Kapusta hl.r.RANÁ ŽLUTÁ

pošli přes

Nohel Garden zahradní potřeby

Kapusta hlávková raná žlutá

Odrůda pro nejčasnější pěstování ze sadby. Rostlina je malá, nízká, na slabším košťálu. Hlávka je malá, středně pevná, na řezu je světle žlutá. Více informací

minimální množství je 10 množství tohoto výrobku

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea

Dvouletá rostlina, která tvoří v prvním roce hlávky obalené bublinatými, laločnatými listy žlutozelené až tmavě zelené barvy. Roste na krátkém košťálu. Druhým rokem hlávku prorůstá květní lata s čtyřčetnými květy. Mezi ty nejznámější odrůdy kapusty patří hlávková kapusta, kapusta kadeřavá a růžičková kapusta.

Kapusta je bohatá na vitamín C, K a minerální látky. Obsahuje mnoho vitamínů (např. B1, B2, B3, B9, C a K). Je bohatá na minerály a stopové prvky (hořčík, selen, draslík, vápník, fosfor či železo). Konzumace kapusty snižuje cholesterol, léčí cévy, podporuje trávení imunitu atd. Používá se do polévek, omáček nebo zeleninových salátů.

Jak pěstovat kapustu

  • Hlávková kapusta nejlépe roste při stálé teplotě pohybující se mezi 15 – 20 stupni Celsia. Nesázíme je příliš blízko. Má to negativní dopad na výnos! Rostliny jsou mrazuvzdorné. Snáší bez problémů teplotu od - 10 až - 15 °C. Vyžadují světlé a nebo polostinné stanoviště. Na začátku léta rostliny vyžadují velké množství vody. Půda by neměla nikdy vyschnout. Okolí rostlin pravidelně okopáváme a zbavujeme plevelů. Pravidelně také vápníme a hnojíme.

  • Rané odrůdy vyséváme v únoru do téplého skleníku či pařeniště. Výsadbu provádíme v dubnu do sponu 40×50 cm.

    Letní a polorané odrůdy vyséváme od poloviny dubna do května přímo na stanoviště ve sponu 50×40 cm.

    Podzimní odrůdy vysazujeme do konce července přímo na stanoviště ve sponu 40–50×60 cm.

    Ozimé odrůdyvysazujeme do sponu 40x40 cm do konce září.

  • Pozdní odrůdy vyžadují středně těžké půdy s dostatečným obsahem vápníku. Odrůdy určené pro polní pěstování a studené rychlení vyžadují lehčí, hlinitopísčitou a záhřevnou půdu. Optimální hodnota pH je 6-7.

  • Na podzim je vhodné do půdy zapravit 4–5 kg chlévského hnoje/m2, 5g P2O5/m2, 10–14 g K2O/m2. Nezapomínáme půdu povápnit. Další dávku 8—10 g dusíku/m2 , zapravíme před výsadbou. Během vegetace dodáme ještě 2–5 g dusíku/m2, kterou rovnoměrně rozdělíme k aplikaci ve fázi 8–9 listů a před tvorbou hlávek.

  • Nejčastější škůdce kapusty je dřepčík zelný, bělásek zelný a plodomorka zelná. Z chorob způsobuje škody především nádorovitost košťálovin.

    Na plodomorku zelnou je vhodné použít syntetické insekticidy nebo přípravky na bázi 'Bacillus thuringiensis' v době líhnutí housenek z vajíček.

    Proti nádorovitosti košťálovin je vhodné vápnění pozemků, použití dusíkatého vápna, likvidování postižených rostlin a dezinfikování zeminy.

    Před bělásky lze rostliny chránit tak, že je vysázíme např. mezi rajčata.

  • Rané odrůdy sklízíme v květnu nebo v červnu.vegetační doba do sklizně se pohybuje od 50-70 dní.

    Letní a polorané odrůdy mají vegetaci dlouhou cca 120 dní. Sklizeň tedy provádíme v srpnu až září.

    Podzimní odrůdy mají vegetaci dlouhou 102–160 dní. Sklizeň provádíme v srpnu až září.

    Ozimé odrůdy mají vegetační dobu dlouhou 240–250 dní. Sklízet je můžeme až do ledna.

Parametry a specifikace

Druhkapusta
Vytrvalostdvouletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku13.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-