Durman obecný (Datura stramonium) 5 semen

Durman obecný je jedovatá rostlina, která díky své dlouhé historii v lékařství a rituálních praktikách nabízí fascinující náhled na propojení mezi přírodou a člověkem, i když v něm obsažené toxické látky přinášejí vážná zdravotní rizika. Více informací

54 Kč
48 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Durman obecný (Datura stramonium) 5 semen

Durman obecný je jedovatá rostlina, která má dlouhou historii používání v lékařství i v rituálních a okultních praktikách. Tato rostlina je rozšířená po celém světě a je známá svými velkými zvonkovitými květy a trnitými plody. V minulosti se durman obecný používal v tradiční medicíně k různým účelům, například k léčbě bolesti, astmatu nebo revmatismu. Jeho používání však bylo velmi nebezpečné kvůli obsahu vysoce jedovatých látek. Tyto látky působí na centrální nervový systém a mohou způsobit různé nežádoucí účinky, včetně halucinací, dezorientace, zmatenosti, zrychleného srdečního rytmu a dokonce i smrti. Kromě historického využití v medicíně je durman obecný spojován s rituálními praktikami a okultismem v různých kulturách. Je důležité zdůraznit, že durman obecný je jedovatá rostlina a jeho užívání se nedoporučuje

POZOR! Durman je prudce jedovatý!

Durman obecný

Durman obecný: Popis vzhledu rostliny

Durman obecný je rostlina s charakteristickým vzhledem, který se vyznačuje několika charakteristickými znaky. Dorůstá do výšky přibližně 1-1,5 metru. Nejvýraznější částí durmanu obecného jsou jeho květy. Ty jsou velké, zvonkovité a mohou měřit v průměru 8-10 cm. Mají bílou, žlutou nebo světle fialovou barvu, výrazné dlouhé tyčinky a dvojitý kalich. Květy mají silnou, nasládlou až nelibou vůni. Po opylení rostlina plodí kulovité, ostnité plody, které obsahují semena. Tyto plody jsou nejprve zelené, ale později dozrávají do světle hnědé až černé barvy. Je důležité si uvědomit, že všechny části durmanu obecného jsou prudce jedovaté. Obsahují toxické alkaloidy které mohou závažně ovlivnit nervový systém a celkové zdraví. Vzhledem k vysoké toxicitě se důrazně nedoporučuje s touto rostlinou manipulovat bez dostatečného povědomí a opatrnosti.

Durman obecný

Jak pěstovat durman obecný?

1. Příprava semen: semena potřebují stratifikaci, což znamená, že ke klíčení potřebují chladné prostředí. Můžete je ponechat 2-4 týdny v lednici.

2. Výsev: zvolte vhodnou směs zeminy a výsevní médium. Touto směsí naplňte malé květináče nebo výsevní nádoby a lehce ji uhlaďte. Do substrátu udělejte malé otvory (hluboké asi 1 cm).

3. Výsev semen: semena vložte do otvorů v substrátu a lehce je přikryjte. Do jednoho květináče můžete vysadit více semen, sazenice však budete muset později přesadit.

4. Zalévání: substrát zalévejte opatrně, aby nedošlo k vyplavení semen. Dbejte na to, aby byl substrát stále vlhký, ale ne přemokřený.

5. Stanoviště: květináče umístěte na slunné místo s dostatkem světla. Durman obecný preferuje teplé a slunečné podmínky.

6. Přesazování: jakmile sazenice vyrostou a objeví se na nich několik listů, můžete je přesadit do větších květináčů nebo je vysadit ven, pokud jsou k tomu vhodné venkovní podmínky.

7. Péče o rostliny: rostliny nadále zalévejte. Durman obecný může být náchylný k napadení škůdci, jako jsou mšice a slimáci, proto mohou být nutná preventivní opatření.

8. Kvetení a tvorba plodů: za vhodných podmínek by rostliny měly začít kvést a později i plodit. Pozor však na to, že plody obsahují jedovatá semena.

Parametry a specifikace

DruhDurman
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Okrasné
Výška vzrůstuByliny, Keře
PěstováníNa slunci, Uvnitř, V květináči, Ve stínu, Venku
Vhodné proPokročilé
Od A do ZD

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-