Dianthus barb/hvozd.br/v.je

pošli přes

Nostalgie zahradní potřeby

Hvozdík bradatý jednoduchý Mix

Tradiční dvouletka vhodná na záhonovou výsadbu i k řezu. Ve váze bude dělat radost pro oko až 7 dní.  Balení obsahuje 300 semen. Více informací

minimální množství je 10 množství tohoto výrobku

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Dianthus barbatus

Pochází z Evropy a Asie, kde roste na skalách, kamenitých stráních. Listy jsou čárkovité, nedělené, stříbřité. Květy jsou jednoduché, bílé, růžové. Kvete od června do září podle druhu.

Karafiátů je nepřeberné množství. Některé zdobí záhon jako trvalky. Jiné se svým nízkým růstem nejlépe hodí na skalky. Další patří mezi nemrazuvzdorné letničky nebo otužilé dvouletky.

Mezi trvalky patří zahradní karafiáty, které jsou 60 – 90 cm vysoké. Velké květy se objevují od července do srpna. Patří sem druhy D. caryophyllus a D. plumarius.

Skalničkové hvozdníky rostou polštářovitě. Výškově se pohybují od 15 do 40 cm. Skalničkové druhy hvozdíků jsou např. D. allwoodii či D. deltoides či D. arenarius.

Nejznámější dvouletkou je D.barbatus (hvozdík bradatý). Dorůstá výšky 40 cm. Květy mají mnoho odstínů růžové, červené, fialové a bílé barvy. Kvetou od května do července a pěstují se především k řezu.

Letničkové hvozdíky jsou nízké (15 – 20 cm) a nebo vysoké druhy (30 – 40 cm). Vysoké druhy se také výborně hodí k řezu. Květy mohou být jednobarevné nebo vícebarevné v odstínech bílé, růžové a červené. Mezi letničkové druhy patří D. chinensis a D. caryophyllus.

Karafiáty se dnes používají do nejrůznějších typů vazeb. Mohou se z nich vázat svatební kytice a skvěle vypadají také jako aranžmá v interiérech. Jejich výhodou je, že dlouho vydrží, nevadnou a neopadávají. Nízké hvozdíky jsou vhodné především do truhlíků, ale také na okraje nebo obruby záhonů. Hvozdíky menšího vzrůstu se výborně uplatní jak samostatně ve výsadbách, tak v sesazovaných nádobách s lobelkami, nízkými nestarci či ostruhatkou.

Jak pěstovat hvozdíky neboli karafiáty

  • Vyžadují slunné až polostinné polohy. Nevyžadují častou zálivku avšak přeschnutí půdy či substrátu není žádoucí. V červnu ke vzrostlým sazenicím připevníme alespoň 70 cm dlouhý drát, abychom zabránili ohýbání stonků pod tíží květů. Trvalky je na zimu dobré přikrýt chvojím. Jednoletky po odkvětu zlikvidujeme a vysbíráme semena na příští sezonu.

  • Jednoleté druhy vyséváme pod sklo nebo do pařeniště od února do března. Vsazujeme je na záhony až na konci května.

    Semena D. barbatus vyséváme od května rovnou na stanoviště.

  • Vhodná je dostatečně prokypřelá, propustná a písčitá půda. Rostlinám prospívá jim také půda dobře zásobená vápnem a živinami. Jediný hvozdík kropenatý nemá rád vápnitou půdu.

  • Před výsadbou dodáme do půdy brzo na jaře dobře proleželý kompost. Průběžně aplikujeme plné kapalné NPK hnojivo. Nejlépe jedenkrát po 14 dnech. Jakmile začne rostlina nakvétat, aplikujeme hnojivo s vyšším obsahem draslíku na zpevnění stonku.

  • Rostliny napadá při větší vlhkosti padlí a plíseň šedá. Ošetřujeme je proto kurativně i preventivně vhodnými fungicidy.

Parametry a specifikace

Druhhvozdík
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-