a dobře propustnou. Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Vyžaduje pravidelné sklízení, odplevelování a prokypření půdy v okolí rostliny. Pokud ji nebudete krotit, velmi rychle zaplevelí celý záhon. Dobromysl pěstovanou v truhlíku na podzim zazimujte a přeneste do mírně vytápěné místnosti.

  • Semena vyséváme v dubnu v interiérech, nebo na konci května na stanoviště. Oregáno je náchlyné k padání klíčních rostlin, proto předpěstované sazeničky vysazujeme až tehdy, odezní -li mrazy. V interéru udržujeme semenáčkům teplotu min. 15 stupňů. Semenáčky moc nepřeléváme, aby jsme nepodporovali tvorbu plísní. Přesazujeme ve fázi dvou listů.

  • Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.

  • V létě hnojivo aplikujeme 1x za 14 dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

  • Rostliny mohou být napadeny kořenovou hnilobou při nadměrné zálivce. Napadat je mohou také svilušky a mšice.

  • Sklízet můžeme průběžně čerstvé lístky. Od června do září, za slunného počasí, sklízíme kvetoucí nať, bez plodů. Skladujeme pouze rok. Po roce ztrácí své aroma.

Parametry a specifikace

Druhdobromysl
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

Zákazníci s tímto produktem nakoupili také:

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-