Cactacea/kaktusy/sm

pošli přes

Kaktusy Mix

Vypěstujte si své vlastní kaktusy! Balení obsahuje směs nenáročných druhů, které zvládně pěstovat i začátečník! Balení obsahuje cca 40 semen. Více informací

51 Kč
46 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Kaktusy mix

Baví vás pěstovat rostlinky všech druhů? A nemáte doma ještě kaktusy? Tak to je nevyšší čas právě začít! Kaktusy jsou nádherné, nenáročné rostliny na pěstování. Toto výjmečné balení obsahuje ty nejlepší kvetoucí druhy. Jejich pěstování není vůbec náročné. Některé druhy Vám vykvetou již po 1. roce pěstování.

Jak pěstovat kaktusy

  • Rostliny potřebují přímé sluneční světlo. Vhodné jsou jižní strany parapetů. Vhodné je používat odstátou nebo raději měkkou vodu, to ostatně platí pro všechny rostliny. Zálivka je vhodná až po úplném vyschnutí substrátu. Pokud přebývá voda v podmisce, vylejeme ji. V zimě rostliny můžeme rosit. Přezazujeme brzy na jaře nebo v létě, během stagnace růstu. Kaktusy zimují při osmi až dvanácti stupních Celsia zcela bez zálivky. V zimě jim nesvědčí vytápěné byty. je proto vhodné je přemístit na studenou chodbu či halu. Světlo ani tma pro ně není rozhodující. V létě zaléváme minimálně - mohlo by dojít k zahnívání kořenů.

  • Výsev provádíme březen - duben do speciálního substrátu. Obsahuje 2 díly jemného písku a 1 díl zeminy. Semena vyséváme na povrch substrátu. Vhodné jsou plastové nádoby s otvory. Zavlažíme. Nádoby překryjeme sklem a nebo plastovým víčkem. Semenáčky dáme na teplé, světlé místo. Přímé slunce nám semena či sazeničky může zničit. Chladnomilné druhy klíčí při teplotách okolo pětadvaceti, teplomilné druhy při teplotách nad třicet stupňů Celsia. Menším rostlinkám pravidelně větráme. Když mají sazenice 0,5 cm, můžeme je přesadit. Na slunce je umístíme až po roce či dvou pěstování.

  • Vhodná je směs s minimálně třetinou hrubého písku, antuky, perlitu nebo obdobného materiálu zvyšujícího propustnost. Substrát do této směsi je vhodná zahradní zemina.

  • Pokud přesazujeme rostliny pravidelně každý rok, hnojivo neaplikujeme. Hnojivá zálivka stačí maximálně třikrát do roka během vegetačního období. Používáme speciální hnojivo na sukulenty, rozmíchané dle návodu na obalu.

  • Kaktusy nejčastěji trápí vlnatka, kořenovka a svilušky. Vlnatka vytváří na povrchu kaktusů malé vlnovité chomáčky, anebo kořenovka, která parazituje na kořenech rostlin. Sviluška vysává povrchové buňky kaktusu, který následně získává šedozelené až oranžové barvy, přestává růst a může také uhynout. Rostliny ošetřujeme vhodnými insekticidy.

    Významným problémem je hniloba. Tu způsobuje trvale mokrá zemina nebo plísně. Uhnilou část odřízneme, necháme zaschnout a po čase se pokusíme rostlinu znovu zakořenit. Pokud je rostlina silně napadena, pravděpodobnost její záchrany je nízká.

    Fusariová hniloba způsobuje vadnutí kaktusů. Rostliny ztrácejí lesk, blednou a vadnou jednotlivé články, postupně onemocněním vadnou celé rostliny.

    Z houbových onemocnění rostliny nejčastěji napadá padlí, rzi, plísně. Vhodné je používat speciální fungicidy.

Parametry a specifikace

Druhkaktus
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-