Dodonea lepkavá (Dodonaea viscosa subsp. viscosa) 9 semen

Dodonea lepkavá je stálezelený keř s dekorativními listy a přizpůsobivými vlastnostmi. Vzhledem k tomu, že je poměrně nenáročná na pěstování, je velmi oblíbená u zahrádkářů. Více informací

79 Kč
71 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Dodonea lepkavá - Dodonaea viscosa subsp. viscosa - 9 semen

Dodonea lepkavá je stálezelený keř pocházející z Austrálie a Nového Zélandu. Dodonea lepkavá je ceněna pro svou schopnost odolávat sušším podmínkám a snášet různé typy půd. Je ideální volbou do suchých a vyprahlých oblastí, kde může sloužit jako atraktivní krajinný prvek nebo jako součást suchomilných zahrad. Jelikož je poměrně nenáročná na pěstování, je oblíbená u zahrádkářů, kteří shánějí rostliny nenáročné na péči. Tato rostlina je také důležitá pro domorodé a tradiční kultury, kde se v minulosti využívala k různým účelům, například v lékařství nebo při výrobě nejrůznějších produktů.

Dodonea lepkavá

Dodonea lepkavá: Popis vzhledu rostliny

Dodonea lepkavá je stálezelený keř, který může dorůstat do výšky 1,5 až 4 metrů. Charakteristickým znakem dodonei lepkavé jsou její listy. Jsou úzké, podlouhlé a mají lesklý povrch s lepkavou pryskyřičnou vrstvou, která může vypadat jako vosk. Právě tato svrchní vrstva dodává listům jejich charakteristický vzhled a zároveň slouží jako ochrana před nadměrným odpařováním vody z listové zeleně. Květy dodonei lepkavé jsou malé, zelenožluté a nevýrazné. Po odkvětu se z nich vyvíjejí malé trojúhelníkovité plody s lepkavým povrchem. 

Celkově má dodonea lepkavá elegantní vzhled s ozdobnými listy, které jsou jejím hlavním znakem. Díky svému atraktivnímu vzhledu a schopnosti snášet sušší podmínky je dodonea lepkavá oblíbenou volbou pro výsadbu v suchých a vyprahlých oblastech.

Dodonea lepkavá

Jak pěstovat dodoneu lepkavou?

1. Výběr vhodného prostředí: dodonae lepkavá preferuje slunné a teplé stanoviště. Vyberte místo s dobře propustnou půdou, která umožňuje odtok přebytečné vody. Tato rostlina snáší i sušší podmínky, ale v počátečních fázích klíčení by měla mít dostatek vláhy.

2. Příprava semen: semena je dobré před výsevem na několik hodin namočit, aby se zvýšila pravděpodobnost jejich vyklíčení.

3. Výsev semen: vhodná doba pro výsev semen je jaro nebo podzim. Do půdy udělejte malé jamky hluboké asi 0,5 cm a vložte do nich semena. Poté je zasypte jemnou vrstvou zeminy.

4. Zalévání: dokud semena nevyklíčí, udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Zalévejte pravidelně, ale dávejte pozor, abyste půdu nepřemokřili.

5. Klíčení semen: semena dodonaei lepkavé mohou vyklíčit během několika týdnů po výsevu, ale může to trvat i déle. Po vyklíčení jsou sazenice malé a křehké.

6. Péče o sazenice: po vyklíčení si sazenice postupně zvykají na venkovní podmínky. Pokud ještě nejsou dostatečně silné, nechte rostliny před přesazením na konečné místo růst ve větších květináčích. Dodonaea lepkavá potřebuje slunné stanoviště a je odolná vůči suchu, ale zpočátku byste měli dbát na pravidelnou zálivku, aby se sazenice dobře ujaly.

7. Přesazování: jakmile jsou rostliny dostatečně silné a odolné, je možné je přesadit na konečné místo. Mějte na paměti, že dodonaea lepkavá má tendenci dorůstat větších rozměrů, proto ponechte mezi rostlinami dostatek místa.

Parametry a specifikace

DruhDodonea
Druh exotických rostlinOkrasné, Mrazuvzdorné, Bylinky a léčivky
Výška vzrůstuMalé stromy, Keře
PěstováníVenku, Ve skleníku, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZD

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-