Fíkovník (Ficus punctata) 4 semena

Jde o druh fíkovníku s podlouhlými zelenými listy a drobnými plody. Často se pěstuje jako pokojová rostlina nebo venkovní rostlina v teplém podnebí. Více informací

54 Kč
48 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Fíkovník - Ficus punctata - 4 semena

Jde o druh fíkovníku pocházející z Madagaskaru. Má kulaté, hladké nebo kožovité listy a produkuje malé plody, které se nazývají fíky. Tato rostlina se vyznačuje vzdušnými kořeny a silnými větvemi. Často se pěstuje jako pokojová rostlina nebo venkovní rostlina v teplém podnebí. Plody fíkovníku, zvané fíky, jsou důležitou součástí potravy v mnoha částech světa. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Fíkovníky hrají důležitou roli v ekosystémech. Poskytují potravu mnoha druhům živočichů, včetně ptáků a savců, kteří se živí jejich plody. Fíkovníky mohou sloužit jako úkryt a útočiště různých živočichů. 

Fíkovník

Fíkovník: Popis vzhledu rostliny

Tato rostlina může růst jako keř či malý strom. Fíkovníky, které se pěstují jako pokojové rostliny, mohou dorůstat výšky přibližně 1 až 3 metry. Listy fíkovníku jsou podlouhlé a zaoblené. Barva listů může být tmavě zelená až šedozelená. Listy bývají hladké nebo mají na povrchu jemnou strukturu. Fíkovník plodí drobné plody, které se nazývají fíky. Jedná se o bobule, které se mohou lišit tvarem, velikostí a barvou v závislosti na druhu. Uvnitř bobule se nachází drobná semínka. Kmen fíkovníku může být pokryt malými vzdušnými kořeny. Větve jsou často silné a rozvětvené. Květy fíkovníků jsou obvykle malé a nenápadné. Jsou ukryty uvnitř květních lůžek, ze kterých se později mohou vyvinout plody.

Fíkovník

Jak pěstovat fíkovník?

1. Příprava semen: semena je vhodné namočit na několik hodin nebo přes noc do vody, aby změkla a lépe absorbovala vodu potřebnou ke klíčení.

2. Substrát ke klíčení: vyberte vhodný substrát ke klíčení semen. Můžete použít směs rašeliny, perlitu a písku, která zajistí dobrou drenáž a udrží vlhkost.

3. Výsadba semen: semena opatrně zasaďte do substrátu. Můžete je do substrátu zabořit nebo je jen lehce přitlačit na povrch. Není třeba je zahrabávat příliš hluboko.

4. Vlhkost a teplo: po výsadbě substrát důkladně zavlažte a umístěte jej do teplého a vlhkého prostředí. Ideální teplota pro klíčení fíkovníku se obvykle pohybuje kolem 25-30 °C.

5. Klíčení a péče: klíčení může trvat několik týdnů až měsíců, buďte proto trpěliví. Jakmile se objeví první klíčky, postupně snižujte vlhkost vzduchu a začněte rostliny aklimatizovat na běžné klimatické podmínky.

6. Přesazování: jakmile sazenice vyrostou a dostatečně zesílí, můžete je přesadit do větších květináčů s půdou vhodnou pro fíkovníky.

7. Umístění: umístěte rostliny na světlé místo, ale chraňte je před přímým slunečním zářením. Postupně je přizpůsobujte běžným klimatickým podmínkám.

8. Zavlažování a péče: půdu udržujte vlhkou, ale nepřelévejte ji, aby nedošlo k hnilobě kořenů. Postupně zálivku upravujte podle potřeb rostliny.

Parametry a specifikace

DruhFíkovník
Druh exotických rostlinBylinky a léčivky, Užitkové, Okrasné
Výška vzrůstuByliny, Popínavé rostliny
PěstováníUvnitř, V květináči, Ve stínu, Venku
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZF

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-