Hlávkový salát Maikönig

Raná odrůda se žlutozelenými jemnými hlávkami, okraje listů jsou zbarveny do červena. Vhodný pro všechny kuchyňské úpravy. Více informací

39 Kč
35 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Lactuca sativa - Maikönig

Salát je velmi oblíbenou zeleninou. Pěstuje se ve třech typech - hlávkový, římský a ledový. Obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou. vitaminy B1, B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód. Hlávkový salát vznikl vyšlechtěním z obyčejného plevele - lociky seté, která běžně roste na polích, navážkách a všeobecně chudších půdách. Název "salát" vznikl podle způsobu skladování. Byl při transportu chlazen ledem, aby si uchoval čerstvý vzhled.

Jak pěstovat salát

  • Vyžaduje slunné stanoviště. Rostliny vyžadují vydatnou zálivku. zaléváme vždy ráno či dopoledních hodinách tak, aby rostliny stačily do večera oschnout. V opačném případě hrozí rozšíření houbových chorob, především plísně salátové. Salát také není vhodné pěstovat na stejném místě dva roky za sebou. Během vegetace pravidelně okopáváme a odplevelujeme.

  • Hlávkový salát lze vysévat celoročně. V teplých oblastech můžeme vysévat na venkovní stanoviště již v březnu až do podzimu. Ve sklenících může být salát pěstován celoročně.

  • Rostliny vyžadují dobrou, čerstvě vyhnojenou, kyprou půdu.Kyselé půdy salát nesnáší, půdní reakce má být neutrální až mírně alkalická.

  • Před výsadbou zapravíme do půdy 3–5 kg kompostu/m2, vápníme dávkou 3 kg vápence/m2, přidáme 1,8 P2O5/m2 a 14g K2O/ m2.

  • Bakteriální hniloba salátu se projevuje zpočátku ostře ohraničenými, tmavé černajícími skvrnami. Napadány jsou první spodní listy, které jsou na zemi.

    Nedostatek vápníku je příčinou okrajové nekrózy listů, které postupně hnědnou a následně odumírají. Takto poškozeny bývají nejčastěji vnější listy, ale mohou to být i listy skryté uvnitř vytvořených hlávek. Ošetřujeme přípravkem Champion 50 WP a provedeme desinfekci půdy.

    Plíseň salátová se projevuje zejména na starších listech, kde vznikají světle zelené až žlutozelené skvrny různých velikostí, často ohraničené nervaturou. Skvrny se postupně zvětšují, zasychají a nekrotizují. Ošetřujeme Rovral 50 WP nebo Rovral FLO.

    Rostliny dále napadá plíseň šedá a mohou je ožírat i plži.

    Ošetřujeme je vhodnými přípravky proti houbovým chorobám. Důležité je dodržovat ochranou lhůtu před konzumací.

  • Hlávkový salát sklízíme už 10-11 týden od výsadby. Skladujeme ho v chladničce a je třeba je do několika dní sníst.

Parametry a specifikace

DruhHlávkový salát

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-