Schizandra čínská (Schisandra chinensis) 12 semen

Schisandra čínská neboli česky klanopraška je vytrvalá léčivá liána, která plodí drobné bobulovité plody červené barvy. Jedná se o léčivou rostlinu. Balení obsahuje 12 semen. Více informací

51 Kč
46 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Schizandra čínská - Schisandra chinesis - 12 semen

Pochází z dálného východu a roste ve výše položených oblastech. Schisandra čínská neboli česky klanopraška je vytrvalá léčivá liána, která plodí drobné bobulovité plody červené barvy. Klanopraška je pomalu rostoucí dřevitá keřová liána s pravotočivým stonkem. Dorůstá v našich podmínkách 4 až 6 metrů.

Listy jsou světlezelené, opadavé. Květy jsou krémově bílé až narůžovělé, vonné. Schizandra začíná kvést čtvrtým rokem, nejdříve se objevují jen samčí květy, v dalších letech i samičí. Její zvláštností je, že v různých letech tvoří květy různého pohlaví. Schizandra dokáže být samospašná i jednodomá zároveň.

Užívají se plody schizandry. Klanopraška plodí i v našich podmínkách. Prvních plodů se můžete dočkat za 3-4 roky. Plody působí jako silný stimulant a tonikum. Užívají se při zvýšené fyzické aktivitě, k povzbuzení, při depresích. Plody schizandry mají také dobré antioxidační účinky na lidský organismus. Vysoký obsah vitaminu C a ostatních látek (schizandrin, schizandrol) zařazují rostlinu mezi nejcennější druhy harmonizátorů lidského organismu.



Jak pěstovat klanoprašku čínskou

  • Vyžaduje slunné stanoviště, avšak kořeny by měly být přistíněné. Je to liána takže nezapomeňte na oporu po které poroste. Rostliny vyžadují dostatečnou zálivku. Vysoce odolná vůči mrazu snese –30 °C. Často je poškozována jarními mrazíky. Proto se snažíme násadu výhonů oddálit a mladé rostlinky chráníme na zimu přikrytím, dokud nezesílí.

  • Zakoupená semena vyžadují stratifikaci. Stratifikaci provedeme tak, že semena 6 až 8 týdnů před jarním výsevem promícháme s propraným hrubozrnným štěrkopískem v poměru 1:3. Směs skladujeme v dřevěné nádobě při teplotě 10 až 15°C. Vždy po 10 dnech promícháme a provlhčíme. Vyséváme do půdy 1,5 cm. Semena pomalu klíčí. Mladé semenáče s jemným kořenovým systémem ale velmi špatně rostou (roční přírůstek je asi 8cm). Proto doporučujeme pěstovat rostliny ve skleníku po dobu 2 let, než je umístíme na trvalé venkovní stanoviště.

  • Vhodné jsou půdy vlhké a dobře odvodňované.

  • Při výsadbě dejte pod rostlinu kvalitní kompost nebo zahradnický substrát.

  • Rostlinu škůdci ani choroby nenapadají.

  • Plody sbíráme šarlatově červené.

Zdroje fotografií:
By Vladimir Kosolapov - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7753798
By Doronenko 08:40, 9 April 2007 (UTC) - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1912686

Parametry a specifikace

DruhSchizandra
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Užitkové, Plodící
Výška vzrůstuByliny, Popínavé rostliny
PěstováníVe stínu, Venku, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZS

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-