Estragon/L/pelyněk/ 71712

pošli přes

Estragon - Pelyněk

Pelyněk neboli estragon je nepostradatelné koření pro všechny druhy kuchyní včetně francouzské. Je součástí provensálského koření! Pěstujte si svoje bylinky! Více informací

25 Kč
22 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Artemisia dracunculus

Vytrvalá 60 až 120 cm vysoká bylina. Pochází z oblasti střední a jihozápadní Asie. Listy obsahující jód, minerální soli a vitaminy A a C mají aromatickou vůni a ostrou, slabě nahořklou chuť. Estragon je vhodný k léčbě ledvin, močových cest, upravuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a sekreci žluče. Pití čaje pomáhá proti nespavosti, působí diureticky a vyvolává menstruaci.

Přidává se především k marinovanému masu, kterému propůjčí neobyčejnou chuť a vůni. Je součástí provensálského koření.Rostlinu můžeme pěstovat na záhoně i v květináči, sklízí se až třikrát ročně.

Jak pěstovat pelyněk

  • Vyžaduje slunné stanoviště, vydatnou zálivku. V nádobách nesnáší přelití, zaléváme proto tehdy, kdy substrát plně vyschne. Přezimuje na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce. Nikdy pelyněk nevysazujeme do bylinkových zahrádek ani do těsné blízkosti okrasných nebo užitkových rostlin. Tujon obsažený v silici pelyňku může nepříznivě působit na jejich růst.

  • Semena vyséváme v březnu do propustného substrátu.Jemně zatlačíme. Umístíme na světlé stanoviště. Vhodné je semenáčky umístit do pařníku či skleníku.

  • Daří se mu v humózních a živinami bohaté půdě.

  • V létě aplikujeme organické hnojivo jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou uvedenou na obalu.

  • Rostlina netrpí škůdci ani chorobami.

  • Uřezáváme 20 až 30 cm dlouhé vrcholky trsu dříve, než rozvíjí poupata. Ty sušíme a nebo používáme čerstvé. Čerstvé části do jídla přidáváme až nakonec, vařením ztratí své aroma.

Parametry a specifikace

Druhpelyněk
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-