Kapusta růž.CASIOPEA 62101

pošli přes

Moravo Seed zahradní potřeby

Kapusta růžičková Casiopea

Polopozdní odrůda, která je vhodná pro postupnou sklizeň. Má tmavě zelené růžičky jsou hustě nahloučené, pevné, se středním vnitřním košťálkem. Balení obsahuje 230 semen. Více informací

minimální množství je 10 množství tohoto výrobku

21 Kč
19 Kč bez DPH

Dostupnost: Skladem ihned

Zboží k vám dorazí 31.03

Cena dopravy

Osobní odběr - Luhačovice: 0 Kč

Kontaktujeme Vás k osobnímu převzetí na hlavním výdejním místě Pražírně Lázeňská káva - Masarykova 149. Luhačovice

Doprava zdarma nad 1500 Kč

Víc informací

Brassica oleracea L. conv. oleracea var. gemmifera

Pochází z Belgie. Rostlina dorůstá výšky až 1 m. Je hustě obrostlá dlouze řapíkatými listy, v jejich paždí se vytvářejí malé pevné růžičky. Ty jsou velké 30-40 mm. Kvete druhým rokem.

Díky vysokému obsahu proteinů, minerálních látek a vlákniny zařazena mezi nejzdravější košťálovité plodiny vůbec. Je bohatá na vitamín C, E a minerální látky zejména zinek, fosfor a síru. Vyznačuje se nízkou energetickou hodnotou, proto se využívá při dietách a při zdravém stravování. Chuť je velmi jemná a v kuchyni se využívá do polévek či jako příloha.

Jak pěstovat kapustu

  • Rostliny jsou mrazuvzdorné. Snáší bez problémů teplotu od - 10 až - 15 °C. Vyžadují světlé a nebo polostinné stanoviště. Na začátku léta rostliny vyžadují velké množství vody. Půda by neměla nikdy vyschnout. Okolí rostlin pravidelně okopáváme a zbavujeme plevelů. Pravidelně také vápníme a hnojíme. Pro větší násadu růžiček zalomíme vrcholek rostliny, ideálně na konci léta. Plody, které přejdou mrazem, výrazně lepší chuť.

  • Semena vyséváme v dubnu do pařeniště či teplého skleníku. Sazenice vysazujeme od června do července na záhon do sponu 50×70 cm.

    Přímý výsev na stanoviště provádíme vyséváme v polovině dubna do řádků 0,6 m od sebe .Ve stadiu 2 ch listů jednotíme na vzdálenost 0,5m.

  • Vhodné jsou středně těžké hlinité humózní půdy s dostatečnou zásobou živin a půdní vláhy.

  • Můžeme použít jakékoliv NPK hnojivo určené pro zeleninu a respektovat dávkování na obale. Základní hnojení provádíme na podzim, kdy zapravíme do půdy 5–7 kg chlévského hnoje/m2, a půdu řádně povápníme. Dalších 20–25 g dusíku/m2, zapravíme před výsadbou. Během vegetace je potřeba dodat ještě 8g dusíku/m2 a rovnoměrně tuto dávku rozdělit. Navíc v průběhu vegetace přidáme 13g P2O5/m2, 25 g K2O/m2 a 5 g MgO/m2 ve formě NPK hnojiva.

  • Na růžičkové kapustě se může objevit alternáriová skvrnitost brukvovitých, plíseň zelná, bělásek zelný, bělásek řepový, můra zelná, můra kapustová, předivka polní a mšice.

    Alternáriová skvrnitost se projevuje na lodyhách a děložních listech mladých rostlin drobnými hnědočernými až černými, mírně propadlými skvrnami. Skvrny následně splývají a při silném napadení rostliny hynou. Vhodné je ošetření přípravkem Ortiva.

    Bělásek řepný a bělásek zelný poškozuje rostliny žírem a zanechává na nich své výtrusy. Rostliny ošetřujeme Stewardem či přípravky Karate Zeon, Biobit nebo Dimilin 48 SC.

    Plíseň zelná napadá především mladé rostliny v pařeništích. Na listech vytváří světle zelené až žlutozelené neohraničené skvrny. Na spodní straně vyrůstají šedobílé povlaky sporangioforů a sporangií. Ochranu provádíme prostředky Ortiva a nebo Dithane DG Neotec.

  • Sklízíme podle potřeby až do zámrazu i v průběhu zimy. Sklízíme celé rostliny ze kterých odkroutíme růžičky, nebo podle potřeby odebíráme jednotlivé růžičky.

Parametry a specifikace

Druhkapusta
Vytrvalostdvouletá
Šířka výrobku8.0 cm
Výška výrobku14.0 cm
Hloubka výrobku0.2 cm

online podpora nákupu pohodlný nákupGarance vrácení pěněz doprava zdarma

    online podpora nákupu                 pohodlný nákup                garance vrácení peněz             doprava zdarma nad 1 500,-