Nejprodávanější Hrách dřeň.r. +

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Hrách dřeňový

Vypěstujte si lusky plné sladkého hrachu! Kromě toho, že skvěle chutná, je také bohatý na vitamíny, bílkoviny a mnoho dalších látek, které jsou zdravé pro náš organismus! Více informací

23 Kč
21 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 30.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Pisum sativum

Hrách byl pěstován již v mladší době kamenné, v současnosti se pěstuje téměř po celém světě. Obsahuje mnoho vitamínů a účinných látek, které nám pomáhají k lepší obranyschopnosti celého organismu. Je také zdrojem bílkovin a vitamínů C, B, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku aj. Patří mezi jednoleté plodiny. Tato lusková zelenina patří do čeledi vikvovitých. Květy jsou bílé a plodem je lusk. Zrna mohou být světle až tmavě zelená.

Hrách lze dělit do tří pěstovaných skupin. Na hrách dřenový jehož semena vhodná k mražení a k čerstvému zpracování v kuchyni. Hrách cukrový, kdy se ke konzumaci používá celý lusk včetně semen.Hrách kulatosemenný, který má vysoký podíl škrobu. Hodí se k tepelnému zpracování např. do polévek. Dle ranosti pěstování rozlišujeme velmi rané druhy, rané, středně rané, středně pozdní a pozdní druhy.

Jak pěstovat hrách

  • Vyžaduje světlé stanoviště, avšak ne přímý úpal. Hrách patří mezi chladnomilné rostliny. Nejlépe se mu daří při teplotách 13 – 18 °C. To neznamená, že snese mráz. Vydatně zaléváme zejména v době květu a nasazování lusků. Půda by neměla nikdy úplně vyschnout. Sucho hrachu nesvědčí. Hrách patří mezi pnoucí rostliny, je tedy třeba jim zajistit oporu. Pokud pěstujeme hrách v řádcích - napínáme mezi nimi provázek. Hrách se spokojí s jakoukoliv oporou - plot, pergola, dřevěná laťka. Okolí výsadby pravidelně kypříme a odstraňujeme plevel.

  • Výsev provádíme brzy na jaře, nejlépe ke konci března až začátkem dubna. Dřeňový hrách vyséváme od dubna do června. Vyséváme na připravený pozemek do řádků vzdálených 15 - 30 cm, po zrnech 4 -6 cm od sebe. Semena vyseváme do hloubky 5 - 7 cm.

  • Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Neměla by rychle vysychat, ale zároveň také nesmí zůstat dlouho zamokřená.

  • Před výsadbou vyhnojíme půdu vyzrálým kompostem nebo zetlelým hnojem.

    Aplikujeme podle potřeby fosforečná a draselná hnojiva. Dávka 20 kg N, 50 kg P, K 120kg na hektar. Pokud byla půda před setím řádně vyhnojená, není potřeba během vegetace přihnojovat.

  • Zrnokaz hrachový - jeho larvy vyvrtávají v semenech otvory. V každém zrnu přebývá pouze jedna larva. Larvy poškozují zrna, snižují výnos, jakost a klíčivost hrachu. Dospělí brouci požírají pyl, korunní plátky nebo tyčinky hrachu. Chemickou ochranou je postřik v době květu, když se první dva květy na stvolu odkvétají a začíná se tvořit první lusk. Prevencí je vhodný preventivní dřívější výsev hrachu.

    Listopas čárkovaný - poškozuje listy. Listové čepele jsou od okrajů pravidelně vykousané. Larvy tohoto brouka také poškozují rostliny, žijí v hlízkovitých nádorech na kořenech a ničí je. Vhodnou ochranou je postřik přípravky Karate nebo Sumithion a arzénovými přípravky.

    Drátovci - larvy brouků kovaříků. Rostliny vadnou v řadách či ohnisku. Vyseté osivo vůbec nevzchází. Kořeny jsou poškozené, jsou vidět patrné chodbičky. Larvy jsou válcovité a tvrdé, lesklé, žlutohnědé a asi tři centimetry velké. Chemická ochrana není příliš vhodná. Pokud se drátovci vyskytnou, pravidelně a hlouběji ryjeme půdu a nenecháváme ji v klidu ani po sklizni. Také pomůže hnojení dusíkatým vápnem.

    Dalším nepřítelem hrachu jsou ptáci, zejména sojky, holubi. V tomto případě aplikujeme plašiče, pasti či sítě.

  • Sklizeň probíhá zhruba od poloviny června až do poloviny července podle ranosti vysetých odrůd.

    Rané odrůdy sklízíme už od 12. týdne po vysazení.

    Cukrové hrachy sklízíme jakmile jsou v luscích jsou sladké velké hrášky. Vhodné je jednoduše jeden lusk vyzkoušet, zda-li jsou dostatečně zralé.

Parametry a specifikace

Druhhrách
Vytrvalostjednoletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.5 cm

další ze stejné kategorie

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-