Řeřicha Krause

pošli přes

Kiepenkerl zahradní potřeby

Řeřicha Krause

Celoroční druh s pikantní chutí, je vhodná k celoročnímu využivání. Jemná odrůda. Řeřicha je velmi zdravá, vhodná pro všechny kuchyňské úpravy. Více informací

36 Kč
32 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 21.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Lepidium sativum - Krause

Pochází z Íráku, odkud se pravděpodobně v době antiky rozšířila do zemí Asie a Evropy. Dorůstá do výšky maximálně 40 cm. Ze sušených rostlin se připravovaly čaje i masti. Řeřicha obsahuje velké množství vitaminu C, vitamin B a K, provitamin A - karoten, silice a řadu minerálních látek. Z minerálů obsahuje draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód. Vše doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina. Řeřicha příznivě ovlivňuje trávení a látkovou výměnu, podporuje tvorbu krve, aktivuje žlučník a působí močopudně. Její uplatnění najdeme především v kuchyni. Lze ji použít do salátů, tvarohových pomazánek, bylinkových omáček, na brambory nebo na chléb s máslem. Drobně nasekaná může zpestřit i chuť klasické majonézy.

Při pěstování je nutné brát na zřetel, že jednou zklizenou řeřichu je třeba znovu vysévat. Tento postup opakujeme každých 14 dní.

Jak pěstovat řeřichu

  • Řeřichu lze pěstovat celoročně. Pro zdárný růst vyžaduje světlo a teplotu nad 15 st. Celsia. Vyžaduje vlhko, pěstební substrát nesmí nikdy vyschnou! Důležité je udržovat světlé stanoviště.

  • V zásadě existují dva způsoby, jak si pěstovat doma řeřichu. První z nich je klasický výsev do substrátu. Druhý výsev na vatu.

    Do substrátu vysejeme semena a přihrneme je asi dvoumilimetrovou vrstvou. Za týden se vytvoří děložní lístky, které sklízíme. Optimální teplota je nad 15 st. Celsia.

    Vatu rozprostřeme do zvolené nádoby. Nalejeme na ni čistou vodu tak, aby vata byla dostatečně vlhká, ale ve vodě neplavala. Na vatu vysejeme semena. Nádobu umístíme do temna na cca 2 dny. Druhý den semena začínají klíčit. Řeřicha pro naklíčení potřebuje teplo a vlhko, můžete tedy nádobku překrýt igelitovým pytlíkem. Po dvou dnech ji přesuneme na světlé stanoviště, kde povyroste, zelená a lze ji sklízet.

  • Vata či substrát. Substrát by měl být ze směsi pařeništní zeminy, rašeliny a písku.

  • Hnojiva neaplikujeme.

  • Řeřicha má tak krátkou životnost, že ji nemoci nebo škůdci napadnou jen zřídkakdy. Padání naklíčených semen způsobují houby, bylinky jsou na kořenovém krčku zaškrcené a lámou se (padají). Takto napadené semenáčky zlikvidujte.

  • Sklízíme čerstvé lístky i s částí stonků. Nejlépe nůžkami.

Parametry a specifikace

Druhřeřicha

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-