Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkupošli přes
Dobromysl obecná známá jako koření oregano. Oregano je obsaženo v provnsálském koření, které často využíváme! S úspěchem ji můžeme pěstovat i na zahrádce nebo na balkoně. Více informací
Dostupny od:
Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč
Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice
Doprava zdarma nad 1500 KčDobromysl obecná je známá také jako oregano. Je léčivá bylinka s charakteristickou chutí, kterou využijeme při přípravě salátů, masitých pokrmů a nebo pizzy. Přidává do směsí koření provensálského typu. Zvyšuje chuť k jídlu a působí desinfekčně. Původem pochází dobromysl z nižších poloh v okolí Himalájí, z Malé Asie, Kavkazu a Íránu, ale později se rozšířila do Ameriky a Evropy. Po pokrmech z oregana vás nebude pálit žáha. Snižuje zánětlivost mandlí a jako kloktadlo ji můžete používat při zánětu dásní. Odvar z dobromysli se používá k potírání míst po bodnutí hmyzem.
Vyžaduje sušší a teplé stanoviště, půdu výživnou a dobře propustnou. Během vegetace vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Vyžaduje pravidelné sklízení, odplevelování a prokypření půdy v okolí rostliny. Pokud ji nebudete krotit, velmi rychle zaplevelí celý záhon. Dobromysl pěstovanou v truhlíku na podzim zazimujte a přeneste do mírně vytápěné místnosti.
Semena vyséváme v dubnu v interiérech, nebo na konci května na stanoviště. Oregáno je náchlyné k padání klíčních rostlin, proto předpěstované sazeničky vysazujeme až tehdy, odezní -li mrazy. V interéru udržujeme semenáčkům teplotu min. 15 stupňů. Semenáčky moc nepřeléváme, aby jsme nepodporovali tvorbu plísní. Přesazujeme ve fázi dvou listů.
Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.
V létě hnojivo aplikujeme 1x za 14 dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.
Rostliny mohou být napadeny kořenovou hnilobou při nadměrné zálivce. Napadat je mohou také svilušky a mšice.
Sklízet můžeme průběžně čerstvé lístky. Od června do září, za slunného počasí, sklízíme kvetoucí nať, bez plodů. Skladujeme pouze rok. Po roce ztrácí své aroma.
Druh | dobromysl |
Šířka výrobku | 8.0 cm |
Výška výrobku | 14.0 cm |
Hloubka výrobku | 0.2 cm |