Tabák virginský (Nicotiana tabacum) cca 20 semen

Odrůda určená k výrobě jemných kubánských doutníků. Obsah nikotinu je o něco nižší nežli u tabáku selského. Mimo to se také lépe uplatňují při výrobě přírodních papírků bluntů. Balení obsahuje zhruba 20 semen. Více informací

29 Kč
26 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Tabák virginský - Nicotiana tabacum

Druhů tabáku je asi 65 a rostou po celém světě, nejvíc v subtropické Americe, v Austrálii a Tichomoří. Pro kouření se nejčastěji využívají dva druhy, a to tabák viržinský (Nicotiana tabacum) a tabák selský (Nicotiana rustica).



Tato semena jsou určena pouze ke sběratelským účelům, jako sběratelský suvenýr.


  • Tabák vyžaduje slunné stanoviště. Pravidelnou zálivku. Nesnáší přemokření, sucho mu nevadí. Během vegetace okolí rostlin odplevelujeme, kypříme půdu. Nutné je odlamovat postranní kořenové odnože a spodní listy. U Tabáku Viržinského se doporučuje vyštipovat rašící květy, případně odstřihávat celé květní korunky. Tabákové listy udržujeme čisté.

  • Na podzim je vhodné půdu zrýt do hloubky 25 - 30 cm, případně přidat chlévský hnůj nebo kompost, pokud je půda chudá na živiny. Na jaře se půda zryje jen lehce, stačí pouze zkypřit.

    Výsev provádíme v březnu až květnu. U Tabáku viržinského je v květnu už pozdě, rostlina nestačí vykvést. K výsevu je vhodné použít speciální výsevní substrát. Výsev semen provádíme na povrch substrátu, řídce, aby prostor mezi jednotlivými semeny byl nejméně 2 cm a povrch jemně zvlhčíme rozprašovačem. Semena zaprášíme lehce substrátem, opět postříkáme zavlažovačem a nádobu přikryjeme zvlhčeným igelitem, fólií, průhledným sáčkem nebo sklem, aby se vytvořilo vlhké mikroklima. Fólie by měla být maximálně čirá, aby propustila co nejvíce světla. Na povrchu musí být napnutá. Do folie prořízneme malé dírky, aby mohl k výsevu vzduch. Za 3-4 dny semínka vyklíčí a za dalších 10 dní vyraší do výšky 1 cm. Krycí materiál sejmeme v okamžiku, kdy jej rostlinky dorostou. Na cílové stanoviště je vysazujeme až po zmrzlých. Vzájemný odstup rostlin by měl být alespoň 70 cm, optimálně 1 metr.

  • Vhodné je stanoviště s půdou spíše lehčí, nejlépe hlinito-písčitou, bohatou na humus a vyšším obsahem draslíku. Půdní pH by se mělo pohybovat mezi pH 5.5 - 6.5 (max. 7).

  • Tabák vyžaduje dostatek humusu, je proto vhodné stanoviště pro výsadbu dobře na podzim vyhnojit kompostem či dobře rozloženým chlévským hnojem. Tabák je citlivý na chlor, vyhýbáme se tedy anorganickým hnojivům s obsahem chloru.

  • Rostliny napadají mšice a okusují plži. Nikdy nepoužíváme chemické prostředky!!! Vhodné jsou louhy z kopřivy, ruční sběr či vývar z tabáku, který se užívá na vykuřování skleníků nebo z cigaretových špačků.

  • Zralé listy sklízíme těsně před kvetením, kdy ztrácejí svou zelenou barvu a začínají žloutnout, popř. se na nich objevují světle nahnědlé tečky. Sklízí se za sucha, nejlépe v poledne nebo odpoledne. Listy ulamujeme shora dolů. Viržinský tabák se musí sklidit do tří týdnů po odstranění květenství.

  • Listy se svážou do volných svazků a usuší se v temné větrané místnosti alespoň dva až tři měsíce.

Parametry a specifikace

Druhtabák
Druh exotických rostlinUžitkové, Teplomilné
Výška vzrůstuKeře
PěstováníVenku, Ve stínu, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZT

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-