Fenykl kořeninový/L/

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Fenykl kořeninový Aromatil plants

Léčivá bylinka a zároveň báječná zelenina pro veškeré kuchyňské úpravy! Balení obsahuje 120 semen. Více informací

16 Kč
14 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 28.04

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Foeniculum vulgare

Fenykl je výborné a léčivé koření. Dvouletá okoličnatá bylinka má listy podobné kopru. Dorůstá do výšky až 1,5 metru. Jeho široká a plochá semena se využívají jako jemné, ale výrazně aromatické nasládlé koření, hlavně do pečiva, do pudinků a k nakládání zeleniny. Čerstvé listy se přidávají do zeleninových salátů, k vařené zelenině do polévek a pomazánek. Jako bylinka se používá k uvolnění křečí hladkého svalstva, proti nadýmání a ke zvýšení činnosti střev. Působí dezinfekčně a uvolňuje hleny při zánětech horních dýchacích cest.

Jak pěstovat fenykl

  • Vyhovují mu teplejší stanoviště s výživnou a dobře propustnou půdou. Optimální teplota je okolo 16-20 °C. Teploty nad 24 °C a pod 7 °C brzdí růst,při mrazech pod -3 °C dochází k poškození. Vyžaduje dostatek slunečního záření. Zálivka by měla být vyrovnaná a dostatečná. Při nedostatku vody jsou konzumní části tvrdší, méně šťavnaté a zvyšuje se i riziko k vybíhání. V průběhu pěstování se plečkuje a zavlažuje.

  • Semena vyséváme v polovině července. Vysáváme je přímo na záhon. Fenykl pěstujeme ve sponu 0,4-0,5 x 0,2-0,3 m.

  • Vhodné jsou dobře propustné hluboké a vápenaté půdy.

  • Fenykl nesnáší přímé hnojení. V létě aplikujeme hnojivo 1x za čtrnáct dní doporučenou dávkou hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě. Používat můžeme Cererit.

  • Nejdůležitější hmyzí škůdci fenyklu jsou různé druhy klopušky. Jejich sání rostlin může způsobit v suchých letech ztráty z výnosu až 80 – 90 %. Mohou být hubeni pouze insekticidy netoxickými ke včelám jako je Zolone 30WP. Fenykl může být občas poškozen také makadlovkou kmínovou (Depressaria nervosa).

  • Fenykl se sklízí od konce srpna do září. Poslední sklizeň provedeme před prvním větším mrazem. Celé rostliny uřízneme těsně nad povrchem půdy, i s patkou, aby se hlíza nerozpadla.

Parametry a specifikace

Druhfenykl
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-