Postupný návod od výsevu pod sklizeň.
Jak bude tvá rostlinka šplhat květináčem,
vždy když bude potřeba, ozvu se co a jak dál.
Zpět k nákupu
Vytvořit objednávkuVypěstujte si za pomoci našeho průvodce pěstováním hrách setý, žlutý, cukrový a další druhy hrachu! Pěstík Vám poradí, kdy sázet hrách, jak pěstovat hrách, jak klíčit hrách, jaký substrát a hnojivo použít. Na našem eshopu také naleznete sady k pěstování pro nejjednodušší pěstování a hojnou úrodu! Jak správně pěstovat hrách a jak ho sázet?
Hrách je jednoletá hospodářsky významná a velmi oblíbená rostlina, která plodí lusky se šťavnatými plody. Plody, které nazýváme hráškem, se v čerstvém nezralém stavu řadí mezi zeleninu. Zralý a sušený hrách už patří mezi luštěniny. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se pěstuje na většině zahrádek. Pro svou sladkou chuť je oblíbená hlavně u dětí. Hrášek je zdrojem vitamínů (hlavně skupiny B) a minerálních látek, takže nejlepší je konzumovat jej čerstvě utržený. Používá se často v gastronomii, například čerstvý hrášek na hráškový krém, nebo sušený na hrachovou kaši.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 3,6 g | Železo | 1,5 mg |
Sacharidy | 4,8 g | Vitamín B6 | 0,05 mg |
Vláknina | 4 g | Vitamín B3 | 0,9 mg |
Draslík | 150 mg | Vitamín B2 | 0,06 mg |
Vápník | 20 mg | Vitamín B1 | 0,1 mg |
Tuky | 0,4 g | Vitamín A | 43 µg |
Hořčík | 20 mg | Vitamín E | 0,3 mg |
Energie | 48 kcal | Vitamín C | 9 mg |
Vypěstujte si za pomoci našeho průvodce pěstováním hrách setý, žlutý, cukrový a další druhy hrachu! Pěstík Vám poradí, kdy sázet hrách, jak pěstovat hrách, jak klíčit hrách, jaký substrát a hnojivo použít. Na našem eshopu také naleznete sady k pěstování pro nejjednodušší pěstování a hojnou úrodu! Jak správně pěstovat hrách a jak ho sázet?
Semena hrachu se vysévají po celé jarní období. Pojďte si za pomoci pěstíkovského průvodce pěstováním zasadit hrášek cukrový, hrách dřeňový a jiné druhy. Hrášek je nenáročná rostlina, kterou můžete pěstovat nejenom na zahradě třeba ve skleníku, ale zvládnete ho vypěstovat i na balkoně v truhlíku. Hrách nám začne bez problému klíčit, i když je venku ještě zima a to při teplotě 1 stupeň a vyroste nám už při teplotách lehce nad nula stupňů. Nejideálnější teplota pro růst hrachu je okolo 15 stupňů. Problémy má hrách při vysokých letních teplotách. Při teplotě okolo 30 stupňů má problémy s opylením a usychá. Vyhovuje mu spíše hlinitá zemina. Výsev provádíme do hloubky cca 6 cm s řádkováním od patnácti centimetrů do čtyřiceti centimetrů, záleží na druhu. Aby jsme se vyvarovali vyzobáním semen ptáky, musíme semínka zasypat větším množstvím půdy. Nezapomeňte hrachu poskytnout oporu formou tyče, opěry, klacků nebo pletiv. Hrách můžete bez obav pěstovat vedle mrkve, okurky nebo salátu. Pokud vedle něj vysadíte saturejku, ochrání ho před nezvanými škůdci. Nevysazujte ho ve společnosti fazolí, rajčat, cibule, brambor a česneku. Také ho je nutné pravidelně zbavovat plevele a zalévat, aby měl dostatek vláhy. Co to je hrách a jaké živiny obsahuje?
Hrách setý potřebuje k růstu zhruba 2 - 3 měsíce od výsevu. Pokud chceme hrách sklízet také na podzim, vyséváme ho v měsíci červenci. Po jarním výsevu se pak hrách sklízí v měsících červnu a červenci. Zdali je připraven ke sklizni, poznáte podle sytě zelené barvy a nabobtnalosti lusků. Ty mají velikost okolo 8 centimetrů. Hrách je potřeba sklízet s jemností, dávejte pozor, ať rostlinu celou neutrhnete. Lusky s opatrností vylupujte.
Hrách je jednoletá hospodářsky významná a velmi oblíbená rostlina, která plodí lusky se šťavnatými plody. Plody, které nazýváme hráškem, se v čerstvém nezralém stavu řadí mezi zeleninu. Zralý a sušený hrách už patří mezi luštěniny. Jedná se o nenáročnou rostlinu, která se pěstuje na většině zahrádek. Pro svou sladkou chuť je oblíbená hlavně u dětí. Hrášek je zdrojem vitamínů (hlavně skupiny B) a minerálních látek, takže nejlepší je konzumovat jej čerstvě utržený. Používá se často v gastronomii, například čerstvý hrášek na hráškový krém, nebo sušený na hrachovou kaši.
Výživová hodnota | Hodnota na 100 g | Výživová hodnota | Hodnota na 100 g |
Bílkoviny | 3,6 g | Železo | 1,5 mg |
Sacharidy | 4,8 g | Vitamín B6 | 0,05 mg |
Vláknina | 4 g | Vitamín B3 | 0,9 mg |
Draslík | 150 mg | Vitamín B2 | 0,06 mg |
Vápník | 20 mg | Vitamín B1 | 0,1 mg |
Tuky | 0,4 g | Vitamín A | 43 µg |
Hořčík | 20 mg | Vitamín E | 0,3 mg |
Energie | 48 kcal | Vitamín C | 9 mg |