Juka Thompsonova (Yucca thompsoniana) 10 semen

Stromová juka se svěže zelenými tuhými listy se stříbrným nádechem. Nenáročná na pěstování. Balení obsahuje 10 semen. Více informací

39 Kč
35 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Juka Thompsonova - Yucca thompsoniana

Stromová juka, která má svěže zelené tuhé listy. Někdy vynikají stříbrným nádechem. Pochází z jihozápadních států USA.

poměrně tenký kmen, který je v přírodě pokryt suchými listy. Ty tvoří izolační bal. Je velmi odolná a její výskyt byl potvrzen až ve výškách 1400 m.n.m. Dorůstá do výšky 4m. Po odkvetení se vrchol dělí na 2 nebo více větví a tak vytváří poměrně mohutnou korunu.


Jak pěstovat juky

  • Rostliny vyžadují rozptýlené i přímé sluneční světlo a pravidelnou, avšak mírnou zálivku. Substrát by měl zůstávat stále mírně vlhký. V letních měsících rostliny letníme na terase. Nesnáší déšť ani průvan! V zimě přemístíme rostliny na chladné místo. Neaplikujeme hnojiva a omezíme zálivku. Pokud je v interiéru suchý vzduch, rostliny rosíme odstátou vodou.

  • Semena před výsevem namočíme na 24 h do teplé vody. Vhodným výsevným substrátem je mix rašeliny a písku 1:1. Semena jen jemně přitlačíme. Substrát udržujeme stále mírně vlhký. Semenáčky umístíme na světlé místo - rozptýlené světlo, chráníme před přímým slunečním zářením. Optimální teplota pro klíčení je mezi 20 - 30°C.

  • Vhodné je rostliny pěstovat ve speciálním rašelinovém substrátu určeném speciálně pro palmy.

  • Od února do listopadu aplikujeme alespoň 2 x měsíčně plné hnojivo, nejlépe ve vodě rozpustné. Použít můžeme i hnojivo pro palmy.

  • Virová skvrnitost se projevuje žlutě skvrnitými listy. Takto napadené listy odstraňujeme a ošetříme rostlinu proti mšicím, které toto virové onemocnění přenášejí.

    Nepravidelně rozmístněné skvrny, které se začnou spojovat signalizují skvrnitost listů. Napadené listy odstraňujeme, hlídáme vzdušnou vlhkost.

    Plíseň šedá se projevuje zeleným plísňovým povlakem na listech. Napadené listy odstraníme a rostliny ošetříme fungicidem.

    Vlnatky a štítenky poznáme tak, že pletivo listů je prosvětlené, pod lupou jsou viditelné bělavé válcovité vlnatky, u silně napadených listů také hnědnou okraje. Silně napadené části odstraníme, rostlinu čas od času rosíme nebo sprchujeme. Lze ji ošetřit přípravky na bázi minerálního oleje.

    Pokud na rostlině objevíme puklice, tak silně napadené listy odstraníme. Listy opatrně ošetříme vatovým tamponem namočeným v jedlém oleji a opakovaně ošetříme postřikem na bázi minerálních olejů.

    Pokud se části listů se nerovnoměrně zbarvují do bílo-žluta, především na rubu listů, byla rostlina napadena třásněnkami. Prevencí proti jejich výskytu je rosení a snížení pokojové teploty. K odchytu slouží lepové desky.

Parametry a specifikace

Druhjuka
Druh exotických rostlinAgáve a juky, Mrazuvzdorné, Okrasné
Výška vzrůstuKeře, Malé stromy, Palmy
PěstováníNa slunci, Ve stínu, Venku
Vhodné proZačátečníky
Od A do ZJ

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-