Ženšen Indický (Withania somnifera) 10 semen

Rostlina se silnými antioxidačními účinky na celé tělo a organismus! Díky svým tonickým účinkům napomáhá odolnosti proti stresu, vyživuje celý organismus a dodává energii. Vhodná pro pěstování na zahradě i v nádobě celoročně. Balení obsahuje 10 semen. Více informací

69 Kč
62 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Ženšen Indický - Withania somnifera

Indický ženšen je rostlina se silnými antioxidačními účinky. Po stalení je využíván indický ženšen v ajurvédské medicíně. Roste v suchých oblastech Indie a Afriky. Keř dosahuje vzrůstu až 1,5 metru, má malé listy a zelenožluté květy.

Využívají se hlavně kořeny, které jsou silné a dlouhé 15-20 centimetrů a mají velmi hořkou chuť. Celkově ženšen zklidňuje, uvolňuje stres, zvyšuje prokrvení srdce a cév a celkovou obranyschopnost organismu.

Látky obsažené ve witánii mají velmi dobré protinádorové účinky. Je doporučována při léčbě ozařováním nebo cytostatiky. Witánie je řazena mezi tzv. adaptogenní rostliny - působí antidepresivně, posiluje imunitní systém, snižuje množství cholesterolu a cukru v krvi, působí jako afrodiziakum.

Dále působí protizánětlivě, léčí plicní onemocnění a poruchy trávicího traktu. V ájurvédské a přírodní medicíně se používá pro své účinky na imunitu a nervový systém, snižuje zánět, zejména působí u artritidy. Ve směsi s pupečníkem (gotu kola),velmi dobře podporuje mozkovou činnost.

Jak pěstovat indický ženšen

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Zálivka by měla být pravidelná. Není mrazuvzdorná, pěstujeme tedy jako přenosnou rostlinu či letničku. Rostliny pěstované v nádobách na zimu přesuneme do chladného prostoru (5 - 8°C) a omezíme zálivku. Rostliny pěstované v zahradě sklidíme a celé usušíme.

  • Semena se vysévají koncem března do speciálního substrátu určeného pro výsev.Umístíme je na světlé stanoviště. Klíčí snadno při pokojové teplotě. Po květnových mrazících se vysazujeme na venkovní stanoviště.

  • Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.

  • Používáme organická hnojiva. Při pěstování v nádobách je vhodné přimíchat granulované hnojivo s postupným uvolňováním. Přihnojujeme každých 14 dní plným NPK hnojivem, které je rozpustné ve vodě.

  • Obvykle netrpí škůdci.

  • Sklízíme kořen a listy. Na podzim sklidíme celé rostliny a jednotlivé užívané části (listy a kořeny) usušíme a uskladníme.

Parametry a specifikace

DruhŽenšen
Druh exotických rostlinUžitkové, Bylinky a léčivky
Výška vzrůstuByliny, Keře
PěstováníUvnitř, V květináči, Ve stínu, Venku, Na slunci
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZZ

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-