Fazol keř.zel.DELINEL./fi semeno =

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Fazol keříčkový zelenoluský Delinel

Delinel je zelená, trpasličí, poloraná odrůda fazolu. Velmi výnosná. Lusky dosahují délky až 15 cm. Odolná vůči virům mozaiky a antraknózy. Balení obsahuje 15 semen. Více informací

32 Kč
29 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Phaseolus vulgaris var. nanus - Delinel

Zakrslé či francouzské fazolky - to jsou keříčkové fazole. Jejich pěstování je snadné a vyznačují se výraznou delikátní chutí. Rostliny dorůstají výšky cca 50 cm, nepotřebují podporu. Skvěle se hodí i do nádoby na balkón. Konzumovat je můžeme tepelně upravené a nebo za "syrova" čerstvě utržené. Jejich zelené, žluté a strakaté lusky chutnají nejen jako příloha, ale také v salátech, polévkách, na kyselo, nebo s opečenou slaninou.

Jak pěstovat keříčkové fazole

  • Jedná o teplomilnou rostlinu, vysazujeme ji proto na slunné stanoviště, které je chráněné před větrem. V době kvetení fazole potřebují teplotu pohybující se mezi 20–25 stupňů Celsia. Fazole jsou náročné na zálivku, půda nesmí vyschnout, ale zároveň nesmí být také přemokřená! Veškeré druhy fazolu potřebují oporu. Okrasné druhy se budou vyjímat na pergolách, plotech či v nádobách s konstrukcemi pro pnutí. Konzumní odrůdy vysazujeme k tyčkám, či vytvoříme z provázku místo, pro jejich vyvazování. Okolí rostliny kypříme a půdu udržujeme bezplevelnou. Pravidelné sklízení lusků podněcuje tvorbu dalších plodů.

  • Semena vyséváme v březnu. Semena sázíme do prupustného výživného substrátu a umístíme na světlé stanoviště.fazole vyžadují pro klíčení teplo, vhodný je tedy skleník či pařník. Na cílové stanovistě fazole vyséváme po 15. květnu, kdy nehrozí přemrznutí.

    Keříčkové odrůdy vyséváme po 3-4 semenech do připravených jamek cca 5 cm hlubokých. Vzdálené asi 20 cm od sebe.

    Pnoucí odrůdy vyséváme asi po 5 semenech do jamek 5 cm hlubokých a podle typu opory až metr od sebe.

  • Vhodné jsou lehčí písčitohlinité půdy s dostatkem půdních mikroorganismů a živin. ideální pH okolo 6,5.

  • Používáme NPK hnojiva s nízkým poměrem dusíku. Ja jaře se doporučuje dodat fazolu na stanoviště 3 kg dusíku na m2, 3–4 kg P2O5/m2 a 11 kg K2O/m2 jednorázově. Pokud je fazol pěstován v živné půdě, hnojiva nemusíme aplikovat vůbec.

  • Nejvážnější chorobou fazolí je antraknóza. na mladých luscích objevují hnědnoucí, zvětšující se skvrny, podhoubí vniká i dovnitř lusku a napadá semena, tvoří na nich žlutohnědé až červenohnědé skvrny. Zásah provádíme chemickými přípravky - fungicidy a likvidací posklizňových zbytků.

    Fazole bývají napadány i dalšími houbovými nebo bakteriálními infekcemi, jako jsou plíseň šedá, hnědá skvrnitost listů, bakteriální skvrnitost, rez fazolová a jiné.

    Květilka všežravá je moucha, jejíž larvy napadají klíčící děložní lístky a vzrostný vrchol rostliny ještě v půdě, především za chladnějšího, vlhkého počasí. Vhodnou ochranou je moření osiva insekticidy.

    Malý, tmavý brouk - zrnokaz fazolový napadá semena, ve kterých přezimuje. Dochází ke znehodnocení sklizně. Vhodnou ochranou je uložit vyluštěná semena do mrazáku (při teplotě –10 °C brouci hynou za 10-14 dnů, při mrazu –17 °C již za 8 hodin).

  • Sklizeň na zrno provádíme, když lusky zasychají a semena jsou pevná, dobře vyzrálá a zcela vybarvená.

    Pro kuchyňské využití sklízíme ještě nedozrálé lusky, které pokud lehce ohneme, tak prasknou.

Parametry a specifikace

Druhfazol
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.3 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-